Hu | En | icon-facebook icon-youtube

Első ütem: Különleges játszótérrel bővül a megújuló vakok kertje

A Városliget mellett a vakoknak és a gyengén-látóknak számos intézménye megtalálható, akiknek tagjai, gondozottjai gyakori vendégek a parkban. Éppen ezért már a Városliget park rehabilitáció első ütemében sor kerül a most leromlott állapotban, korszerűtlen felszerelésekkel rendelkező 9400 négyzetméteres Vakok kertjének a megújítására és ehhez kapcsolódóan egy új sétány kialakítására.

Pillanatfelvételek a jelenlegi leromlott állapotokról

Civil egyeztetés

A Városliget tájépítészeti pályázatán nyertes Garten Studio feladata volt, hogy a park terveinek kialakítása során társadalmi egyeztetéseket folytasson a parkhasználók különböző csoportjaival, így a vakok és gyengénlátók szervezeteivel, intézményeivel. Az egyeztetéseken részt vettek a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének, a Látássérültek Szabadidős Sportegyesületének, a Vakok Óvodájának, Általános Iskolájának, Speciális Szakiskolájának, a Látó-tér Alapítványnak, valamint a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének a képviselői is. 

A szervezetek kifejezett kérése volt, hogy a park megújítása során maradjon meg a külvilágtól elzárt módon a Vakok kertje, ahová a belépés egyszerű, chipkártyás rendszerrel legyen megoldható a jogosultak számára.  Erre azért van szükség, hogy a vakok a pihenés és kikapcsolódás közben biztonságban érezhessék magukat és értéktárgyaikat. Kérés volt, hogy javítsák meg a kerítést, hozzák rendbe az utakat, újítsák fel a meglévő épületet, oldják meg a kert jelenleg hiányzó elektromos ellátását. Ezen felül szerettek volna egy tájékoztató makettet magáról a kertről, ami a tájékozódást segíti, illetve a Liget Budapest Projektről is, amelynek segítségével a látássérültek is felfedezhetik a megújult Városligetet. 

A városligeti park teljes körű megújításának megvalósításával megbízott szakemberek mindezeket a kéréseket a legnagyobb mértékben igyekeztek figyelembe venni, és ennek eredményeként a park megújítására vonatkozó, nemrégiben bemutatott tervekben gyakorlatilag maradéktalanul visszaköszönnek a fent említett elemek. 

Munkálatok és eredmények

A Vakok kertjében jelenleg álló, rossz állapotban lévő fa épület elbontása mellett, a meglévő kerti utak, támfalak többségének bontására is sor kerül. 

A kertbe a mainál alaprajzi rendjében is jobban használható, a vakok igényeihez igazodó, akadálymentes kiszolgáló épület létesül, amelynek funkciója alapvetően nem változik. Az épületben az akadálymentes mellékhelység mellett, férfi és női WC lesz kialakítva. A kertben használatos játszóeszközök, kisebb szerszámok tárolására pedig beépített szekrények készülnek. 

A kert már megszokott úthálózatára illeszkedő épített, magasított ágyások terméskő támfalai viszonylag jó állapotban vannak, ezért megmaradnak, felújításukra, tisztításukra kerül sor. A támfalak új, Braille feliratokat is tartalmazó korláttal egészülnek ki, amelyek segítenek a tájékozódásban, ezért jól felismerhető színnel lesznek lefestve. 

A vakok és gyengénáltók biztonságos közlekedése kiemelkedően fontos, amit a tájékozódást is segítő burkolat kialakításával lehet a leginkább támogatni. Éppen ezért a meglévő sétautakat elbontják, és a már ismert nyomvonalon korszerű burkolattal építik újjá. A központi teresedésnél a vízarchitektúra felújítását követően a körülötte lévő bazalt kockakő burkolatot is felújítják. A kertben a körbefutó sétautak burkolata jellemzően dilatált polírbetonburkolat, a legbelső sétaút vízáteresztő, stabilizált zúzottkő burkolat, melyet sugárirányban futó utak szakítanak meg. Ezeknél fagyálló téglaburkolatot alkalmaznak. A pergolás vízmedence melletti teresedésre természetes kőburkolat és vágott mészkő burkolat kerül. Az új épület környezetében a sétányokon is alkalmazott dilatált beton burkolat kerül. 

A szabadtéri játékot és sportot szolgáló kertrész a kert nyugati oldalára kerül, így az épülettől és a mellette lévő pihenő zónától távolabb lesznek a zajosabb kerti funkciók, mint a vakok számára is használható egyedi kültéri ping-pong, a lengőteke, vagy a hinta. Ezen a területen kültéri zenélő játékokat is elhelyeznek, hangsípot, ütős zenélő játékot, illetve további integrált eszközöket, négy személyes rugós játékot, amit sérült gyerekek is tudnak használni A játszóterület kialakításánál a mozgó játékok, így például a több gyerek együttes használatára is alkalmas fészekhinta védőzónájának határát nem csak a burkolatban, de korláttal is jelzik. A játszóhelyeket használó legkisebb korosztály részére színezett gumiburkolatú, megmozgatott felületű lehatárolt területen terveztek homokozót, elkülönített játszórészt. Annak megkönnyítésére, hogy a halmozottan sérült gyerekek is bekapcsolódhassanak a játékba, néhány speciális, számukra kifejlesztett játékelemet is telepítenek. 

Sakkasztalokként is használható pados leülőket a kert csendesebb részén, a játszóegységtől messzebb, az épület közelében kialakított pihenő teraszokon fognak elhelyezni.

Az első ütem által érintett fák

Az első ütem által érintett területeken egyidejűleg megkezdődik a park faállományának megújítása is. A beteg és balesetveszélyes, vagy invazív fajokat eltávolítják, helyükre pedig őshonos, várostűrő egyedeket telepítenek. Ez elválaszthatatlan része a parkfenntartásnak, ugyanakkor minden eltávolított példány helyett új, egészséges fákat ültetnek. Fontos megjegyezni, hogy minden egyes, az első ütem által érintett fát részletesen, minden kertészeti szempontra kiterjedő vizsgálat alá vetnek, amely alapján nagy biztonsággal megállapítható a szükséges beavatkozás. Ezt a folyamatot a vonatkozó jogszabályoknál is szigorúbb előírásokat tartalmazó Városligeti Faápolási Protokoll szabályozza, mely elérhető a Liget Budapest honlapján.

A területen pótlandó fák Városligeti Faápolási Protokoll szerinti vizsgálatai:

14VL115/48

14VL115/50

14VL115/53

14VL115/60

14VL115/66

14VL116/01

14VL116/25

14VL116/27

 

TERÜLET

ÁTÜLTETÉS

KIVÁGÁS

ÜLTETÉS

Szépművészeti M.

0 fa

0 fa

12 fa

Kutyás élménypark

0 fa

16 fa

44 fa

Vakok kertje

6 fa

8 fa

6 fa

Sportpályák

13 fa

14 fa

5 fa

Összesen

19 fa

38 fa

67 fa

Vissza a lap tetejére ▲