newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left youtube-play
2023/03/16

A Városliget zöldfelületének és rekreációs funkcióinak megújításával folytatódik a Liget projekt

Családbarát fejlesztésekkel folytatódik a Liget Budapest Projekt, melynek során a park rekreációs funkciói mellett további jelentős zöldfelületek is megújulnak: idén felújítják a népszerű KRESZ parkot és környékét, továbbá a Dvořák sétány Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza közötti szakaszát és a népszerű léghajót, a BallonFly-t övező területet is. Idén 10 éve született meg a Városliget törvény, amely az állam vagyonkezelésbe adta a parkot, azóta átfogó fejlesztések sorát valósította meg itt a Városliget Zrt., melyeknek köszönhetően a Liget megújult részein a korábbi állapotoknál egy minden tekintetben többet és jobbat nyújtó park fogadja az idelátogatókat. Az elmúlt évek során átadták a Városligeti Nagyjátszóteret, a Sportcentrumot és a hozzá tartozót két kilométeres futókört, az Ifjúsági Sportpályákat, valamint a rendkívül népszerű kutyás élményparkokat. Felújították a Millennium Háza műemléki épületét, elkészült a Múzeum Mélygarázs, az egykori Felvonulási tér helyén a ligeti Promenád, és megnyitotta kapuit a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum is. Az eddig átadott elemek elképesztő népszerűségnek örvendenek, látogatottságuk már túllépte az ötmillió főt. A Városliget fejlesztése során eddig már több mint negyedmillió négyzetméter zöldfelület újult meg, 72.000 m² burkolt felületet bontottak el, elültettek több, mint ötszáz lombos fát és 130 fenyőt, közel 70.000 cserjét és több mint kétszázezer évelőt.
 

„A Városliget megújítása Európa jelenleg legnagyobb kulturális tartalmú városfejlesztési projektje, amelynek köszönhetően a Millennium óta nem látott léptékű kulturális beruházásokkal gazdagodott az ország. A projekt már most jelentős eredményekkel bír, de még nem ért a végére: a legnagyobb és legfontosabb fejlesztése, a Priztker-díjas japán SANAA építésziroda által tervezett Új Nemzeti Galéria felépítése még hátra van” – mondta Baán László, a Liget projekt miniszteri biztosa, rámutatva, hogy ez az új múzeum nélkülözhetetlen ahhoz, hogy megújult Városliget az egész világ számára látható módon felkerüljön Európa kulturális térképére, ami egy kiemelkedő kortárs építészeti minőséget képviselő művészeti múzeum nélkül nem lehetséges. A Kormány elkötelezett a projekt teljes körű megvalósítása mellett, az új, nagyobb léptékű fejlesztések megvalósítása az ország gazdasági helyzetének a függvénye, de előreláthatólag 2024-25-ben elkezdődhet az elbontott Petőfi Csarnok helyére tervezett Új Nemzeti Galéria építése - tette hozzá.

Február végén elindult a városligeti KRESZ park felújítása és környékének zöldfelületi rehabilitációja, a fejlesztésnek köszönhetően mintegy 25.000 m2 zöldfelület újul meg, s elültetnek 39 db lombosfát, több mint 5.600 cserjét és több mint húszezer évelőt. A parkrész funkciójában továbbra is KRESZ oktató park marad, kinézetében pedig ugyanúgy egy közlekedési szituációkat modellező városrészt fog megidézni, ahol természetesen új, korszerű és biztonságos játékelemek várják majd a gyermekeket. A megújuló KRESZ park központi részén egy kisebb játszó egység jön létre, elsősorban az együttes játékot lehetővé tévő eszközökkel, melyek mind a közlekedési tematikához kapcsolódnak: kisvonat, helikopter, repülő, irányító torony is várja majd a kicsiket. Ez az intenzíven berendezett játszórész egy miniatűr házikókból álló utcaképpel kapcsolódik hozzá megújuló közlekedési parkkal. Az imitált házacska sor fedett egységeit az egyszerű parkberendezési bútorokon felül a közlekedési tematikához köthető tárgyakkal rendezik be, mint vasútállomás, repülőtér és utasváró.

A központi játszórészen kívül, magához a közlekedési pályához kapcsolódóan további önálló elemeket, játszóeszközöket helyeznek el a megújuló parkrész különböző pontjain. Ilyen egy kis játék benzinkút, elektromos töltő állomás, és az egyik egyirányú kitérőben elhelyezett szerelőpont. A felújítás során megújulnak a burkolatok, a közlekedési lámpák és a zöldfelületek, az egész család kényelmét pedig ivókútak, új utcabútorok szolgálják majd. A kerékpárral, kisautóval, rollerrel történő közlekedő felületek kiegészülnek, a gyalogos közlekedést egyértelműen kijelölő járdákkal.

