Hu | En | icon-facebook icon-youtube

Közlekedési Múzeum

Budapest egyik legnépszerűbb múzeuma, a Közlekedési Múzeum alapjaiban születik újjá, a tervek szerint az évtized végére az eddigi szűkös és méltatlan múzeumi környezet helyett immár két helyszínen, két nagy kiállítóhelyen, és 21. századi körülmények között mutatja majd be páratlan gyűjteményét.

A tervek szerint a városligeti – az eredeti tervek alapján megújuló – épületben a magyar műszaki találmányokat és innovációt, azok hatásait bemutató interaktív kiállítás jön létre, míg a közel 120 éves közlekedési múzeum egy barnamezős beruházás során felépülő, több tízezer négyzetméteres épületben kap új otthont.
A városligeti múzeum megújítása kapcsán Pfaff Ferenc 1896-os eredeti terveit a Mérték Építészeti Stúdió álmodta újra. A rekonstrukció során visszaépül az eredeti épület ikonikus kupolája is, ezúttal egyedi funkcióval: kilátóként nyújt majd korábban soha nem látott panorámát a megújult Városligetre. A millenniumra épült Közlekedés Csarnoka volt az otthona az 1899-ben létrejött Magyar Királyi Közlekedési Múzeumnak – mely az egyik legelső ilyen tematikájú kiállítóhely volt a kontinensen. Most az eredeti pompa visszanyerése mellett a gyűjteményi, a kiállítói és a közönségforgalmi terek a legkorszerűbb, 21. századi megfogalmazásban jönnek létre. Ebben az épületben Közlekedési Múzeum tagintézményeként a magyar innováció történetét, a híres magyar műszaki találmányokat és azok mindennapi életünkre gyakorolt hatását bemutató interaktív kiállítás jön létre. Az évtized végére így egy gyönyörűen újjáépített, belül a 21. századi igényeket kiszolgáló, modern múzeum nyitja majd meg a kapuját.
Az új Közlekedési Múzeumnak – benne a magyar közlekedést bemutató kortárs állandó kiállításnak, valamint egyéb múzeumi funkcióknak – otthont adó új helyszínről várhatóan néhány hónapon belül hoz döntést a Kormány. Ezzel Európa egyik legrégebbi ilyen típusú intézménye új kiállítóterekkel, a múzeumként és korszerű tudásközpontként való működéshez szükséges korszerű feltételek biztosításával születik újjá.

Vissza a lap tetejére ▲