Hu | En

Néprajzi Múzeum

A Napur Architect építésziroda által tervezett új múzeumépület lendületes, ám mégis egyszerű vonalvezetésű, mely egyszerre veszi figyelembe a park adottságait és a környező városi szövet kapcsolódásait. A Néprajzi Múzeum számára a Városliget nem idegen hely, hiszen a gyűjtemény éppen itt, az 1896-os millenniumi kiállításon mutatkozott be.

A Néprajzi Múzeum számára a Városliget nem idegen hely, hiszen a gyűjtemény első jelentős bemutatkozása éppen itt, a Ligetben, az 1896-os millenniumi kiállításon történt, és ugyanitt lelt ideiglenes kiállítóhelyre a múlt századfordulón az egykori Nagy Iparcsarnokban.

A Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról származó, mára 250 ezer darabot számláló gyűjtemény sokat vándorolt 1872-es alapítása óta, ám soha nem működött olyan épületben, melyet eredendően az intézmény igényeinek megfelelően építettek volna meg. Mai helyén, a valamikori Kúria múzeumi elvárásoknak kevéssé megfelelő épületében súlyos helyhiánnyal és a lehetőségek szűkösségével küzd.

A Néprajzi Múzeum a nemzetközi tervpályázatnak köszönhetően egy korszerű, minden szempontból világszínvonalú, a szakmai követelmények, gyűjteményi és látogatói igények szerint kialakított épületben kap új otthont.

A nemzetközi zsűri egybehangzó döntése alapján választott magyar építésziroda, a Napur Architect által tervezett múzeumépület lendületes, ám mégis egyszerű vonalvezetésű, mely egyszerre veszi figyelembe a Városliget parki adottságait és a környező városi szövet kapcsolódásait.  Az épület íves formája lehetővé teszi, hogy az épület kapuként és átjáróként a város és a park közötti kapcsolat megteremtésében is fontos szerepet töltsön be. Az épület 60 százaléka a terepszint alatt helyezkedik el, a felszín feletti részek pedig áttetszőségükkel, a tető parkosításával teszik léptékében is alkalmazkodóvá az új múzeumot. Az épület tetejét borító zöldfelület hangulatos közösségi térként várja majd a Városliget látogatóit.

A modern és korszerű múzeumépület új lehetőségei és rugalmas terei jelentősen hozzájárulnak a gyűjteményi örökség és a jelenkori társadalom jelenségeinek megértéséhez. A történeti örökség továbbvitele mellett az újabb szakmai, kutatási témák és nézőpontok érvényre juttatása is fontos, amelyek a múzeum missziója szerint továbbra is a kiemelt célok között szerepelnek.

A kreatívan kialakított terek a közönséggel történő kommunikációban is új lehetőségeket jelentenek: egyszerre jelenhetnek meg a hétköznapok múltbeli és mai tárgyai, jelenségei és gondolatai.

Az épület múzeumi funkciókat maximálisan figyelembe vevő kialakítása jelentősen segítheti a múzeum nagyszabású, a kor igényeinek megfelelő, látogatóbarát működtetését, a tárgyi és szellemi örökség, a magyar és a nemzetközi gyűjteményi anyag látványos és sokrétű bemutatását. 

Vissza a lap tetejére ▲