newsletter fb youtube insta nav-arrow-left nav-arrow-right nav-arrow-long-right nav-arrow-long-left

Városligeti programok


Május
05.31.
 
...
Magyar zene Háza I Ringató
Együtt énekelni, együtt mozogni nem csak jó játék, de fejlesztő hatással van kicsikre és nagyokra egyaránt. Kedd délelőttönként a legkisebbek számára készülünk zenei foglalkozásokkal. A Magyar Örökségdíjas Ringató foglalkozás heti rendszerességgel elérhető a Zene Házában. A foglalkozásokat Gáll Viki tartja. Ajánlott életkor: 0-3 év Maximális csoportlétszám: 30fő Jegyár 1 000 Ft (1 felnőtt + gyerekek) Gáll Viki: A tőlem telhető legnagyobb odaadással szeretnék kedvet ébreszteni, bátorságot adni az énekléshez és a játékhoz. Számomra a zene emlékek őrzője, akár az ízek és az illatok. Remélem, a Ringatón tanult dalok és játékok egyszer majd úgy térnek vissza az egykori gyerekektől, hogy „ezt a dalt anyukám énekelte”, „az apukám kedvenc dalát én is tudom”, vagy „úgy döcögtetem kisbabámat, ahogy engem régen a nagymamám”.
Május
05.31. -
...
Egyszólam együttes: "Zöld erdőben táncolnak..."
Az Egyszólam együttes alapítóinak meghatározó közös élménye a paraszti hagyományban megszólaló egyéni ének és hangszerjáték kifejező ereje. Ez a kifejező erő mély, csakis szájhagyomány útján átvehető előadói eszköztárra támaszkodik, mely biztosítja az előadó szabadságát a változatlan zenei lényeg egyéni változatokban való, sokoldalú újrafogalmazására. Az együttes tagjai is falusi mesterektől igyekeznek átvenni és megjeleníteni ezt a zenei örökséget. A hiteles megszólaltatáshoz a hangszerek – a különböző furulyafélék, a duda, a citera, a gardon – hagyományos formái szükségesek.
Május
05.29. -
...
Táncház a Parkban
Örülhetnek a kárpát-medencei táncok és zene szerelmesei, ugyanis május 1.-étől szeptemberig minden második vasárnap táncházzá alakul a városligeti promenád. A táncház mozgalom legkiválóbb bandái fogják húzni a talpalávalót a térség legkülönfélébb népi hagyományait felelevenítve. Legyen szó klasszikus erdélyi vonós zenéről, vagy balkáni rezesekről, moldvai csángó muzsikáról, itt mindent meg fog találni az érdeklődő. INGYENES
Május
05.29. -
...
Családi vasárnap I Farkas Ádám: Fákkal és madarakkal
Tudjátok, miért fontos a természetvédelem szempontjából a május 10.-e? Ekkor ünnepeljük a madarak és fák napját, a Föld napjának testvérünnepét. Ennek alkalmából a Budakeszi Vadaspark zoopedagógusa, Farkas Ádám tart játékos interaktív foglalkozást a gyerekeknek. A program során hazai fafajokkal és madárfajokkal ismerkedhetünk meg játékosan, miközben a fák és a madarak barátságáról, védelméről is tanulhatunk.
Május
05.29. -
...
KIMEGYEK HOLNAP AZ ÁLLATKERTBE
Nem is lehet kérdés, hogy a Városliget közepén, a majálisok, vurstlik és múzeumok földjén a Magyar Zene Háza is tárt karokkal és nyitott kapukkal várja gyereknapon a családokat! Hiába titkolnánk, úgyse tudnánk, hogy a főszerep a nagyszerű muzsikáé lesz - amely ezúttal a Makám koncertjét jelenti. Persze gyereknapon az egész Városliget a gyerekeké! És immár hagyomány, hogy ezen a hétvégén a Gyermekmentő Szolgálat szervez jobbnál jobb programokat a Ligetben. Ezt kívánjuk mi is gazdagítani egy nagyszerű Makám-koncerttel, hogy a gyerekek kedvet kapjanak ahhoz, hogy a zenével a Magyar Zene Házában is barátkozzanak!
Május
05.29.
 
...
Családi vasárnap: Farkas Ádám: Fákkal és madarakkal
Tudjátok, miért fontos a természetvédelem szempontjából a május 10.-e? Ekkor ünnepeljük a madarak és fák napját, a Föld napjának testvérünnepét. Ennek alkalmából a Budakeszi Vadaspark zoopedagógusa, Farkas Ádám tart játékos interaktív foglalkozást a gyerekeknek. A program során hazai fafajokkal és madárfajokkal ismerkedhetünk meg játékosan, miközben a fák és a madarak barátságáról, védelméről is tanulhatunk.
Május
05.28. -
...
XENAKIS-NAP: MARK FELL
Mark Fell negyedszázada aktív, nagyhatású multidiszciplináris művész és rendhagyó zenei producer, életműve az elektronikus zenei stílusok és az experimentális műfajok struktúrájának, ideológiájának tanulmányozására épül. A Magyar Zene Házában megvalósuló egyszeri projekttel a görög-francia Iannis Xenaxis építész-zeneszerző – a Hangdóm egyik ihletőjének – munkássága előtt tisztelgő napon egy olyan, újonnan született művet mutat be, amely az idő és a zenei struktúrák viszonyának kérdésétől eljut az építészetig és görög filozófiáig.
Május
05.28. -
05.29.
...
Városligeti Gyermeknap
Ismét vár az ingyenes Városligeti Gyermeknap a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében! Két év szünet után a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat újra megszervezi az ingyenes Városligeti Gyermeknapot. Ingyenes színes programok, gyerekműsorok,ugrálóvárak, arcfestők stb. várják a kilátogatókat.
Május
05.27. -
...
Inspiráló! múzeumi rajzszakkör felnőtteknek
Az öt alkalomból álló szakkörön mindig más művészettörténeti korszakot dolgozunk fel: az ókori Egyiptom művészetétől eljutunk egészen a 17. századi barokk festményekig.
Május
05.27. -
...
