Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Közlekedési Múzeum - Magyar Innováció Háza

Budapest egyik legnépszerűbb múzeuma, a Közlekedési Múzeum alapjaiban születik újjá, a tervek szerint az évtized végére az eddigi szűkös és méltatlan múzeumi környezet helyett immár két helyszínen, két nagy kiállítóhelyen, és 21. századi körülmények között mutatja majd be páratlan gyűjteményét.

A tervek szerint a városligeti – az eredeti tervek alapján megújuló – épületben a magyar műszaki találmányokat és innovációt, azok hatásait bemutató interaktív kiállítás jön létre, míg a közel 120 éves közlekedési múzeum egy barnamezős beruházás során felépülő, több tízezer négyzetméteres épületben kap új otthont.
A városligeti múzeum megújítása kapcsán Pfaff Ferenc 1896-os eredeti terveit a Mérték Építészeti Stúdió álmodta újra. A rekonstrukció során visszaépül az eredeti épület ikonikus kupolája is, ezúttal egyedi funkcióval: kilátóként nyújt majd korábban soha nem látott panorámát a megújult Városligetre. A millenniumra épült Közlekedés Csarnoka volt az otthona az 1899-ben létrejött Magyar Királyi Közlekedési Múzeumnak – mely az egyik legelső ilyen tematikájú kiállítóhely volt a kontinensen. Most az eredeti pompa visszanyerése mellett a gyűjteményi, a kiállítói és a közönségforgalmi terek a legkorszerűbb, 21. századi megfogalmazásban jönnek létre. Ebben az épületben Közlekedési Múzeum tagintézményeként a magyar innováció történetét, a híres magyar műszaki találmányokat és azok mindennapi életünkre gyakorolt hatását bemutató interaktív kiállítás jön létre. Az évtized végére így egy gyönyörűen újjáépített, belül a 21. századi igényeket kiszolgáló, modern múzeum nyitja majd meg a kapuját.Az új Közeledési Múzeum az egykori Északi Járműjavító területén lel új otthonra,  az itt felépítendő új múzeumi épületkomplexumban helyezik majd el a múzeum nagy járműveit. Az összesen héthektáros területen új restaurációs és raktározási központ, dokumentumtár és szabadtéri kiállítás is helyet kaphat. 

Back to top ▲