Hu | En | icon-facebook icon-youtube

Szépművészeti Múzeum

A Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója egyszerre szolgálja az épület történeti értékeinek helyreállítását és technológiai, üzemeltetési rendszereinek 21. századi megújítását. Ezen túlmenően a múzeum állandó kiállítása is gyökeresen átalakul: több mint négy évtized után a magyar művészet hazatér a Szépművészetibe!

Az átfogó rekonstrukció egyszerre szolgálja az épület történeti értékeinek helyreállítását és technológiai, üzemeltetési rendszereinek 21. századi megújítását, mely a múzeum történetében elvégzett eddigi legjelentősebb rekonstrukció.A Szépművészeti Múzeum 2018. október 25-én nyílik meg a nagyközönség számára.

A múzeum állandó kiállítása is gyökeresen átalakul: több mint négy évtizedes kényszerű távollét után a magyar művészet hazatér a Szépművészetibe.

A múzeum gyűjteményéből két lépcsőben, 1957-ben és 1975-ben teljesen egészében kiszakított magyar művek közül a régi mesterek alkotásai visszatérnek eredeti otthonuk falai közé. Így a múzeum Egyiptom és az antikvitás művészete mellett a 18. század végéig mutatja majd be az egyetemes és a magyar művészet történetét. Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeum épülete 1990-t követően már több részleges rekonstrukción átesett - legutóbb 2008-ban felújításra került a múzeum homlokzata -, de a nyugati, ún. Román szárny rendbetétele és az épületgépészet átfogó fejlesztése évtizedek óta váratott magára.

A Liget Budapest Projekt keretében zajló három éves rekonstrukció 14 ezer négyzetmétert érint, a múzeumi alapterület mintegy negyven százalékát.  Megújul a II. világháborúban súlyos károkat szenvedett, s azt követően csak felületes felújításon átesett és a nagyközönség elől elzárt, raktárként használt, impozáns Román Csarnok. Új kiállító- és közönségforgalmi tereket, valamint korszerű raktárhelyiségeket is helyet kapnak a múzeumban.

 

Megújul a reneszánsz időszakát megidéző Michelangelo-terem is, amely eddig durván átalakítva, irodaként üzemelt.

Hosszú évtizedek után végre megtörténik az érintett épületszárny teljes műszaki modernizációja. Korszerűsítik a múzeum elavult fűtésrendszerét és jelentősen bővül a klimatizált termek száma. Új elektromos hálózat épül ki, a biztonsági, vagyonvédelmi, informatikai rendszereket teljes egészében modernizálják.

Több évtized után újra látható lesz a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteménye is. A komáromi Csillagerőd rekonstrukciójával és átfogó megújításával végre méltó otthonra találhatnak a művészettörténet e különleges relikviái.  A Csillagerőd, a komáromi erődrendszer részeként katonai célra épült, de konkrét hadicselekmények híján háborús sérüléseket nem szenvedett. Az épület – a felújítását követően - a gipszmásolat-tárlat létrehozására különösen alkalmas lesz. A sokszor monumentális méretű másolatoknak az erőd belső udvarában újonnan kialakított épület fog helyet biztosítani.  A különleges gyűjtemény a jövőben oktatási, ismeretterjesztési és tudományos célokat szolgál majd.

Vissza a lap tetejére ▲