newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left

Néprajzi Múzeum

Hazaköltözik a Városligetbe a Néprajzi Múzeum, s vele az ország páratlan etnográfiai gyűjteménye. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a Néprajzi Múzeum történetében először kap otthont olyan épületbe, amelyet a gyűjtemény igényei szerint terveztek meg. Az intézmény most egy korszerű, világszínvonalú, a szakmai követelmények, valamint gyűjteményi és látogatói igények szerint kialakított 34 ezer négyzetméteres épületben kap új és végleges otthont a Városligetben, ahol 1896-ban – a millenniumi kiállításon – először mutatkozott be a nagyközönségnek.

A Néprajzi Múzeum 1872 óta gyűjti, óvja és közvetíti a magyar, az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit, tárgyak, képek, szövegek, hangok formájában. A Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról származó, mára 250 ezer darabot számláló kollekció sokat vándorolt alapítása óta, utolsó helyén, a valamikori Kúria múzeumi célokra alkalmatlan Kossuth-téri épületében is súlyos helyhiánnyal és a lehetőségek szűkösségével küzdött.


Hazatér a Néprajzi Múzeum


„Európa egyik legkorábbi, 1872 óta működő etnográfiai intézményeként, több költözésen túl, 1973 óta működött a múzeum a korábbi Igazságügyi Palota épületében. A kiemelkedő gyűjteményére méltán büszke Néprajzi Múzeum első alkalommal költözik számára tervezett, minden szakmai és látogatói igényt kielégítő új épületbe, ahol a tervek szerint a kevésbé ismert kincseket is megismerheti a közönség” – mondta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

 Néprajzi Múzeum

terület: 33 000 m2

tervező: Napur Architect Kft.

kivitelező: Záév Zrt., Magyar Építő Zrt.

International Property Awards badges

www.neprajz.hu
...
...
...

A nemzetközi építészeti tervpályázaton győztes magyar NAPUR Architect építésziroda által a korábban parkolónak használt Ötvenhatosok terére tervezett új épület lendületes, mégis egyszerű vonalvezetésű és egyszerre veszi figyelembe a park adottságait, valamint a környező városi szövet kapcsolódásait, illetve íves formája lehetővé teszi, hogy kapuként és átjáróként is fontos szerepet töltsön be a város és a park közötti kapcsolat megteremtésében. Az új épület tervrajzán 250 mérnök dolgozott, Ferencz Marcel vezető tervező irányításával.

...
...
...

Az épület kialakítása jelentősen segíti a múzeumnak a kor igényeinek megfelelő, látogatóbarát működtetését, a tárgyi és szellemi örökség, a magyar és a nemzetközi anyag látványos, sokrétű bemutatását. Helyet kap benne gyerekmúzeum, könyvtár, archívum, konferenciaterem, valamint 2500 négyzetméternyi időszaki és 4500 négyzetméternyi állandó kiállítási tér is. Az épület 60 százaléka a térszint alatt helyezkedik el, a tetejét borító zöldfelület pedig közösségi térként várja a Városliget látogatóit.


A kiállítóterek alkalmasak lesznek a legkorszerűbb muzeográfiai megoldások alkalmazására, így nagy nemzetközi, színvonalas tárlatokat is fogadni tudunk. A városligeti épületben jelentősen megnő majd a látogatók által közvetlenül megismerhető műtárgyak száma és aránya: az eddigi 1200 négyzetméteres kiállítási felülethez képest az új épületben összesen 4000 négyzetmétert teszünk bejárhatóvá, emellett az időszaki tárlatok is több ezer négyzetméteren kapnak helyet. A Néprajzi Múzeum új épülete lehetőséget teremt arra, hogy átfogó kiállításokon mutassuk be az emberiség kulturális sokszínűségét.


A Néprajzi Múzeum épülete a 2018-as International Property Awardson (IPA) elnyerte az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanszakmai elismerést, a Világ legjobb közintézménye díjat.

Ajánlott Hírek
Itt található
neprajzi_muzeum