Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Első ütem: A pünkösdi hétvégén megnyitotta kapuit a városligeti kutyapark

Kutya. Város. Játék. Hosszú egyeztetések és előkészületek után a pünkösdi hétvégén végre megnyitott Budapest legkomplexebb kutyaparkja a Hermina út és a Városligeti körút határán. Egy nagy zöld oázis, ami kiváló színteréül szolgál a nagy futkározásoknak és a játéknak.

            A társasházakban élő gazdák és négylábú társaik általában nagy bajban vannak a betonrengetegben, ha játékra adnák a fejüket. Budapest ugyan bővelkedik kutyafuttatókban, mégis nagy részük nincs karbantartva, vagy nincs kellőképpen felszerelve. Éppen ezért, a Városliget felújításának első etapjában kialakításra került egy kutyajátszótér, ami 1,2 m magas, cserjékkel övezett kerítéssel van leválasztva a park többi részétől, így már semmi sem akadályozhatja meg az önfeledt játékot.  

A megnyitót egy rövidebb próbaüzem előzött meg, amikor is több négylábú, gazdi és szervezet tesztelhette a Liget Budapest Projekt első etapjában létrejött, Garten Stúdió által megtervezett új kutyás élményparkot. A tapasztalatok nagyon jók, a visszajelzések szerint mind a gazdik mind a kutyák elégedettek az eredménnyel, a szervezetek örömmel konstatálták, hogy kéréseik teljesültek és nagyon tetszett nekik a park minden eleme.

„Itt megőrült minden kutya és boldogan fedezte fel a fürdetőt és a játékokat … nagyon nagy élmény volt azt látni, hogy megvalósult és úgy valósult meg, ahogy mi azt terveztük.”- nyilatkozta Csonka Berta, az EB OVO Közhasznú Egyesület elnöke.

 

A tesztelőktől összegyűjtött vélemények, észrevételek alapján a tervezők további finomításokat végeznek el a területen annak érdekében, hogy a megvalósuló kutyapark a lehető leginkább találkozzon a felhasználók elképzeléseivel és megfeleljen a modern, városi kutyatartás alapelveinek a Hermina út és a Városligeti körút határán.

Az új parkrész igazi oázisa lesz a kutyusoknak és gazdijaiknak, mely egyúttal fél hektárnyi zöldterülettel is bővíti a Ligetet. A maga nemében igazán különleges parkrészt a legmodernebb játszóelemekkel és a legváltozatosabb eszközökkel szerelték fel, mint például szlalom, híd, ugratók és dombokba rejtett alagutak. A kutyusok számára kisebb homokos felületeket is kialakítottak, hogy ha kedvük tartja, szabadon áshassanak.

 

Civil egyeztetések 

A Városliget tájépítészeti pályázatán nyertes Garten Studio feladata volt, hogy a park terveinek kialakítása során társadalmi egyeztetéseket folytasson a parkhasználók különböző csoportjaival, így a kutyatartók képviselőivel is. A park fejlesztésével kapcsolatos társadalmi egyeztetések céljára megszervezett Liget Park Fórumokon részt vett többek közt az EB-OVO Egyesület, a ZöldEb Egyesület és az Országos Állatvédőrség Alapítvány is. A Városliget Zrt. megbízta az EB OVO Egyesületet, hogy olyan komplex javaslatcsomagot állítson össze, amely a kutyatartók és a kutyák valamennyi igényét tartalmazza.

A javaslatokat a tervezők igyekeztek maximálisan szem előtt tartani, és egy platformra hozni  a városligeti kutyázás kérdésében állást foglaló többi társadalmi csoport véleményével, érdekeivel is, elsősorban a kutyás területek elhelyezkedésével, esetleges lehatárolásával kapcsolatban. A gazdik szervezetei alapvetően a szabadon kutyázás mellett foglaltak állást, mindemellett a Városliget megújítási terveinek a jogszabályi előírásoknak és a békés egymás mellett élés normáinak is meg kell felelni. 

