Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Rózsakert

A megújuló Liget legszínesebb, egyben legillatosabb helyszínének ígérkezik a Millennium Háza előterében újonnan kialakításra kerülő Rózsakert, melyben 2600 rózsatő és örökzöldek között nyílik majd lehetőség kikapcsolódásra.

A Kutyás élménypark és az ifjúsági sportpályák sikeres átadása, illetve a Vakok kertjének és Szépművészeti Múzeum környezetének megújítását követően folytatódik a Városliget 100 hektáros parkját érintő kert- és tájépítészeti felújításának második üteme. A munkálatok a Liget Lev Tolsztoj sétány - Ajtósi Dürer sor – Dózsa György út által határolt délkeleti harmadát érintik, ahol létrejön Budapest legnagyobb és legkomplexebb játszótere, több sportpálya, egy két kilométeres futókör és a Millennium Háza bejáratánál egy különleges rózsakert is helyet kap. Természetesen mindezek mellett a terület teljes növényzetet is újjávarázsolják.

A helyszín tájépítészeti kialakítása miatt 7 fa átültetésére is sor kerül a területen belül, majd ezt követően kezdődik meg a Millennium Háza előtti Rózsakert kialakítása, melynek során összesen 2600 rózsatövet és virágzó cserjét ültetnek el a szakemberek.

Az átültetésre váró fák előkészítésével, és mozgatásával kapcsolatos feladatokat a csaknem 50 éves tapasztalattal és 1 millió sikeres átültetés tapasztalatával rendelkező német Opitz GmbH és magyar partnere, a Galapagos Zoo Service Kft. végzi el, akik már a Ligetben is számos fát sikeresen ültettek át. A német cég által kifejlesztett technológia Európában a legkorszerűbb, alkalmazásával 95 százalékos biztonsággal megmaradnak az átköltöztetett fák.

A megújuló Liget legszínesebb, egyben legillatosabb helyszínének ígérkezik az újonnan kialakítandó Rózsakert. A magyarok számára oly kedves virág, mintegy 2600 rózsatő biztosítja majd a Millennium Háza északi oldalán, a Zichy Mihály út melletti parkban a nyugodt kikapcsolódást.

A tájépítészek az épületekhez tervezték a park növényzetének egyes elemeit: így a Rózsakert az Millennium Háza egyfajta előkertje lesz. Padok, színes növénykiültetések tarkítják majd a területet, hogy az ide érkezők nyugodt környezetre leljenek errefelé: virágokkal, szökőkúttal, beszélgetésre és elcsendesedésre is alkalmas helyekkel. A Rózsakert a maga 2500 négyzetméterével, és számtalan virágágyásával területileg egyértelműen elkülönül majd a Liget többi részétől, de ugyanakkor nyitott, mindenki által látogatható hely lesz. Más növények is otthonra lelnek itt: örökzöld cserjék és mille-fleur típusú ágyások egészítik majd ki a rózsákat.

 

Back to top ▲