Hu | En | icon-facebook icon-youtube

Olof Palme Ház

Végre megtörténik az Olof Palme Ház régen várt rekonstrukciója is. A Városliget szívében lévő, évek óta nem használt, leromlott állapotú, neoreneszánsz stílusú épület a Liget történetéhez kapcsolódó kulturális és vendéglátói szerepet kap majd.

A több mint 1100 négyzetméter alapterületű épület az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült képzőművészeti kiállítóhelynek, Műcsarnoknak.

A korabeli kritikák szerint a kiállítás egyik legszebb épülete volt. Megépítésekor - az egyedülálló Zsolnay-díszítéseknek köszönhetően – leginkább az épület színességét emelték ki. Középen az oldalszárnyakból kiemelkedő, gazdagon díszített csarnok fogadta a látogatót, amelyből jobbra és balra nyíltak a kiállításoknak helyet adó termek.

Azonban a műcsarnoki, kiállítási funkcióknak a ház már a megépítését követően kicsinek bizonyult, ezért 1896-ra megépült a Ligetben a Műcsarnok jóval alkalmasabb és nagyobb, mai épülete. A második világháború alatt hadikórház működött itt, majd a bombázások során megsérült, az eredeti beltéri díszítések megsemmisültek. Az ötvenes években a Művészeti Alap megalakulásával az épület szobrászművészek műhelye, később a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye lett. A ház teljes átalakításon esett át, amely nem tartotta szem előtt az épület eredeti értékeit. Ekkor vált a belseje ipari, irodai jellegűvé. 1994-ben a Művészeti Alap jogutódjaként létrejött Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdonába került, de nem sikerült megfelelő, művészeti célú hasznosítást kialakítani, így az egyre romló állagú épületben működött kávéház, söröző, iroda és tánciskola is.

A 2017 őszén kezdődő, teljes körű rekonstrukció során a neoreneszánsz stílusú épületet Pfaff Ferenc építész eredeti tervei alapján épül újjá, beleértve a külsejét díszítő színes, eredeti Zsolnay kerámiákat is. A házban helyet kap egy, a jelenkor elvárásainak minden tekintetben megfelelő technológiai megoldásokkal felszerelt rendezvényközpont, valamint egy étterem is. Az épület főbejárata visszakerül eredeti helyére. Új elem a déli oldalon elhelyezkedő parkkapcsolatos terasz, amely közvetlenül elérhető lesz mind az étteremből, mind a rendezvénytérből.

Vissza a lap tetejére ▲