Szépművészeti Múzeum I ART&FUN angol szakkör a múzeumban
Játékos angol nyelvű foglalkozásaink célja a gyerekek szókincsének bővítése. Az új szavak, kifejezések tanulása a múzeum gyönyörű tereiben, valódi műalkotások között bolyongva valósul meg! Szórakozva, kreatív feladatok segítségével jó móka a nyelvtanulás! A szakkörre olyan 1–4. osztályos gyerekeket várunk, akik legalább két éve tanulnak angolul és már alapszinten beszélik a nyelvet.
Május
05.27. -
...
BJC Big Band – Tribute to Maynard Ferguson
A BJC Big Bandet 2017-ben hívta életre Csizmadia Dávid trombitás, az együttes a Budapest Jazz Club házi nagyzenekara. A formáció minden fellépését ünnepi örömzeneként éli meg, különösen így lesz ez, amikor a világ vezető trombitásai közül Ryan Quigleyvel és Louis Dowdeswell-lel lépnek fel a kanadai trombita-nagyság, Maynard Ferguson előtt tisztelgő koncerten a Magyar Zene Házában.
Május
05.26. -
...
Eastern Banality / Városkapu: Debrecen
A Városkapu: Debrecen programsorozaton belül ezen az estén egy egészen speciális koncert várható, amelyen az alkalmi zenekar egy improvizatív elemekre is épülő szabadzenei, kísérleti jazz zeneművet hoz létre. Kiindulási alapjaként Debrecen városához kapcsolódó zenei közhelyek, klisés dallamtöredékek, motívumok szolgálnak, melyeket a két meghatározó, egyaránt debreceni kötődésű alkotó, Szelevényi Ákos és Mészáros Ádám kutat fel a városhoz kapcsolódó anyagokban és zenei emlékezetben.
Május
05.26. -
...
DJ-k Debrecenből DJ-znek - The Magic Track | Grabo'sky / Városkapu: Debrecen
Egy aktív debreceni dj-producer-páros (The Magic Track), valamint egy Debrecenből elszármazott, egykor a városi underground meghatározó alakjának számító dj (Grabo'sky) segítségével evezünk a kelet-magyarországi elektronika vizeire ezen az ingyenes szabadtéri programon.
Május
05.25. -
...
NEKED8 ENSEMBLE, SZATZKER ZSANETT, DELI ZSOLT
Történt egyszer, hogy nyolc énekesnek egy trombitással kellett közös koncertet adnia. A fellépők körbenéztek, és megállapították: ez teljesen abszurd. Aztán egy újabb érdekes felállás: ugyanaz a nyolc énekes, ezúttal két harmonikával. Abszurd! Akárcsak annyi minden a minket körülvevő világban. A művészetnek pedig az a dolga, hogy reagáljon arra a bizonyos minket körülvevő világra, nem igaz? Ezen gondolatmenet mentén jutott el a Neked8 énekegyüttes oda, hogy legújabb performanszát az abszurd témája köré építi fel.
Május
05.24. -
...
KÖNYVEKKEL A MENTÁLIS EGÉSZSÉGÉRT - BESZÉLGETÉS BOLDIZSÁR ÁGNESSEL
Szeretettel várjuk az egészségügyi dolgozókat a Fogjunk Össze Alapítvány és a Líra Csoport „Könyvekkel a mentális egészségért” című programsorozatának második rendezvényére, amelyen Boldizsár Ildikóval fog beszélgetni Dr. Ficzere Andrea, az alapítvány elnöke és Szeder Kata, a Könyves Magazin munkatársa. Boldizsár Ildikó író, mesekutató, meseterapeuta számos – felnőtteknek és gyerekeknek szóló – könyv és mesegyűjtemény szerzője, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója. A beszélgetés után ismét kávét és süteményt kínálunk a résztvevőknek. Az első 50 regisztrált résztvevőt megajándékozzuk Boldizsár Ildikó egyik könyvével. A részvétel ingyenes, regisztrációhoz kötött.
Május
05.24. -
...
DJ Gandharva
A Budabeats Records alapítója DJ Gandharva több, mint 15 éve dj-zik és gyűjt lemezeket. A klasszikus értelemben vett lemeztúró kultúra felől közelíti meg a dj-zést, a mai napig vinylről játszik.
Május
05.24. -
...
Nevezd csak rock ’n’ rollnak! – Szomjas György popkulturális filmjeiről
A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, Szomjas György (1940–2021) szinte valamennyi játék- és dokumentumfilmjében igyekezett szembe menni az aktuális fősodorral és a klasszikus akadémizmussal. Nagy sikerű mozijaival – Talpuk alatt fütyül a szél, Kopaszkutya, Könnyű testi sértés, Falfúró, Roncsfilm – műfajt teremtett Magyarországon. Emellett a magyar populáris kultúra talán legfontosabb vizuális dokumentátora volt, hisz a táncházmozgalom és az autentikus népzene lelkes híveként a kezdetek óta több tucat népzenei dokumentumfilmet készített.
Május
05.23. -
...
Rituals of Creative (Mis)Understandings - A Kreatív (Félre)Értelmezések Rituáléi
Milyen kölcsönös szolidaritáson alapuló inspirációs gyakorlat köthet össze egy csoport bécsi, berlini, budapesti művészt és kutatót olyan művészekkel és kutatókkal, akik az ezer éves kultúra és szigorú társadalmi szabályok maradványait őrző, Tao nép lakta, Tajvanhoz tartozó, Orchidea szigetről, más nevén LanYu-ről származnak. Hogyan tudják a művészetre és az életre vonatkozó definícióikat összeegyeztetni, mindenki számára elfogadható gyakorlat által megmutatni és ezáltal egyfajta win-win szituációt teremteni a résztvevők mindegyike számára?
Május
05.22. -
...
CHARLIE BAND
Charlie az az énekes, akinek aztán tényleg nincs szüksége a bemutatásra, több mint öt évtizedes karrierje során műfajokon és korszakokon átívelő nagyszabású életművet teremtett. Amit viszont ma már jellemzően nagy koncerthelyszíneken, arénákban ad elő, több ezer, tízezer rajongója előtt, így a Magyar Zene Házában tartott koncertjének különlegessége, hogy egészen intim közelségből élvezhetjük előadását, legjobb dalait.
Május
05.22. -
...