Az idei parkfejlesztések részeként megújul a rendkívül népszerű léghajó, a BallonFly környezete is a Kós Károly sétány, a Hermina út és a Konrad Adenauer út által határolt részen, melynek eredményeképp a teljes terület növényzetét rehabilitálják, közel 1.500 cserjét és mintegy félezer évelőt is elültetnek. Az úthálózat, a közvilágítás és az utcabútorok felújításának és a látogatóirányítás fejlesztésének köszönhetően a léghajózni érkezők kiszolgálása is magasabb szintre lép.

Végezetül még ebben az ütemben megtörténik a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum megközelítését szolgáló Dvořák sétány felújítása a Dózsa György út és az Olaf Palme sétány között, melynek állapota az elmúlt évtizedek alatt jelentősen leromlott, felülete töredezett, balesetveszélyes. A munkálatok során megújulnak a járdák, útburkolatok és az azokat övező szegélyek, az akadálymentes közlekedést segítve pedig csökkentik a trolibuszmegállók fellépőmagasságát.


...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

Népszerűek a 10 éves Liget projekt már átadott fejlesztései

A 10 éves Liget Budapest Projekt eredményei közül Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte: „az elkészült fejlesztéseinek köszönhetően a Városliget ismét régi fényében ragyog, Budapest elsőszámú családi élményparkjává vált, a legkisebbektől a legidősebbekig, a kultúrakedvelőktől a természetbarátokig minden idelátogatónak a korábbiaknál sokkal többet és jobbat nyújtva. Visszaigazolja mindezt, hogy az eddig átadott elemek elképesztő népszerűségnek örvendenek, látogatottságuk már túllépte az ötmillió főt.”

Magyar Zene Háza - 900 ezer látogató

A Magyar Zene Háza 2022 januári nyitása óta Magyarország egyik leglátogatottabb kulturális intézményévé vált, már 900 ezren jártak a Liget Budapest részeként megvalósult intézményben, ezzel példátlanul rövid idő alatt a fővárosi kulturális élet egyik emblematikus heylszíne lett. A fellépők és a közönség visszajelzései, valamint a látogatottsági adatok alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a Magyar Zene Háza nemcsak különleges építészeti műalkotásként, hanem sokrétű programkínálata révén is sikeresen kapcsolódott be a fővárosi kulturális élet vérkeringésébe. A ház a kiemelkedő látogatottság mellett Magyarország egyik legtöbbet posztolt épületévé vált, számtalan fotón, videón köszön vissza ikonikus üvegfala, lyukakkal áttört tetőzete valamennyi social media felületen, itthon és külföldön egyaránt.

Néprajzi Múzeum - 200 ezer látogató

2022 májusában látványos kiállításokkal nyitotta meg kapuit a Néprajzi Múzeum új, a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult épülete. A múzeumban interaktív tárlatok mellett, mintegy 4000 műtárgyat felvonultató, lenyűgöző Kerámiatér és a Liget Budapest Látogatóközpontja várja az érdeklődőket, Budapest aranykorát bemutató óriásmakettel. A nyitás óta eltelt közel egy év alatt a Néprajzi Múzeum látogatottsága már átlépte a 200 ezer főt. A több, mint 7 ezer négyzetméteres tetőkertje Budapest egyik kedvelt találkozóhelyévé vált, kiránduló iskoláscsoportoktól a piknikező családokon át leánykérésekig, már számtalan élménynek adott helyszínt.

Millennium Háza - 300 ezer látogató

A Liget Budapest Projekt keretében valósult meg a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épületének, az egykori Olof Palme Háznak a műemléki rekonstrukciója. A nagyközönség számára 2019 októberében Millennium Háza néven megnyitott, eredeti pompájában felújított épületben az első kiállítás a Városliget aranykorát mutatta be, ezt követően pedig a házban létrehozott NEO Kortárs Művészeti Térben William Kentridge Lágyabban járd a táncot című video installációja volt látható. A ház másik attrakciója egy Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház és étterem. A ház kulturális programokkal, tárlatvezetésekkel, háztörténeti sétákkal, és gyerekeknek szóló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal színesíti kínálatát. A Millennium Házát és az előtte kialakított Rózsakertet a megnyitása óta már több mint 300 ezren látogatták meg.

Nagyjátszótér - 2 millió látogató

Magyarország legkomplexebb és legkorszerűbb játszóterét 2019 őszén vehették birtokba a látogatók. Sikerét jól mutatja, hogy a megnyitás óta eltelt idő alatt már 2 millióan látogattak el ide. A 13 ezer négyzetméteres parkrészbe közel 50 különleges játékelemet állítottak fel, a központi látványosság egy 16 méter magas mászóka-szerkezet, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált.

Szépművészeti Múzeum – 1,5 millió látogató

Több mint három évig tartó felújítási munkálatok után 2018. október végétől látogatható újra a Szépművészeti Múzeum. A Szépművészeti történetének legnagyobb és legátfogóbb rekonstrukciós munkálatainak köszönhetően nemcsak az épület újult meg, melynek köszönhetően 70 év után ismét látogatható lett a lenyűgöző Román Csarnok, de a múzeum állandó kiállításait is újrarendezték. Az újranyitás óta több mint másfél millióan látogattak el a Szépművészetibe, olyan világszenzációnak számító tárlatokra, mint a Michelangelo-, Cezanne-, Bosch-, Matisse- vagy El Greco-kiállítások.

