Hu | En | icon-facebook icon-youtube

Úton egy csodás, tiszta és friss városligeti Felső-tó

A Városligeti Felső-tónál elengedhetetlen feladattá vált a tó leengedése és medrének kitisztítása a tófenéken felgyülemlett szennyezett iszap, a tó leromlott vízminősége, illetve a hamar jött nyári meleg hatására beindult algásodás miatt.

A városligeti Felső-tavat 2011-ben engedték le utoljára és az iszapot is évekkel ezelőtt, 2016 végén szivattyúzták ki úgy, hogy a tóban folyamatosan volt víz, így a mederfeneket nem tudták kitakarítani. Ennek a technológiának az a sajátossága, hogy nem lehet maradéktalanul eltávolítani az iszapot és a mederfeneket sem lehet teljes mértékben fertőtleníteni, amíg vízzel van tele a meder.

A jelenlegi vízminőség fertőzésveszélyt jelent a másik két tórészre is, mely ugyanígy veszélyforrást jelent a parkhasználók számára, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a tó vizével. Éppen ezért, a tófenék teljes kitisztítása, kijavítása, friss vízzel való feltöltése és az új algásodást megelőző berendezések telepítése nem várhat a nyári fő turistaszezon kezdetéig.

Maga a folyamat több lépésből áll és nagyon komplex a lefolyása, mégis rövid időt vesz igénybe. Kezdetben a tóban lévő halállomány lehalászása és áttelepítése az első lépés, majd a tóban található szökőkút, levegőztető berendezések, szivattyúk és csövek kiszerelése a következő. Ezt követi a tó leeresztése, mederben lévő folyékony iszap párnába történő szivattyúzása és csigaszivattyúval történő kiemelése a mederből, majd a sűrített iszap elszállítása tartályautóval, vagy bélelt konténerrel egy olya lerakóhelyre, ahol megfelelően kezelik majd a továbbiakban.

Ezt követi a mederfenék és a zsilip átvizsgálása, repedések, lyukak javítása. Ezután a mederfeneket teljesen kifertőtlenítik, és eltávolítják a mederfenékről az algacsírákat annak érdekében, hogy minél kevesebb jelenjen meg az újra feltöltött tóban.

Annak érdekében, hogy a tó tovább bírja a megmérettetéseket és hosszútávon friss maradjon a vize, ízkeringtető, műanyag testen úszó vízsugár szivattyút helyeznek el a Robinson csatornánál a víz mozgatására, illetve uszadékfogó mobil skimmereket állítanak üzembe, mellyel a tó felszínén lévő uszadékot lehet majd felfogni és eltávolítani. Az utolsó lépések egyike a szökőkút, levegőztető, szivattyúk és csövek visszahelyezése a mederbe, majd a tó friss, Széchenyi fürdőbő érkező vízzel történő feltöltése.

A munkálatok május második hétvégéjén kezdődnek el, amikor is leengedik a tavat, amit a többi felsorolt munkafolyamat követ. Egy héten keresztül folynak majd a tisztítási és visszaszerelése munkálatok, majd május negyedik hetétől újra birtokba vehetik a tavat a turisták és a környező területeken élő lakosok.

 

Vissza a lap tetejére ▲