A kutyás élményparkokkal és az integrált területtel kapcsolatban a kutyások megfogalmazták, hogy a Hermina úti és az Ajtósi Dürer sornál kialakítandó kutyás élményparkok kerítésének kialakításakor a tervezők gondoskodjanak a természetes zajvédelemről. Biztonsági okokból kérték zsilipes belépőkapu létesítését, valamint a kutyák kikötésére alkalmas eszköz elhelyezését. Jelezték, hogy a terület rendeltetésszerű használata érdekében, szükség lesz tájékoztató táblák, használati utasítások, valamint kutyapiszok gyűjtők kihelyezésére. A játékok terén térplasztikákra, szlalomra, dombba vájt alagutakra valamint enyhébb szögű és széles rámpákra mutatkozott igény – alapvetően egyszerű, letisztult formákat kértek a kutyatartók. Az egyéb aktivitásokhoz, például szaladgálás, fogócskázás, ásás, valamint a gyep tehermentesítéséhez egy homokos területet is kértek a kutyatartók. A listájukon szerepelt továbbá egy vizes játszóhely is, amely organikus formában, különböző terepelemekkel kombinálva szintén terepe a kutyákkal közös élményeknek. Alapvető igény mutatkozott még az itató és csutakoló alkalmatosságokra, a gazdák pihenését szolgáló utcabútorokra, illetve arra, hogy a terület kivilágítása reggel és este is legyen megoldott, hiszen a legtöbbeknek ilyenkor van ideje a kedvenceire. 

A városligeti park teljes körű megújításának megvalósításával megbízott szakemberek mindezeket a kéréseket a legnagyobb mértékben igyekeztek figyelembe venni, és ennek eredményeként a Városliget kutyaparkjában gyakorlatilag maradéktalanul visszaköszönnek a fent említett elemek. 

 

Ügyességi pálya

Az 5280 m2 alapterületű, négy kapuval is ellátott kutyapark a funkciójához mérten három területből áll össze. Az első rész a Pántlika étteremnél található. Egy dombos terepplasztikákkal megformált felszínű ügyességi pálya, ahol ugratók, hidak és rejtett alagutak várják a négylábúakat, de szlalom elemekkel és ugratópályákkal is tesztelhetik rátermettségüket. Az ügyességi pálya központi részén egy 60m2-es homokos felület is épült, ahol az ásás örömeinek hódolhatnak a házi kedvencek.

Kutyapancsoló

Az ásás végén, a nyugati oldalon egy 70 m2 területű kutyapancsolóban tudnak hűsölni, vagy pihenni az ebek, ami főleg a forró nyári napokon mutatja majd meg praktikus mivoltát. Ez a kifejezetten négylábúak számára létrehozott vizes élménytér 10 cm és 20 cm mélységű medencékből áll össze, aminek az alján egy-egy leürítő van beépítve, ahol a víz elfolyik, majd távozik a csatornába. A medencék bazalt beton burkolattal készülnek, ami geotextillel van elválasztva a termőtalajtól.

Labdázó, futtató

A Hermina úthoz közelebbi részen egy hatalmas füves területet alakítottunk ki a rehabilitáció során a nagy mozgásigényű kutyáknak, akiket a Városligeti körút felőli kijáratnál egy kerti csapnak köszönhetően akár ott helyben le is csutakolhatja a tulajdonosuk. A tervezett közvilágításnak köszönhetően a terület éjszaka és télen is alkalmas lesz a kései, póráz nélküli sétákra.

A kompromisszumok és egyeztetések mellett, a beruházás során természetesen a gazdik kényelmére is gondoltunk, akik támlás padokon pihenhetnek, míg kedvenceik az új pajtásaikkal rohangálnak. A részletekre is ügyeltünk és megfelelő sűrűségben helyeztünk el kutyaürülék gyűjtőket és ivókutakat, amiknek a hiánya eddig a legtöbb gondot okozta a kutyatulajdonosoknak.

Az, hogy teljesen megújul a Városliget, a kutya tulajdonosoktól is fokozottabb figyelmet kíván és tudatos jelenlétet, hogy az ebek ne ássák ki a virágokat és a fiatal fákat, ne tegyenek kárt a mindannyiunk örömére létesülő új parkban. Az élménypark a pünkösdi hétvégén immáron hivatalosan is megnyitotta kapuit a parkhasználók és négylábú kedvenceik előtt, ami a nap 24 órájában, ingyenes látogatható.

          Úgy hisszük, hogy ezekkel a gondosan kidolgozott részletekkel és a professzionális agility eszközökkel felszerelt városligeti kutyapark izgalmas és kényelmes terepet nyújt az ebeknek és gazdáiknak is.

 

Back to top ▲