Kutyás élményparkok - 1 millió látogató

Az 2018-ban átadott első, Hermina úti kutyás élményparkot 2020-ban egy második is követte, így ma már két tematikus kutyás parkrész is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. Az újabb, mintegy félhektáros kutyaparadicsom különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák. A kutyás élményparkok óriási népszerűségnek örvendenek, már az egymilliót közelíti a látogatók száma.

Vakok Kertje

A parkfejlesztéseknek köszönhetően 2018 októberében megújult Magyarország első, speciálisan a vakok és gyengénlátók pihenését és kikapcsolódását szolgáló Vakok Kertje is a Városligetben. A park környezetében számos, a vakokat és gyengénlátókat segítő intézmény és szervezet működik, akik aktívan használják a kertet, amely a felújítás előtt már nem felelt meg a XXI. századi akadálymentesítési követelményeknek. A projektnek köszönhetően azonban a Vakok kertje kívül-belül teljesen megújult: akadálymentesítették a területet, modern eszközökkel látták el, a növényzetét rehabilitálták, felújították és kibővítették a speciális játékokkal felszerelt játszóterét.

Ifjúsági sportpályák

A Liget Budapest Projekt keretében 2018-ban átadták a környező iskolák igényei szerint kialakított ifjúsági sportpályákat, melyet iskolai testnevelésóra keretében is könnyen megközelíthető helyen, a megújult Vakok Kertje mellett alakítottak ki. Megnyitása óta örömmel és intenzíven használják a környékbeli iskolák, s az oktatási idő után a környékbeli sportszerető látogatók is

Városligeti Sportcentrum és futókör

A több, mint egy tucat sportolási lehetőséget biztosító Városligeti Sportcentrum 2020 szeptemberi átadását követően a Liget egy csapásra Budapest legsokoldalúbb közösségi sporthelyszínévé vált, melynek kínálata tovább erősödött 2020 év végén, hiszen birtokba vehette a közönség a 2 kilométeres futókört is, mely végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát kínál, modern és biztonságos szolgáltatásokkal.

Mőcsényi Mihály Botanikus kert

A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet a 2020 decemberi újranyitásakor Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A kert újra egy színes, hangulatos közösségi térré vált, mely egyben természetismereti tudásközpont is lett, szabadtéri biológia és környezetismeret órák gyakori helyszíneként használják a környékbeli óvodás-iskolás csoportok.

Múzeum Mélygarázs és Városligeti Promenád

A Múzeum Mélygarázs 2020 decemberi átadásával hatalmasat lépett előre a Városliget régóta várt autómentesítése. A Dózsa György úton létrehozott földalatti parkoló használatával könnyen, kényelmesen és nem utolsósorban akadálymentesen lehet megközelíteni a parkot. Ráadásul egész Európában egyedülálló különlegesség, hogy a Városliget és a művészetek évszázados összekapcsolódására reflektálva a mélygarázs belső terei a nemzeti képtár gyűjteményéből 12 kiemelkedő magyar mester egy-egy remekművét idézik meg. A mélygarázs térszint feletti részét pedig visszakapta a Városliget: a korábban évtizedekig parkoló autók által megszállt, bazaltkockás terület helyén egy hangulatos sétány, a Városligeti Promenád jött létre, több mint tízezer négyzetméternyi új zöldfelülettel.

Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK)

A 2019 májusában elkészült új múzeumi háttérintézmény a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén kapott helyet. 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesében világszínvonalú múzeumi raktárak, restaurátor-műhelyek, laborok és kutatószobák mellett itt működik a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet is. A csúcsmodern központnak köszönhetően a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum több mint 300.000 műtárgya került biztonságos és méltó körülmények közé. Az OMRRK felépítésével nem csupán egy sok évtizedes hátrányt ledolgozva sikerült kimagasló körülményeket biztosítani nagy nemzeti közgyűjteményeink számára, hanem rögtön az európai élvonalba került az intézet, hiszen hasonló léptékű és komplexitású szakmai háttérintézménnyel még a kontinens legnagyobb múzeumai is csak elvétve rendelkeznek.

Komáromi Csillagerőd

Látványos kiállítással nyílt meg 2021 októberében a teljeskörűen felújított és kibővített Komáromi Csillagerőd. A beruházással egy új, több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ jött létre, ahol a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének többszáz jeles darabja hét évtized után talált végre méltó otthonra. A látogatók megcsodálhatják többek között Andrea del Verrocchio Bartolomeo Colleonit és Donatello Gattamelatát ábrázoló, több méter magas lovas szobrainak minden részletében méretarányos másolatát, csakúgy mint a milói Vénusz, a Laokoón szoborcsoport vagy Michelangelo több szobrának hasonmását. Az új létesítmény oktatási, ismeretterjesztési feladatokat lát el, interaktív múzeumi körülmények között, így a Csillagerőd igazi családbarát kulturális intézményként várja a látogatókat.


Ajánlott Hírek