Salsa a Parkban
Örülhetnek a latin táncok szerelmesei, ugyanis májustól szeptemberig minden második vasárnap, Kuba, Kolumbia és Puerto Rico is a Városligetbe költözik. Ezeken a nyári délutánokon a Promenádon a salsáé🎵 lesz a főszerep. Egy külön erre az alkalomra összeállt kubai, kolumbiai, venezuelai, perui, uruguay-i és magyar zenészekből álló 10 tagú élő zenekar,a Stefania Allstars fogja szórakoztatni a táncolni vágyókat. Salsa, cumbia, merengue, bachata, timba, boogaloo is a repertoárra kerül. Az élő koncertek mellett a veterán kubai lemezlovas José Dj ‘El Tren De Cuba’ is csatlakozik a csapathoz, igy 4 órán át folyamatos lehetőség nyílik a táncra. INGYENES!
Május
05.22.
 
...
Családi vasárnap I Hamupipőke - interaktív táncos meseelőadás
A világhírű, nagyon ismert mese egy kicsit új szemszögből: az előadás mesélője és az események megélője nem Hamupipőke, hanem az ő segítője, támogatója, a Tündér Keresztanya. A humorral és bensőséges módon elbeszélt, Prokofjev csodás zenéjével kísért mesébe a gyerekek ötleteit és képzeletét bevonva elevenedik meg Hamupipőke és a herceg szerelmének története. De a lényeg a nézők számára talán felismerhető: a jóság, az alázat és munka, a szeretet elnyeri jutalmát. És mi történik eközben Tündér Keresztanyával? Majd kiderül....
Május
05.22.
 
...
Gyereknap az Öko Zsibongón!
Válts útlevelet az Öko Zsibongóra és játssz velünk az ajándékokért! Hozzánk érdemes ellátogatni! A belépő jegyed árát az Oázis Kertészet jóvoltából levásárolható kuponban adjuk vissza, minden regisztrált résztvevőnek!
Május
05.21.
 
...
Ramazuri
A Ramazuri egy havonta jelentkező programsorozat, ahol célunk, hogy a család minden tagja jól érezze magát! Kiscsoportos foglalkozások az épphogy tipegőknek, előképzettséget nem igénylő workshopok a család legnyitottabb tagjainak, és persze koncert az egész családnak! Minden alkalom más műfaj, más téma jegyében zajlik, így érdemes lesz vissza-visszatérni!
Május
05.21. -
...
SÍLVIA PÉREZ CRUZ
A katalán újfolk-színtér kiemelkedő dalszerző-előadója, Sílvia Pérez Cruz első alkalommal lép fel Magyarországon – május 21-én a Zene Házában. A zenészcsaládba született előadó klasszikus zenei képzésben részesült, elkalandozott a jazz és latin zenék felék, de a flamenco ragadta meg igazán, amit meg ő ragadott meg a hagyományostól eltérően, Raül Fernandez Refree gitárossal. Az előző évtized első felében megjelent közös albumok után Pérez Cruz máig folyamatosan kalandozik az avantfolk világában – mindig történetközpontú dalokkal és magával ragadó, figyelmet követelő előadással.
Május
05.20. -
...
TRIO Á LA BRAHMS
Három nagyszabású mű, három magyarországi bemutató, három kivételesen sokoldalú művész közös műsorán. Ezt ígéri Seleljo Erzsébet, Seleljo Irén és Vlad Maistorovici koncertje, melyen szaxofonra, hegedűre és zongorára írt műveket ismertetnek meg a közönséggel. Nem mindennapi hangszerösszeállításuknak köszönhetően egészen új és zsigeri hangzásélményre számíthatnak mindazok, akik a Zene Háza ugyancsak nem mindennapi akusztikai terében meghallgatják őket.
Május - Június
05.20. -
06.15.
...
Ösvényeinken: Veled - Kiállítás
Az Ösvényeinken: Veled című kiállítás egy féléves munka eredménye, amely a Millennium Háza, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Mozgásjavító EGYMI összefogásával és együttműködésében, valamint a Magyar Paralimpia Bizottság támogatásával valósulhatott meg. A kiállítás célja, hogy a partnerintézmények társadalmi felelősségvállalásának szellemiségében született (állomásokon) kiállításokon keresztül bemutassa a mozgáskorlátozott gyermekek mindennapjait, és végig vezesse a látogatókat a gyerekek életbe történő kilépéséig, önállóságuk megtalálásáig. A projekt három helyszínen valósult meg: a Mozgásjavító EGYMI és a Millennium Háza épületében installációk formájában, valamint a két intézmény közötti meseösvényen, mely a Ligetben fizikálisan is összeköti a két helyszínt egymással.
Május
05.19. -
...
Phelan Burgoyne New Trio plays the music of Paul Motian
Az Olaszországban élő brit dobos, Phelan Burgoyne köré szerveződő brit-olasz trió egészen friss formáció, 2021 telén alakult, miután Burgoyne Firenzébe költözött, ahol Alessandro Lanzoni zongoristával és Michelangelo Scandroglio bőgőssel saját kompozíciók mellett az ikonikus dobos és zeneszerző, Paul Motian repertoárját kezdték játszani. Lüktető grúvok, meditatív textúrák és éles váltásokat hozó pillanatok várhatók.
Május
05.19. -
...
Aktív 60+ I A zene bűvöletében
Első látásra szerelem a Magyar Zene Háza impozáns, modern épülete. Mindenkire hatással van a látvány, és mint tudjuk, a zene boldoggá tesz! A program első órájában tárlatvezetőnk mutatja be az épület történetét és érdekességeit egy vezetett séta során. Találkozási pont: Millennium Háza recepció. Az intézmény megtekintése után, a zene és a természet harmóniájából inspirálódva szélcsengőt készítünk, hogy magunkkal tudjunk vinni egy kis dallamot emlékbe.
Május
05.19. -
...
Táncház: Csernók Klára és zenekara
A zenekar Korpás Éva Fonogram-díjas felvidéki magyar énekesnő felkérésére alakult 2015-ben. Állandó kísérője az énekesnő gyermek és felnőtt népzenei műsorainak. 2021-ben jelent meg a Szívharang című lemez, melyben a szerkesztés alapmotívuma a nőként megélt szerelem annak minden szépségével, fájdalmával együtt. A zenekar emellett több néptáncegyüttes állandó zenei kíséretét biztosítja, táncházak, folkkocsmák állandó vendége. A tagok elkötelezettek a népzene szeretete mellett, céljuk a magyar népzene magas szintű autentikus megszólaltatása. Külön-külön is számos zenei formáció tagjai, szívesen kísérleteznek a népzene mellett más műfajokkal is, emellett tanfolyami oktatóként részt vesznek népzenei kurzusokon, tanfolyamokon, nyári táborokban.
