newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left youtube-play
2019/12/11

A tervek ismeretében a budapestiek 70 százaléka támogatja a Liget Budapest Projektet

A Városliget átfogó megújítására vonatkozó konkrét tervek ismeretében a fővárosiak több mint kétharmada támogatja a Liget Budapest Projektet, 75%-uk szerint a fejlesztések erősítik Budapest családbarát kínálatát. A megkérdezettek 76%-a szerint fontos, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe oly módon, hogy közben a zöldfelületet is növelik és megújítják, az új épületeket pedig lebontott épületek vagy parkolók helyén építik fel. A válaszadók 74%-a szerint Budapest kulturális hírnevét és nemzetközi turisztikai vonzerejét is kedvezően befolyásolják majd a Liget Budapest Projekt keretében felépítendő új épületek, melyek közül a döntő többség a Magyar Innováció Házát és az Új Nemzeti Galériát kedveli a legjobban.

 A Városliget Zrt. megbízásából az Inspira Research Group készített közvélemény-kutatást a Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget Budapest Projektről. A kutatás adatait személyes interjúk során rögzítették egy ezer fős, reprezentatív fővárosi mintán, ahol a megkérdezettek a Projekt terveinek megismerése után alkothattak véleményt.

A felmérés egyik legfontosabb megállapítása, hogy a tervek ismeretében a megkérdezett fővárosiak 70 százaléka támogatja a Liget Budapest Projektet, a fejlesztések elfogadottsága pedig a fiatalok, családosok körében és a parkot övező belvárosi kerületekben kimagasló.


„A kutatás bizonyítja, hogy amennyiben a Liget Budapest Projekt valós tartalmi elemeiről és céljairól kérdezik meg őket, akkor a budapestiek döntő többsége egyetért a projekttel és támogatja annak megvalósítását.” - hangsúlyozta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa.

A válaszadók 76 százaléka szerint fontos, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe oly módon, hogy közben a Liget zöldfelületeit is növelik és megújítják, az új épületeket pedig lebontott épületek vagy parkolók helyén építik fel.

Mint az ismeretes, a Liget Projekt alapvető célkitűzése, hogy a park évtizedek óta elhanyagolt zöldfelületét rehabilitálja és a zöldfelületek nagyságát a Városligeten belül – a feleslegesen lebetonozott területek feltörésével - a mostani 60 százalékról 65 százalékra növelje, és ezzel együtt valósítsa meg a már több mint száz éve itt lévő számos épület felújítását és az új kulturális intézmények létrehozását.

...
...
...
...
...

„A Liget Budapest Projekt keretében megépíteni tervezett épületek Budapest új jelképei lesznek, s a már eddig átadott projektelemekhez hasonlóan mindenki örömmel fogja használni őket. Visszaigazolja ezt a jelenlegi kutatás is, mely alapján a projekt valamennyi új épülete elnyerte a fővárosiak nagy többségének a tetszését, a legnépszerűbbnek a Magyar Innováció Háza és az Új Nemzeti Galéria bizonyult.”  - hangsúlyozta Baán László.

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló új épületek közül a két legnépszerűbb a Magyar Innováció Háza és az Új Nemzeti Galéria, amely a fővárosiak 81 illetve 72 százalékának nyerte el a tetszését.  Az egykori Közlekedési Múzeum torzójának helyére, valamint a lebontott Petőfi Csarnok területére tervezett új épületek a fiatalok és fiatal középkorúak, a belvárosiak, illetve a nagycsaládosok körében kiugróan népszerűek.

További fontos megállapítása a kutatásnak, hogy a válaszadók 72 százaléka szerint a tervezett új épületek megvalósítása a Városliget eddigi állapotához képest pozitív irányú változást jelentene, míg 74 százaléka szerint Budapest kulturális hírnevét és nemzetközi turisztikai vonzerejét kedvezően befolyásolják a Liget Budapest Projekt keretében tervezett új épületek. A megkérdezettek 75%-a szerint a megújított zöld területekkel, az új játszóterekkel, valamint az újonnan épülő kulturális intézményekkel kiegészült Városliget Budapest családbarát jellegének a megerősítését szolgálja.

„A Liget Budapest Projekt ma Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése, mely a budapestiek egyöntetű véleménye alapján nem csak a Városligetre lesz rendkívül pozitív hatással, hanem Budapest és Magyarország nemzetközi megítélését is új szintre emeli majd.” - fejtette ki Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója. „A közvélemény-kutatás eredménye jelzi, hogy a budapestiek döntő többsége támogatja, hogy a Liget Budapest Projekttel az a századfordulós, pezsgő, polgári hangulat térhessen vissza a parkba, amikor a Városliget egyet jelentett a minőségi kikapcsolódással, belsejében pedig tökéletes harmóniát alkotott a természet és az intézmények. Épp ezért újítjuk meg a Liget karakterét adó épületeket – Szépművészeti Múzeum, Millennium Háza –, és emellett lepusztult s már lebontott régi épületek vagy lebetonozott parkolók helyén új, kortárs épületeket is létrehozunk, melyekben olyan fontos nemzeti gyűjteményeink kapnak majd helyet, mint a Néprajzi Múzeum, az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Magyar Innováció Háza, de az Állatkert nagyszabású bővítését is ide sorolhatjuk.” – tette hozzá a vezérigazgató.

A kutatás módszertanáról és a mintavételről Géczi Tamás, az Inspira Research Kft. ügyvezető partnere elmondta: „Az 1000 fős, laptoppal támogatott, kérdezőbiztosok által végzett személyes megkérdezés során a válaszadók a Liget Projekt látványtervei alapján először a tervezett épületeket, majd (több szempont szerint) a Liget Projekt egészét értékelték. A kutatási minta nem, életkor, iskolai végzettség és kerületi megoszlás szerint reprezentálja a 18 év feletti budapesti lakosságot.”

Az INSPIRA Research kutatása megerősíti az Ipsos 2016-ban készített (kvalitatív és kvantitatív, 600 fős budapesti, illetve 800 fős városligeti mintájú) reprezentatív felmérését, melynek fő megállapítása, hogy a tervek ismeretében a megkérdezett Városliget használók 69 százaléka egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik.

 

A kutatás részleteiről:
Az INSPIRA Research Group független kutatócég a magyar kutatási piac egyik meghatározó szereplője, a társaságot 15-25 év közötti tapasztalattal rendelkező szenior kutatási szakemberek alapították, akik jelentős kutatási szektorismerettel rendelkeznek a média, a telekommunikációs és technológiai ipar, a napi fogyasztási cikkek, a pénzügyi, valamint a szolgáltatói szektor és az egészségügy területén.

Minta és metodika:
1000 fős, laptoppal támogatott, kérdezőbiztosok által végzett személyes megkérdezés. A kutatási minta nem, életkor, iskolai végzettség és kerületi megoszlás szerint reprezentálja a 18 év feletti budapesti lakosságot.

A kérdőív szerkezete: a válaszadók a Liget Projekt látványtervei alapján először a tervezett épületeket, majd (több szempont szerint) a Liget Projekt egészét értékelték.
 
Az adatfelvétel időpontja: 2019 november 2. – november 12.

Ajánlott Hírek