newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left youtube-play
2020/09/24

A világ legjobb zenei célú fejlesztése

A „világ legjobb zenei célú ingatlanfejlesztése” díjat nyerte el a Liget Budapest Projekt keretében épülő Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb zenei-szakmai találkozójának megmérettetésén, az amerikai Music Cities Awardson – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt vezérigazgatója. A különleges épület a legjobb európai fejlesztésként került kategóriájának három legjobbja közé, majd nyerte el a „Best Use Of Music In Property Development/Real Estate” kategóriának fődíját. A Magyar Zene Háza immár két rangos nemzetközi elismerést is hozott Magyarországnak.

„A Magyar Zene Háza a japán sztárépítész Sou Fujimoto különleges építészeti víziójának, és a Batta András vezette csapat tartalmi koncepciójának olyan különleges ötvözete, mely az elismert szakemberekből álló zsűri elismerését is kivívta, és a világ figyelmét is Liget Budapest Projektre irányítja.” - mondta el a rangos elismerés kapcsán Gyorgyevics Benedek, majd hozzátette: „A zenei intézmény minden bizonnyal Budapest egyik új, emblematikus épületévé válik, és fontos szerepe lesz abban, hogy a Városliget ismét a családi programok és a kulturális élet központjává, a város pezsgő találkozóhelyévé váljon.”

A Music Cities Awards győzteseit szeptember 23-án az esti órákban hirdették ki egy – a vírusvédelmi intézkedések miatt – virtuális díjátadón. A Music Cities a zeneipar legfontosabb nemzetközi szereplői által létrehozott rangos rendezvénysorozat, mely immáron több mint egy évtizedes múltra tekint vissza: a kezdeményezés célja a városok gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődését elősegíteni a zene révén. A szervezet idén először 9 kategóriában is díjazta a legjobb zenei kezdeményezéseket.

„A Music Cities Awards elismerése is megerősíti, jó úton járunk küldetésünk eléréseben, hogy minél több család, gyerek és fiatal felnőtt életében kapjon meghatározó szerepet a zene. Célunk az, hogy azt a magyar zenei tudást, műveltséget, mely híressé tett bennünket a világban, itt újra felfrissítsük, ápolni segítsük, s a lehető legszélesebb körnek megmutassuk, micsoda pluszt kap az életben az, aki a zene nyelvén is ért. Sokszínű programkínálatunkkal a zene számtalan élményét tárjuk fel látogatóink előtt, legyen az egy kiállítás, koncert, közös zenélés, éneklés, táncolás vagy izgalmas zenepedagógiai foglalkozás” – mondta el Batta András, az intézmény vezetője.  

A Magyar Zene Házát tíztagú, rangos nemzetközi szakemberekből álló zsűri választotta be a legjobb háromba egyedüli európaiként, ahol két egyesült államokbeli fejlesztést megelőzve hozta el a fődíjat a magyar intézmény. A zsűri minden esetben vizsgálta a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. „Nagy örömünkre szolgált, hogy a pályázatok bírálata során egy ilyen egyedi koncepcióval ismerkedhettünk meg, mint a Magyar Zene Háza. Az értékelés során nagyon meggyőző volt, hogy a ház látványos kinézete mögött a zenei tartalom rendkívül átgondoltan jelenik meg: az épület hármas osztatú - múzeumi, előadóművészeti, oktatási – funkciója a térben is jól elválik. Az épület páratlan formai kialakításával, valamint a fenntartható fejlődést szorgalmazó építészeti és műszaki megoldásaival méltó helyszínéül tud majd szolgálni a látogatói számára.” – mondta el Luke Jones, a Music Cities Events igazgatója.

Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.”

 

Nem először díjazzák a Liget Budapest Projekt fejlesztéseit
A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem az elmúlt években is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult. 2019-ben a Magyar Zene Háza nyerte el „A legjobb nemzetközi középület” elismerést az „Európa legjobb középülete” díj után International Property Awards-on. 2018-ben az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is megkapta. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában pedig Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektje lett. Idén nyáron pedig a Szépművészeti Múzeum történetének legnagyobb, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult felújítása nyerte el az Europa Nostra Díjat, mely az egyik legrangosabb örökségvédelmi elismerés.

„A Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza elismerései azt jelentik, hogy a Városligetben immár két olyan intézmény épül, amelyeket világ legjobbjai között tart számon a szakma: erre minden magyar büszke lehet. Az, hogy az Egyesült Államokban is felfigyeltek a hazai fejlesztésre, visszaigazolja, hogy a Liget Budapest Projekt, Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése nem csak a Ligetre lesz rendkívül pozitív hatással, hanem Budapest és Magyarország nemzetközi megítélését is új szintre emeli majd.” – mondta el az elismerés kapcsán Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: „A Magyar Zene Háza építése jó ütemben halad, az épület szerkezetkész állapotban van, már látható az ikonikus tetőzete és az Európában egyedülálló méretű, monumentális üvegfalai. A nagyközönség 2021 végén veheti majd birtokba a zenei beavató intézményt.”

Ajánlott Hírek