Május
05.18. -
...
Czene Rudolf és Kocsis Krisztián - Kocsis70
Kocsis Krisztián és Czene Rudolf kétzongorás esttel tiszteleg Kocsis Zoltán előtt, aki május végén ünnepelné 70. születésnapját. A műsorban a magyar zongorista- és karmesteróriás, zeneszerző egy Bartók- és egy Csajkovszkij-átirata is szerepel. Az átiratok mellett nagy szerephez jut a hangversenyen a keringő műfaja; két nagyszabású kétzongorás kompozíció fog közre három rövidebb tánctételt és egy Liszt-rapszódiát. Bartók egyik korai zenekari művének címe és hangzásvilága Debussy hatásáról tanúskodik. A kéttételes szerkezet nemcsak az ellentétes karakterek szembeállításán nyugszik, hanem a verbunkos zene lassú-friss modelljét is újraértelmezi.
Május
05.17.
 
...
Magyar zene Háza I Ringató
Együtt énekelni, együtt mozogni nem csak jó játék, de fejlesztő hatással van kicsikre és nagyokra egyaránt. Kedd délelőttönként a legkisebbek számára készülünk zenei foglalkozásokkal. A Magyar Örökségdíjas Ringató foglalkozás heti rendszerességgel elérhető a Zene Házában. A foglalkozásokat Gáll Viki tartja. Ajánlott életkor: 0-3 év Maximális csoportlétszám: 30fő Jegyár 1 000 Ft (1 felnőtt + gyerekek) Gáll Viki: A tőlem telhető legnagyobb odaadással szeretnék kedvet ébreszteni, bátorságot adni az énekléshez és a játékhoz. Számomra a zene emlékek őrzője, akár az ízek és az illatok. Remélem, a Ringatón tanult dalok és játékok egyszer majd úgy térnek vissza az egykori gyerekektől, hogy „ezt a dalt anyukám énekelte”, „az apukám kedvenc dalát én is tudom”, vagy „úgy döcögtetem kisbabámat, ahogy engem régen a nagymamám”.
Május
05.17. -
...
Made in Debrecen showcase / Városkapu: Debrecen
A Magyar Zene Háza Debrecen fókuszú Városkapu: Debrecen című programsorozata a koncertek terén egy feltörekvőket bemutató szabadtéri ingyenes eseménnyel kezdődik. Debrecen mindig is valahol az elsők között volt a vidéki városok között, ha beatzenéről, rockról vagy popról van szó. A hagyományok erősek, de a város előre is tekint: az elmúlt években számos friss, a korszellemre is reflektáló produkció indult el. 2022-ben első alkalommal van Debrecenben egy közel teljes képet nyújtó városi zenei seregszemle, a pécsi mintára megszervezett Made In Debrecen Fesztivál. Ennek égisze alatt mutatunk be a fiatal debreceni színtérről öt produkciót.
Május
05.17.
 
...
Szökkenő szakkör
SZÖKKENŐ SZAKKÖR Mozgásos alkotóműhely gyerekeknek Táncolj velem színeket a papírra! Ugrálj örömödben vagy toporzékolj dühösen, és nézzük meg, milyen alkotás születik belőle! Keressünk szerteágazó útvonalakat a térben! Esetleg kipróbálnád, hogyan hullámzik a víz, vagy hogy hajlik a nádszál a szélben? A Szökkenő szakkörön a mozgásra helyezzük a hangsúlyt, ezt kapcsoljuk össze különböző módokon az alkotási folyamattal. Felfedezzük, mi bontakozhat ki egy-egy mozdulatból, hogyan tudjuk ugyanazt kifejezni a testünkkel vagy az ecsetünkkel. Kapcsolódási pontokat keresünk mozgás és képzőművészet között, mászkálunk, firkálunk, táncolunk, festünk, játszunk, nyomot hagyunk. Mindeközben sok-sok zenét hallgatunk, elmerülünk a közös alkotásban, kicsit kikapcsolódunk a hétköznapokból.
Május
05.15. -
...
MEYBAHAR, LUKÁCS MIKLÓS, SOKRATIS SINOPOULOS
A Magyar Zene Háza második kurátori hétvégéjén Lukács Miklós mutatja be a hozzá közel álló zenei világ aktuális állását. Május 15-én, vasárnap a Prima-díjas cimbalomművész magyar-görög találkozási pontokat kínál. Sokratis Sinopoulos görög líra-játékos a délutáni workshopja után este közös koncertet ad az eleve magyar-görög Meybahar zenekarral, és természetesen Lukács Miklós is beszáll, hogy a cimbalom és görög rokona, a szantúr is találkozzon. A koncertet 18:00 órától Sokratis Sinopoulos workshopja előzi meg, amely koncertjeggyel ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött.
Május
05.15. -
...
Táncház a Parkban
Örülhetnek a kárpát-medencei táncok és zene szerelmesei, ugyanis május 1.-étől szeptemberig minden második vasárnap táncházzá alakul a városligeti promenád. A táncház mozgalom legkiválóbb bandái fogják húzni a talpalávalót a térség legkülönfélébb népi hagyományait felelevenítve. Legyen szó klasszikus erdélyi vonós zenéről, vagy balkáni rezesekről, moldvai csángó muzsikáról, itt mindent meg fog találni az érdeklődő. INGYENES
Május
05.15.
 
...
Családi vasárnap I A dzsungel expedíció - Interaktív zenemese
Integrált családi vasárnap Kalandra fel! A Superar Alapítvány zenepedagógus csapata sok szeretettel várja a 6-10 éves gyerekeket közös játékra, éneklésre, dobolásra, a dzsungel titkainak felfedezésére! Ingyenes, regisztrációhoz kötött. Az integrált családi napunkra elsősorban speciális igényű gyermekek jelentkezését várjuk.
Május
05.15. -
...
