newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left youtube-play youtube-play

Liget Budapest Projekt

A Városliget a világ egyik első közparkja, joggal lehetünk rá büszkék. Leglátogatottabb fővárosi parkunk azonban nem csak korával és elsőségével vív ki elismerést, hanem páratlan történelmével és a kezdetektől különleges, Európa-szerte egyedi küldetésével is. A mi Ligetünk egyszerre pihenésre termett városi közpark, zöld oázis és kulturális, szórakoztató, rekreációs intézmények otthona.


Az előttünk járók nem véletlenül álmodták ide a Szépművészeti Múzeumot, a Műszaki és Közlekedési Múzeumot, a Mezőgazdasági Múzeumot, a Műcsarnokot. Itt, a Városligetben épült meg az Állatkert, a Műjégpálya és a Széchenyi Fürdő is. Ki ne ismerné őket, hiszen a főváros legvonzóbb, leglátogatottabb intézményei. Évente milliók keresik fel értük, miattuk a Városligetet. Legalább annyian, mint ahányan sportolásra, kikapcsolódásra, pihenésre használják a csaknem 100 hektáros parkot. A Városliget az elmúlt évtizedekben hagyományaihoz és feladataihoz méltatlan állapotba került, intézményeinek többsége felújításra szorul. A park nem tudja betölteni igazi hivatását: hiszen elszürkült, növényzete halódik, eszközei lepusztultak, levegőjét naponta gépjárművek tízezrei szennyezik. Nem lehet kérdés, hogy a Városliget átfogó megújítása nem halasztható tovább.


Ez a lépés azonban csakis 21. századi színvonalon, de a park másfél évszázados örökségét szem előtt tartva történhet meg. Fel kell újítanunk a Városliget intézményeit és vele összhangban újjá kell éleszteni és bővíteni a park zöldfelületét. A közös megújítást szolgáló Liget Budapest Projekt célja éppen ez: az ország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkáját ötvözi egy, a millenniumi idők óta nem látott intézményfejlesztési programmal.


Liget Budapest Projekt Európa élén


Így lett a Liget Budapest Projekt mára Európa legnagyobb kulturális tartalmú, rangos nemzetközi díjakkal is elismert városfejlesztési projektje, mely nem csak nemzetgazdasági szempontból kiemelten fontos, hanem a nemzeti emlékezetünkben kitüntetett szerepet betöltő Városliget parkját újítja meg oly módon, hogy egyúttal megteremti a magyar kultúra évszázados, kiemelkedő teljesítményének széles körű hozzáférhetőségét. 2023-ra a Városliget élhetőbb, a mostaninál jóval zöldebb és korszerűbb, vonzó intézményekkel gazdagabb a park lesz, ismét méltón egykori fénykorához.

 

Óriási kulturális adósságot törleszt a Liget Budapest Projekt, hogy hetven év után a látogatók ismét gyönyörködhetnek a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában, amely a projekt keretében nyerte vissza eredeti pompáját. A rekonstrukciós munkálatokkal egyetemben a Szépművészeti Múzeum történetének legátfogóbb felújítását is végrehajtották, melyet 2018. október 30-ától a nagyközönség is megcsodálhat, a nyitás óta több 400.000 látogatót regisztráltak.

Különleges érdeklődés övezi a Liget Projekt keretén belül megvalósult barnamezős fejlesztést is, mely a Szabolcs utcai egykori elhagyatott kórház helyén jött létre. Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ több mint 350 ezer, felbecsülhetetlen értékű műtárgy otthona lesz. Az épületet 2019 májusában Orbán Viktor miniszterelnök átadta a múzeumi szakma képviselőinek, melyet követően megkezdődött a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és Néprajzi Múzeum műtárgyinak beköltöztetése, és 21. századi feltételek közötti tárolása, restaurálása.

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően elkészült a komáromi Csillagerőd teljes körű rekonstrukciója és bővítése. Az erődben a rekonstrukció révén egy új, több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ is létrejött, ahol a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének többszáz jeles darabja hét évtized után végre méltó otthonra talál majd. Az új létesítmény oktatási, ismeretterjesztési feladatokat fog ellátni korszerű, interaktív múzeumi körülmények között, így a Csillagerőd igazi családbarát kulturális intézményként nyitja majd meg kapuit a látogatók előtt 2021 őszén.


