Hu | En | icon-facebook icon-youtube

Megújul a Városliget egyik legszebb épülete, az Olof Palme Ház

Eredeti tervei alapján kezdik meg az Olof Palme Ház csaknem 3 milliárd forintos, műemléki rekonstrukcióját decemberben. A városligeti épület a Liget Budapest Projektnek köszönhetően századfordulós állandó kiállítással, rendezvényhelyszínnel, kávézóval, XXI. századi színvonalon megújulva, Millennium Háza néven várja majd közönségét 2019-ben.

A patinás, városligeti épület egykor Műcsarnoknak épült, ám hamar kicsinek bizonyult, és a későbbiekben sem tudta megtalálni igazi funkcióját. Az utóbbi évtizedekben az állagmegóvásra sem fordítottak kellő figyelmet használói, így régóta aktuális a felújítása.

A helyreállítás során az épületből eltávolítják majd az elmúlt évtizedben beépített, oda nem illő elemeket és visszaállítják az eredeti tereket. Az épület főbejárata visszakerül a Hermina út felőli oldalra – ahol építésekor is volt -, előtte egy rózsakertet is kialakítanak majd, továbbá a homlokzatot díszítő, különleges Zsolnay-kerámiákat is restaurálják.

Az 1250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újul meg: interaktív kiállítótérrel, egy pódiumszínpaddal is rendelkező kávéházzal, mélyföldszintjén pedig egy kisebb előadó- és konferenciateremmel. A felújítását követően falai között a főváros és Magyarország századfordulós aranykorát elevenítik majd fel egy különleges tárlattal, amely egy több mint 100 négyzetméteres városmakett és az ahhoz kapcsolódó vetített képek segítségével idézi meg az akkori Budapestet. A tárlaton a látogatók szeme előtt elevenedik meg a 120 évvel ezelőtti város, kiterjesztett valóság (Augmented Reality - AR) technológiák segítségével. Emellett természetesen kulturális rendezvények megtartására is lehetőség kínál az épület, ahol egy vendéglátóhely, kávézó is helyet kap majd.

A Millennium Háza az átfogó park rehabilitációt és a ligeti intézményhálózat megújítását követően az új Városliget egyik ékköve, kedvelt, családi élményközpontja lesz. Az épület történetéről a ligetbudapest.reblog.hu oldalon olvashat.

Vissza a lap tetejére ▲