HUNGARIAN FOLK SINGING CIRCLE
The Hungarian Folk Singing Circle ('Népdalkör' in Hungarian) teaches Hungarian folk songs through workshops in the House of Music. Join us to learn beautiful Hungarian village folk songs! These three 90-minute workshops are open to participants of all cultural, linguistic, and musical backgrounds, welcoming experienced singers as well as those without any previous experience in the style. We will learn a variety of songs from across the Hungarian language area, crafted over generations of unbroken oral tradition. The optional pronunciation class (16:00-16:30) will cover all of the Hungarian letter sounds in detail, while the singing workshop will include the pronunciation and translation of that day’s song words. Participants receive village source recordings, ethnographic maps, song word sheets (lyrics), and background information on the songs, regions, and style.
Május
05.14. -
...
Lukács Miklós
A Magyar Zene Háza időről időre megosztja a kurátori feladatokat egy-egy művésszel, akik egy hétvégi programsorozat keretében bemutatják egy hozzájuk közel álló világ aktuális állását. A második ilyen hétvégén, május 14-15-én Lukács Miklós a házigazda, aki vendégeivel műfajokon átívelő, népek zenéjét összekötő műsort kínál. A szombati nap esti koncertjén az est házigazdáját Dés András ütőhangszeres, Novák Csaba nagybőgős, Fekete-Kovács Kornél trombitás és egy görög művész, az ókori húros, pengetős hangszeren, a lírán zenélő Sokratis Sinopoulos egészíti ki.
Május
05.14. -
...
HANGERDŐ - FŰ, FA, VIRÁG MUZSIKA
ZENEKUCKÓ PROGRAMSOROZAT E napokon a Zene Háza az aprónép füleihez igazítja muzsikáját: játékos, ritmikus, ringatós, mókás, mesés, táncos, kézműves, hangszerkóstolós interaktív programokkal várjuk szeretettel a családokat! Programjainkat a 3-tól 8 éves korosztályhoz igazítva tervezzük: legyen ekkor a kicsinyeké a Ház! Tematikus sorozatainkon a muzsika és természet kapcsolatára, a hangszerek világára, a jeles napok ünnepeire és sok más területre vezetjük el mesésen, muzsikákkal körbeölelve kedves vendégeinket. A Zenekuckóban sok olyan programmal is találkozhat a közönség, melyet kifejezetten erre az alkalomra készített a Zene Háza! Szeretettel várunk mindenkit!
Május
05.13. -
...
Inspiráló! múzeumi rajzszakkör felnőtteknek
Az öt alkalomból álló szakkörön mindig más művészettörténeti korszakot dolgozunk fel: az ókori Egyiptom művészetétől eljutunk egészen a 17. századi barokk festményekig.
Május
05.13. -
...
KUDSI ERGÜNER TRIO
Kudsi Ergüner, az egyik legősibb hangszer, a ney, azaz a hatlyukú török népi síp nagymestere, a tradicionális Mevlevi szúfi zene egyik elsőszámú ápolója, az oszmán klasszikus zene kutatója – nem mellesleg UNESCO jószolgálati nagykövet. Triójával és koncertjével a szúfi zenét inspiráló három nagy szúfi költő előtt tiszteleg, de egyben sokrétű zenei utazást kínál az összes szúfi közösség dallamaiból, improvizációiból. Többszázéves tradíció elevenedik meg Ergüner koncertjén, egy olyan kultúra, amely mindig a szabadság és az eksztázis felé törekszik. A koncertet 18:30-tól Kudsi Ergüner előadása előzi meg, amely koncertjeggyel ingyenesen látogatható.
Május
05.13. -
...
Szépművészeti Múzeum I ART&FUN angol szakkör a múzeumban
Játékos angol nyelvű foglalkozásaink célja a gyerekek szókincsének bővítése. Az új szavak, kifejezések tanulása a múzeum gyönyörű tereiben, valódi műalkotások között bolyongva valósul meg! Szórakozva, kreatív feladatok segítségével jó móka a nyelvtanulás! A szakkörre olyan 1–4. osztályos gyerekeket várunk, akik legalább két éve tanulnak angolul és már alapszinten beszélik a nyelvet.
Május
05.13. -
...
2. Kürtőskalács Vigalom a Holnemvolt Várban
Kürtősfeszt kicsiben... Két év kihagyás után idén május 13-15. között újra lesz Kürtőskalács Vigalom a Holnemvolt Várban, a Fővárosi Állat- és Növénykert játszóparkjában. 2019-ben hagyományőrző jelleggel találtuk azt ki, hogy ne csak ősszel, hanem tavasszal is legyen egy hétvége, amikor a kürtőskalácsé a főszerep. Arra hétvégére esett a választásunk, amikor a Holnemvolt Vár és az Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda is születésnapját ünnepli, idén a negyediket.
Május
05.12. -
...
Ana Alcaide – Sephardic Moon
Ana Alcaide zenéjét Toledo háttérzenéjének is nevezik. Dalai kedvenc városából inspirálódnak, merítenek a szefárdi zsidók bujdosásának történetéből és a mediterrán Európa hagyományaiból, s mindezt a svéd „billentyűs hárfán”, nyckelharpán kíséri. Május 12-én a művésznő Sephardic Moon formációja vezeti majd a Zene Háza közönségét egy különleges világba, saját alternatív történelmébe, földöntúli zenéjébe. A koncert a Magyar Zene Háza és a Hangvető közös szervezésében valósul meg.
Május
05.11. -
...
EXILES Classics
Az EXILES független kiadó 2016 óta gyűjti hazai és külföldi elektronikus zenei médiaművészek szerzői anyagait: generációkon és műfajokon átívelő katalógusa magába foglal tematikus és szolidaritási válogatásokat, narratív, hosszan játszó hanganyagokat, EP-ket, kazettákon, bakelitlemezen és digitális formátumon egyaránt. Ezúttal a közösség oszlopos tagjai fognak kísérleti tánczenét játszani: Nemerov FOR. Juhász Tamás OOO Alley Catss
Május
05.11. -
...
