Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Első ütem: új sportpályák létesültek a környék iskolásainak

A Városliget parkjának megújítása keretében az iskolákkal folytatott egyeztetések alapján létrejön egy könnyen és rövid idő alatt megközelíthető sportpark, ezen belül egy 200 méteres futókör távolugró gödörrel és 2 multifunkciós pályával.

Videó a jelenlegi, leromlott állapotú sportpályákról

Civil egyeztetések

A Városliget tájépítészeti pályázatán nyertes Garten Studio feladata volt, hogy a park terveinek kialakítása során társadalmi egyeztetéseket folytasson a parkhasználók különböző csoportjaival, így a parkot övező kerületek iskoláival is. Az egyeztetéseken részt vett többek között a Mozgásjavító Általános Iskola és Szakközépiskola, az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon, a Szent István Gimnázium, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Teleki Blanka Gimnázium, a Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, a Liszt Ferenc Általános Iskola, a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola, valamint a Jókai Mór Általános Iskola és a Szinyei Merse Pál Gimnázium képviselői.

A szakemberek elmondták, hogy a napi rendszeres testnevelési órák lebonyolításához nem rendelkeznek megfelelő termekkel, udvarral ezért létfontosságú a Liget használata a testnevelési órákon. Többek közt ezért is kérték, hogy az új pályák elérhető közelségben legyenek, könnyű és gyors megközelíthetőséggel, mivel a 45 perces tanítási órákba a ki- és bejutásnak is bele kell férnie. Egybehangzóan elmondták, hogy az egyik legfontosabb testnevelés órai tevékenység a futás, így elengedhetetlen az ehhez kapcsolódó felmérésekhez megfelelő helyet biztosítani. Éppen ezért a leghangsúlyosabb kérés volt egy teljes egészében átlátható, rekortán burkolatú futókör kialakítása, benne szintidő-mérésre alkalmas egyenes szakasszal. Ezen felül távolugrógödröt és két multifunkciós pályát is kértek a pedagógusok az egykori Pecsa felett jelenleg is használatban lévő, leromlott sportterület helyett. Az iskolák kéréseinek szinte maradéktalanul eleget tettek a parktervezők. 

Munkálatok, eredmények  

A Vakok kertje mellett elsősorban a közeli oktatási intézmények igényeinek kiszolgálására alakítanak ki egy kisebb sportegységet, amely amellett, hogy alkalmas a testnevelési órák megtartására, iskola időn kívül a liget más látogatói által is használható. A tervezett sportterületen az alábbi sportfunkciókat fogják kiépíteni:

  • 200 méterees 4 sávos atlétikai futópálya rugalmas felülettel, amelyen a gyerekek két körrel futhatják le a 400 métert szintfelméréskor
  • 60 méteres egyenes futópálya, a 200 méteres futókörnek az egyenes szakaszán futható
  • távolugró homokgödör
  • a futókörpálya által határolt területen belül 2 többfunkciós labdapálya
  • kültéri fitnesz eszközök, pihenőhelyek 

Ezen kívül olyan szabadabb területet is kialakítanak, ahol a parkba érkező iskolások gyülekezni tudnak, szükség esetén néhány padra az árnyékosabb részeken, ahová letehetik a holmijukat. Emellett ivókutat és kültéri fitnesz eszközöket is elhelyeznek a sportrészen a tervezett nagy futókör közelében. 

A sportpályák a liget belső úthálózatáról jelzett elágazási pontok mentén látássérültek számára is megközelíthetőek lesznek taktilis jelek használatával. Kiszolgáló létesítményként egy illemhely is kialakításra kerül, ezen belül 0-24 akadálymentes mosdó, valamint a női és a férfi részlegben is gyermek wc és kézmosó.

Az első ütem által érintett fák

Az első ütem által érintett területeken egyidejűleg megkezdődik a park faállományának megújítása is. A beteg és balesetveszélyes, vagy invazív fajokat eltávolítják, helyükre pedig őshonos, várostűrő egyedeket telepítenek. Ez elválaszthatatlan része a parkfenntartásnak, ugyanakkor minden eltávolított példány helyett új, egészséges fákat ültetnek. Fontos megjegyezni, hogy minden egyes, az első ütem által érintett fát részletesen, minden kertészeti szempontra kiterjedő vizsgálat alá vetnek, amely alapján nagy biztonsággal megállapítható a szükséges beavatkozás. Ezt a folyamatot a vonatkozó jogszabályoknál is szigorúbb előírásokat tartalmazó Városligeti Faápolási Protokoll szabályozza, mely elérhető a Liget Budapest honlapján.

 

A területen pótlandó fák Városligeti Faápolási Protokoll szerinti vizsgálatai:

14VL115/11

14VL115/12

14VL115/19

14VL115/21

14VL115/24

14VL115/25

14VL115/29

14VL115/42

14VL115/44

14VL117/28

14VL117/29

14VL117/44

14VL117/46

14VL117/50

 

TERÜLET

ÁTÜLTETÉS

KIVÁGÁS

ÜLTETÉS

Szépművészeti M.

0 fa

0 fa

12 fa

Kutyás élménypark

0 fa

16 fa

44 fa

Vakok kertje

6 fa

8 fa

6 fa

Sportpályák

13 fa

14 fa

5 fa

Összesen

19 fa

38 fa

67 fa

 

 

 

 

Vissza a lap tetejére ▲