Befejeződött az egykori Olof Palme Ház, a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épületének műemléki rekonstrukciója. A régi pompájában felújított épület Millennium Házaként nyitotta kapuit a látogatók előtt 2019-ben. Az épületben a világ legjelentősebb kortárs képzőművészeit bemutató NEO Kortárs Művészeti Tér kapott helyet, valamint egy századfordulós hangulatú, Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház is várja a látogatókat. A több mint 130 éves épület főbejárata elé a park tájépítészeti megújításának részeként egy 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme egy új, az épület gazdag homlokzati díszítésével harmonizáló Zsolnay szökőkút.

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

2022. január 23-án, a Magyar Kultúra Napján megnyílt a Liget Budapest Projekt keretében elkészült Magyar Zene Háza a Városligetben. A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett ikonikus épület valódi kortárs építészeti remekmű: organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival összetéveszthetetlen látványt nyújt, nem véletlen, hogy világszerte a legjobban várt új épületek között tartja számon a nemzetközi szakma. A formabontó külső egy komplex zenei beavató intézményt rejt, amely sokszínű programkínálatával egész évben a zene számtalan élményét tárja majd a látogatók elé. A Zene Háza a korábban itt álló egykori lepusztult Hungexpo irodaházak helyén épült fel, az új épület környékén pedig egy évtizedekig elzárt és elhanyagolt, mintegy 7000 négyzetméternyi zöldfelület került megújításra és vált ismét a Városliget szabadon látogatható parkfelületévé.


Szintén 2022-ben, május 23-án látványos kiállításokkal nyitja meg kapuit a Néprajzi Múzeum új, a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult épülete. A Ferencz Marcel (NAPUR Architect) által tervezett ház az intézmény történetének első olyan otthona, melyet néprajzi múzeumi célra alakítottak ki, ezzel a Városligetben, az egykori Felvonulási tér helyén Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeumépülete jött létre, ahol a korábbi – Kossuth téri - kiállítóhelyhez képest háromszor nagyobb tér áll rendelkezésre a páratlanul gazdag gyűjtemény bemutatására. A Városliget szélén, az Ötvenhatosok terén álló, két egymásba fonódó domboldalt megidéző, látványos új épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítése, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazását jeleníti meg, illetve a több mint 7.000 négyzetméteres tetőkertje, mely legmagasabb pontján gyönyörű panorámát nyújt. A nemzetközi ingatlanszakma egyik legnagyobb presztízsű megmérettetésén, a londoni International Property Awardson 2018-ban már a tervei alapján a világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot, s egyben a Best Architecture fődíjjal is kitüntették. A múzeum ellett, a Dózsa György úton megvalósult a Múzeum Mélygarázs, amely 2020 decemberben nyitotta meg kaput. A 800 férőhelyes mélygarázs különlegessége, hogy a Városliget és a művészetek évszázados összekapcsolódására reflektálva a mélygarázs belső terei a nemzeti képtár gyűjteményéből 12 kiemelkedő magyar mester egy-egy remekművét idézik meg, Moholy-Nagy Lászlótól Keserü Ilonán, Maurer Dórán és Bak Imrén át Victor Vasarelyig. A Múzeum Mélygarázs térszint feletti részét pedig végre visszakapta a Városliget: a korábban évtizedekig parkoló autók által megszállt, bazaltkockás terület helyén egy hangulatos sétány jött létre, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel. 

A Pritzker-díjas japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda tervei alapján épül fel az Új Nemzeti Galéria, az egykori Petőfi Csarnok helyén. Az új múzeum tervezőit nemzetközi építészeti tervpályázaton választották ki. A nyertes terv szerint a japán építészek egy környezetbe illeszkedő, interaktív és emberközeli, ugyanakkor 21. századi, korszerű épületet álmodtak a Városligetbe. A japán alkotók nevéhez több kiváló múzeumi épület is fűződik: terveik alapján valósult meg például a Louvre Lensben megnyílt új múzeuma, vagy a New York-i Új Kortárs Művészeti Múzeum.