Pletykák, botrányok, krízisek - Múltbéli pletykarovat 1840-1920
Hölgyeim és Uraim, csak itt, csak most, a Millennium Házában! Soha nem látott kapcsolatokra, titkokra, ármányokra derül most fény! Lerántjuk a leplet a 19. század és a századforduló legrejtélyesebb kapcsolatairól, legérdekesebb üzleteiről, és legerkölcstelenebb asszonyairól! Kiemelt szalagcímeink: Női holttest volt a Duna vizén lebegő ládában!; Andrássy grófot és Sissi hercegnét kettesben találták!; Jókai fogadott lánya és unokája is törvénytelen gyermek. Különleges kiadás Hölgyeim és Uraim, aki lemarad, az kimarad!
Május
05.11. -
...
Gyárfás István Trio: In Memoriam Szabó Gábor
Gyárfás István több, mint 30 évvel ezelőtt alapította első gitár-bőgő-dob összeállítású trióját, a Gyárfás István Triót, amely azóta is folyamatosan működik. A Magyar Zene Háza Szabadtéri színpadán In Memoriam Szabó Gábor című műsorukkal a világhírű magyar jazz-gitáros, Szabó Gábor emléke előtt tisztelegnek. A műsoron Szabó Gábor, Charles Lloyd, Kenny Burrell és Gyárfás István szerzeményei, valamint magyar népdalok feldolgozásai szerepelnek.
Május
05.10. -
...
Mozgásban: A Kalász Banda koncertje
A Kalász Banda a magyar táncházélet egyik meghatározó, dinamikus formációja. A népzene elhivatott ismerői, előadásmódjukban a muzsika nyerseségét, mozgását, erős dinamikáját, szabadságát helyezik előtérbe. Céljuk a népzene mély bugyrait minél jobban kiaknázni, annak üzenetével, lelkiségével, érzelmi töltetével együtt.
Május
05.10. -
...
Ephemere
A Caussanel Izabella és Orbay Lilla köré épülő Ephemere 2020-ban alakult, zenei világa a jazz, sanzonok és a népzene fúziója, amely könnyedén megidézi egy harmincas évekbeli dohányfüstös bár hangulatát. A színes repertoárban saját dalok mellett jazz-sztenderdek, francia szerzemények, popszámok feldolgozásai, és a népzenei hatások is jelen vannak, mindez sajátos hangzásvilágban összpontosul és tökéletesen passzol egy szabadtéri tavaszi este hangulatához.
Május
05.09. -
...
CSILLAGÓRÁK – Dubóczky Gergely és a Budapest Sound Collective koncertje
“Egy népen belül az emberek millióira van szükség ahhoz, hogy egyetlen lángész megszülessék, a világon milliónyi értelmetlen órának kell leperegnie, mielőtt egy valóban történelmi óra, az emberiség egyetlen csillagórája elkövetkeznék.” – írja Stefan Zweig Csillagórák című kötetének előszavában. Bach isteni rendje, Ligeti György egyszerre nyugodt és zaklatott, a jövőbe mutató zenéje és Beethoven Eroica szimfóniája – amely hangokba öntötte a felvilágosodás humanista eszméjét – tökéletes alkotások, a nyugati civilizáció legmagasabb művészi kifejeződései. Dubóczky Gergely és a Budapest Sound Collective Európa-napi koncertje ezt a három, az ihletett pillanatok intenzitásában – csillagórákban – fogant zeneművet mutatja be a Magyar Zene Házában május 9-én.
Május
05.08. -
...
Wings for Life World Run 2022 - App Run – Budapest
2022-ben is fussunk azokért, akik nem futhatnak!🏃 A Wings For Life World Run egy egyedülálló, globális mozgalom, világszerte megrendezett verseny futók és kerekesszékes résztvevők számára. Az esemény különlegessége a mozgó célvonalként működő “Catcher Car” vagy „Követő kocsi”, amely 30 perccel a rajt után, 15 km/h sebességgel indul, majd folyamatosan növeli a sebességet, mindaddig, amíg az utolsó sportolókat is utol nem éri. A nevezés díja 15 euró, melyet 100%-ban a gerincvelőt érintő betegséggel vagy sérüléssel együtt élők gyógyítására és a lehetséges gyógymódok kutatására fordítunk. Regisztráció: https://www.wingsforlifeworldrun.com/en/locations/budapest Regisztráljatok az eseményre és gyertek, fussatok velünk egy jó ügyért! FONTOS! A verseny pontosan 13.00 órakor kezdődik.
Május
05.08. -
...
Ifjú Szivek String Quartet - Pacora Trio
Adott egy szlovák etnojazz-zenekar és egy Szlovákiában tevékenykedő magyar zenekar, amelyek egyaránt merítenek a hagyományos népzenéből. A szlovák-moldáv PaCoRa Trio kelet-közép-európai etnojazzt játszik, az IS Traditional String Quartet pedig a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház zenekara, de önállóan is alkotó, népzenét hazai viszonylatban is kiemelkedően feldolgozó négyes. A két formáció még soha nem egyesítette erőit, ezen a Magyar Zene Háza felkérésére létrejött koncerten játszanak együtt először.
Május
05.08. -
...
Salsa a Parkban
Örülhetnek a latin táncok szerelmesei, ugyanis májustól szeptemberig minden második vasárnap, Kuba, Kolumbia és Puerto Rico is a Városligetbe költözik. Ezeken a nyári délutánokon a Promenádon a salsáé🎵 lesz a főszerep. Egy külön erre az alkalomra összeállt kubai, kolumbiai, venezuelai, perui, uruguay-i és magyar zenészekből álló 10 tagú élő zenekar,a Stefania Allstars fogja szórakoztatni a táncolni vágyókat. Salsa, cumbia, merengue, bachata, timba, boogaloo is a repertoárra kerül. Az élő koncertek mellett a veterán kubai lemezlovas José Dj ‘El Tren De Cuba’ is csatlakozik a csapathoz, igy 4 órán át folyamatos lehetőség nyílik a táncra. INGYENES!
Május
05.07. -
...
MARINA SATTI
A görög Marina Satti tradicionális zenei elemekkel játszik, azokat építi be az emberi hangnak, kórusoknak nagy szerepet szánó, modern popzenéjébe. Az évek óta komoly tehetségnek tartott énekes-dalszerző-producer mostanra már nemcsak forrón tippelt befutójelölt, de többtízmilliós nézettségű videóival több is, mint ígéret. Satti 2021-ben megjelent elektronikus-artpopos dalaival 2022-ben érkező első nagylemezét harangozta be, első magyarországi koncertjét pedig május 7-én tartja a Magyar Zene Házában.
