Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Magyar Zene Háza

A Magyar Zene Háza élő, igazi közösségi térként a magyar zenei élet egyik meghatározó találkozóhelye lesz, zenepedagógiai foglalkozásokkal, hangversenyekkel, tárlatokkal. A szinte teljesen áttetsző, környezetbarát építmény - a japán sztárépítész, Sou Fujimoto munkája - törekszik arra, hogy harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között.

Aligha van olyan kulturális terület, amely híresebb magyar művészeket adott a világnak, mint a zene. A zene univerzális nyelvén számos magyar – köztük Liszt, Bartók, Kodály – tudott világraszólót mondani az emberiségnek. Ennek ellenére nem volt mostanáig hazánkban olyan ismeretterjesztő központ, ahol a magyar zenekincs átfogó módon, az egyetemes zenetörténet részeként, méltó módon megismerhető lehetett volna.

A Magyar Zene Háza modern múzeumi- és koncertkörülmények között fogja bemutatni a zene történetét az emberi hang kialakulásától a mai, modern zenei irányzatokig, kiemelt hangsúlyt fektetve a magyar zenére, és annak gazdag történetére.

A Magyar Zene Háza élő, igazi közösségi térként a magyar zenei élet egyik meghatározó találkozóhelye lesz, kiállító-, koncert- és oktatótermekkel, szabadtéri színpaddal, zenepedagógiai foglalkozásokkal, hangversenyekkel, tárlatokkal, a szórakozva tanulás ezer lehetőségével és egy egyedülálló hangdómmal. Változatos, sokrétű, Magyarország zenei múltjához és jelenéhez, kiemelkedő egyéniségeihez méltó kínálatával az új intézmény a zene nagyszerűségének hírnöke és fóruma lesz.

Zenetörténeti állandó kiállítással, a sokféle művészi hanghoz illő sokszínű időszaki tárlatokkal, táncházzal, folyamatos programokkal készül teljesíteni vállalt küldetését. A ház része lesz egy „hangkiállítás”, amely a komponálás élményével ajándékozza meg a látogatókat. Ez a speciális installációkon és technikai megoldásokon alapuló zenei „csodák palotája” személyesen is átélhetővé teszi a zenei harmónia születését és fejlődését.

A Magyar Zene Háza a Liget belső részén, a Városligeti tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet: a parkot évtizedek óta elcsúfító, használaton kívüli, immáron elbontott Hungexpo irodák helyén.

A különleges épületet a japán sztárépítész, Sou Fujimoto tervezte. Az épület fejlesztését Sou Fujimoto és hazai partnere, az M-Teampannon Kft. szoros együttműködésben valósítja meg. A szinte teljesen áttetsző, extravagáns, környezetbarát építmény kifejezetten törekszik arra, hogy harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között. A ház oldalfala speciális üveg, amely a nyitottság érzését kelti: mintha az ember a szabadban sétálna.

A tervező több modern, környezettudatos megoldást is felvonultat a városligeti épületben: elsősorban a szellőztetés, esővíz és az elektromos áram felhasználása terén.

Back to top ▲