Budapest egyik legnépszerűbb múzeuma, a Közlekedési Múzeum alapjaiban születik újjá, és az eddigi szűkös és méltatlan múzeumi környezet helyett immár két helyszínen, két nagy kiállítóhelyen és 21. századi körülmények között mutatja be páratlan gyűjteményét. Az újjáépülő városligeti épületben, a Magyar Innováció Házában, a magyar műszaki találmányokat és innovációt. A Liget Projektnek köszönhetően a múzeum épületét a Pfaff Ferenc által jegyzett 1896-os eredeti tervek felhasználásával állítják helyre a Mérték Építész Stúdió segítségével. A rekonstrukció során visszaépül az eredeti épület ikonikus kupolája is, mégpedig egyedi funkcióval: kilátóként nyújt majd panorámát a megújult Városligetre.

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Újjászületik a Liget zöldje


A Liget Budapest Projektnek köszönhetően nem csak a Millenniumi idők óta példátlan kulturális intézményfejlesztését valósítják meg, hanem egyben az ország történetének legnagyobb léptékű park- és tájépítészeti munkáját is. Ennek zárult le az első üteme októberben Magyarország első, speciálisan a vakok és gyengénlátók pihenését és kikapcsolódását szolgáló Vakok Kertjének felújításával. A speciális parkrész mellett az első ütem keretében átadták az Állatkerti körúton a Feszl Frigyes eredeti tervei alapján készült, gyönyörű új pavilonokat, újjászületett a Szépművészeti Múzeum környezete, a környékbeli iskolák igényei alapján ifjúsági sportpályákat alakítottak ki, illetve birtokba vehette a nagyközönség Budapest legkomplexebb Kutyás élményparkját is, mely fél hektárral növelte a Liget zöldfelület is.

2019-ben elindult a parkfejlesztés második üteme is, melynek során elkészült Magyarország egyik legkomplexebb és legizgalmasabb játszótere a Városligetben. A több mint 13.000 négyzetméteres parkrészbe közel félszáz különleges játékelemet állítottak fel. A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált. A városligeti gyermekbirodalomban minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítettek. A Nagyjátszótér megnyitása az első jelentős mérföldkő a család- és gyermekbarát Városliget kialakításához vezető úton, a Liget Projektnek köszönhetően összesen 7 új játszótér kap helyet a megújuló parkban.

A Millennium Háza környezetének kertészeti megújítása is megvalósult, melynek során egy, a Városligetben egyedülálló Rózsakertet is telepítettek az épület bejáratához: számos rózsafaj változatos színű és mintázatú virágai keltik életre Budapest aranykorának hangulatát. A tájépítészek az épület karakteréhez illeszkedően tervezték meg az 1500 tő rózsa alkotta Rózsakertet, amely így egyben a Millennium Háza előkertje is. 


2020 szeptemberében birtokba vehette a közönség az új Városligeti Sportcentrumot, Budapest legsokoldalúbb új sportközpontját. Műfüves labdarúgó pályája lelátóval, kosárlabda aréna, három multifunkciós sportpálya, kondipark, Terep Ügyességi park mászófallal, pumptrack pályával, valamint tizenhárom sakkasztal, négy ping-pong asztal és két Teqball asztal is átadásra került az akadálymentes Városligeti Sportcentrumban. Elkészült a Liget Budapest Projekt keretében megújult botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör is. A Mőcsényi Mihály Botanikus Kert színes, hangulatos közösségi térként és természetismereti tudásközpontként is várja a látogatókat. Az elkészült 2 kilométeres, rekortán bevonatú futókört pedig napokon belül birtokba vehetik a sportolni vágyók. Ezekkel a fejlesztésekkel a Liget Budapest Projekt megvalósítása során már több mint 150.000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A parkfejlesztés következő szakaszában folytatódik a park teljes tájépítészeti megújítása, több ezer négyzetméternyi új zöldfelület kialakításával.