Május
05.07. -
...
UTAZÁS PARÓDIÁBA
ZENEVÁR sorozatunkban elsősorban a 8 évesnél idősebb korosztályra számítunk, és arra, hogy nyitottak lesznek részt venni nemcsak a koncerten, hanem az azt követő foglalkozáson is. Annak érdekében ugyanis, hogy a zenepedagógia teljes legyen, az interaktív koncertet követően rövid foglalkozást is tartanak az előadók, ahol lehetőség nyílik még jobban megismerni őket, és persze hangszereiket és zenéjüket is. Reményeink szerint így lesz teljes a zenei élmény, és a barátság is a zene világával! UTAZÁS PARÓDIÁBA A műsor elsősorban ötletesen kitalált, műfajokon átívelő feldolgozásokból, paródiákból áll, amelyekben mai köntösbe bújtatva régi mesefilmek főcímzenéi köszönnek vissza. Ezek mellett a zenekar lendületes saját számai is elhangzanak, amelyek egyszerre virtuózak és szórakoztatóak. A Fele Királyság interaktív koncerten kicsiket és nagyokat egyaránt bevonó, ismeretterjesztő elemek segítenek felfedezni számos zenei világot és mai technológiát, illetve a közös zenélés örömét.
Május
05.06. -
...
SENADAGADUB, Worlasi, Eric Owusu és a Napfonat együttes – Összefont életutak
Sena Dagadu, az Irie Maffia énekese, megannyi izgalmas projekt és remek szólólemez előadója egy teljesen új műsort hoz a Magyar Zene Házába: a ghánai Worlasival a két kultúra metszéspontjait mutatja fel – egy emberi életút zenei kíséretével. Ami nemcsak mindenkiben közös, de nagyon határozottan kötődik hozzá zenei tradíció is, amelyen keresztül példázzák, hogy teljesen mindegy, hogy hová születünk, vannak közös zenei gyökereink.
Május
05.06. -
...
Giro d'Italia Nagy rajt
2022. május 6-án startol Budapestről a 105. Giro d’Italia három magyarországi szakasszal! 🚴 👇 ÍME AZ ELSŐ SZAKASZ! 👇 🏁🏁 BUDAPEST - VISEGRÁD 🏁🏁 195 km hosszú táv, 900 m szintkülönbséggel. Az emelkedőkkel tarkított szakasz a lenyűgöző panorámájú Dunakanyarban ér véget. Az útvonal Székesfehérváron és Esztergomon halad keresztül, majd a versenyzők a Duna-partot elhagyva érkeznek a Fellegvárhoz. Visegrád központjától kb. 5 km-t tekernek majd átlagosan 5%-os emelkedőn, hogy a hegy tetején a Királyi Palotánál érjenek célba. Itt kerül sor az eredményhirdetésre és 2022-ben első alkalommal a Maglia Rosa, azaz a rózsaszín trikó átadására.
Május
05.05. -
...
JACOB TER VELDHUIS – SZERZŐI EST
Jacob TV-re a mai zenei élet egyik legelgondolkodtatóbb provokátoraként, az egyik legvadabb módon szórakoztató zeneszerzőként hivatkoznak a kritikusok. Olyan alkotó, akinek művei képesek megnevettetni, elszomorítani vagy feldühíteni a közönséget – olykor mindezt egyszerre. Nem az intellektuson keresztül próbál hatni, hanem egyenesen a hallgatók szívét veszi célba, és zenéjével olyan mélységekbe tud jutni, ahol nem ritkán csodák történnek.
Május
05.04. -
...
OLÁH IBOLYA LEMEZBEMUTATÓ
Oláh Ibolya 2022-ben friss dalokkal és nagylemezzel tér vissza, úgy általában újrafogalmazza magát, gitárral a kezében, új zenekarral és alkotótársakkal, Födő Sándor zeneszerzővel, Hegyi György és Csakmag Vivien szövegírókkal és saját szerzeményeivel. A Nem adom el című, tavasszal megjelenő nagylemezének címadó felvétele A Dal 2022 műsorában debütál, az új album pedig majd ezen a koncerten, a tőle megszokott őszinteséggel, zenei mélységgel, és elementáris, sodró rock’n’rollal.
Május
05.03. -
...
Magyar zene Háza I Ringató
Együtt énekelni, együtt mozogni nem csak jó játék, de fejlesztő hatással van kicsikre és nagyokra egyaránt. Kedd délelőttönként a legkisebbek számára készülünk zenei foglalkozásokkal. A Magyar Örökségdíjas Ringató foglalkozás heti rendszerességgel elérhető a Zene Házában. A foglalkozásokat Gáll Viki tartja. Ajánlott életkor: 0-3 év Maximális csoportlétszám: 30fő Jegyár 1 000 Ft (1 felnőtt + gyerekek) Gáll Viki: A tőlem telhető legnagyobb odaadással szeretnék kedvet ébreszteni, bátorságot adni az énekléshez és a játékhoz. Számomra a zene emlékek őrzője, akár az ízek és az illatok. Remélem, a Ringatón tanult dalok és játékok egyszer majd úgy térnek vissza az egykori gyerekektől, hogy „ezt a dalt anyukám énekelte”, „az apukám kedvenc dalát én is tudom”, vagy „úgy döcögtetem kisbabámat, ahogy engem régen a nagymamám”.
Május
05.03. -
...
Tévképzetek örvényében - De nekem nincs ritmusérzékem!
A sorozat célja az olyan köztudatban lévő tévhitek, tévképzetek megdöntése, melyek egyfajta tanult akadályként vannak jelen az embereket a zenei élménnyel összekötő úton. Minden alkalom egy-egy ilyen tévképzetet vesz célpontba, és mind zenei, mind pedig intellektuális élménnyel segít felismerni, hogy miért fölöslegesek, kártékonyak, de leginkább hamisak ezek a tanult gátak. Megismerkedünk a tévhitek eredetével, hatásmechanizmusával és következményeivel, valamint élményoritentált formában megtapasztaljuk, hogyan tudunk ezeken a mesterséges határokon átlépni és kapcsolatba kerülni a zenével.
Május
05.01. -
...
MAKOTO OZONE – SZANISZLÓ RICHÁRD
A japán zongorista, Makoto Ozone, és a magyar vibrafon- és marimba-játékos, Szaniszló Richárd a Magyar Zene Házában ad közös koncertet – először játszik együtt a duó ebben a nemzetközi koprodukcióban. Mindketten egyaránt erősen kapcsolódnak a klasszikus és jazz hagyományhoz is, a két világ találkozása tehát jellemzője játékuknak, ahogyan természetesen az improvizáció is, így ez az est garantáltan egyedi, és a maga nemében megismételhetetlen lesz.
Május
05.01. -
...
Táncház a Parkban
Örülhetnek a kárpát-medencei táncok és zene szerelmesei, ugyanis május 1.-étől szeptemberig minden második vasárnap táncházzá alakul a városligeti promenád. A táncház mozgalom legkiválóbb bandái fogják húzni a talpalávalót a térség legkülönfélébb népi hagyományait felelevenítve. Legyen szó klasszikus erdélyi vonós zenéről, vagy balkáni rezesekről, moldvai csángó muzsikáról, itt mindent meg fog találni az érdeklődő. INGYENES
Május
05.01. -
...
Városligeti Majális
Várunk mindenkit a Városligetben megrendezésre kerülő Majálison április 30. és május 1. között! Egész napos vidámparkkal, finom falatokkal és szuper programokkal!
Április - Május
04.22. -
05.30.
...
Tárlatvezetés | Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa
A 60 perces tárlatvezetés során Hieronymus Bosch (1450 körül – 1516) művészetét mutatjuk be, illetve azt a művészeti és kultúrtörténeti közeget, amely körülvette.
Április - Július
04.08. -
07.18.
...
Szépművészeti Múzeum I Menny és pokol között - Hieronymus Bosch rejtélyes világa
A kiállítás közel kilencven műalkotással – köztük tizenegy saját kezű festménnyel, ami a mester teljes festői életművének közel felét teszi ki – mutatja be azokat az örök emberi témákat, amelyeket Bosch oly eredeti módon fogalmazott meg műveiben.
Április - Május
04.01. -
05.01.
...
Parktörténeti séta
A múlt-jelen séta keretein belül egy izgalmas időutazásra invitáljuk az érdeklődőket, melynek során megismerkedhetnek a Városliget történetével és, hogy milyen utat járt be a Liget az 1800-as évektől napjainkig a parkosítás és a benne található épületek fejlesztése tekintetében egyaránt.
Április - Május
04.01. -
05.01.
...
Millennium Háza háztörténeti séta
A séták keretében az 1885-ben épült Kiállítási Műcsarnok történetéről és megújulásáról, kiemelten a Zsolnay díszítőelemekről, illetve a Millennium Háza jelenéről mesélnek tárlatvezetőink az érdeklődőknek az épület körbejárása során.
Április - Május
04.01. -
05.01.
...
Magyar Zene Háza épületséta
A nemzetközi szakma által 2021 egyik legjobban várt épülete, a már most számos díjat elnyert Magyar Zene Háza rengeteg meglepetést és érdekességet tartogat a közönség számára. Tárlatvezetőink bemutatják az egykori Hungexpo területére felépített, Sou Fujimoto által tervezett formabontó épület természetbe álmodott koncepcióját, és a zeneiséget, amit kívül-belül magában rejt. A résztvevők bepillantást nyerhetnek abba is, hogy milyen kiállításoknak és programoknak ad otthont.
Március - December
03.26. -
12.31.
...
Szépművészeti Múzeum I Állandó kiállítás
A kiállítás belépői egy adott napra és egyórás idősávokra szólnak. Ez a látogató érkezésének várható időpontjára vonatkozik, de nem garantálják az azonnali bejutást, illetve nem korlátozzák a látogatás időtartamát. A jegyekkel csak az állandó tárlatok látogathatók.
Március - December
03.24. -
12.31.
...
UrbanGo Kids
Az Urbango Kids-en a 10-14 éves korosztályé a főszerep, kezükben az irányítás! 16 izgalmas és fordulatos állomás vár a csapatra a 3 km hosszú városligeti pályán. Vajon merre lehetnek a nyomok? A vízben? A fákon? Egy titkos odúban? Esetleg egy ikonikus épületen? Egy biztos, mindent be kell vetniük a kincskeresőknek a siker érdekében!
Március - December
03.24. -
12.31.
...
Szülinapi zsúr a Millennium Házában
Szülinapi helyszínt keresel? Kalandokban bővelkedő, izgalmas születésnapi zsúrra vágysz? Nálunk megtalálod! A Fabrika Műhely évtizedes tapasztalata és a Millennium Háza különleges helyszíne együtt garantálja a felejthetetlen születésnapi bulit!
Március - December
03.24. -
12.31.
...
Magyar Nemzeti Galéria I Gasztronómia a képzőművészetben - ONLINE
Reggelik, ebédek, terített asztalok. A festményeken számtalan étellel és étkezési szokással találkozhatunk, amelyek mind-mind izgalmas történeteket mesélnek el számunkra. Kedvezmény online közönségünk számára Online tárlatvezetéseinken, előadásainkon résztvevőket kedvezménnyel várjuk: ha bármelyik intézményünk online programjára szóló jegyét kinyomtatva vagy telefonon bemutatja a Szépművészeti Múzeum vagy a Nemzeti Galéria pénztárában, a kiállítások teljes árú belépőjéből 1000 Ft kedvezményt biztosítunk a helyszínen. A kedvezmény a január 1-je óta váltott online programok jegyére érvényes visszavonásig, és más kedvezménnyel nem vonható össze.
Február - Június
02.27. -
06.19.
...
Hangadó - Tóth Árpád előadássorozata
Kalandozások a zenében az ország legszórakoztatóbb, legbeszédesebb ének-zene tanárával. Tóth Árpád nem csak kiváló előadó, karnagy és művész, de magával ragadó előadásaival azt is képes elérni, hogy még a legbátortalanabb emberek is lépjenek egy lépést előre. Havonta a Magyar Zene Házában.
Február - Június
02.02. -
06.01.
...
Rock and Roll Szabadegyetem
Minden hónap 1. szerdáján 19:00 órától a Magyar Zene Házában.