Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Olof Palme Ház - Millennium Háza

A Millennium Házaként újul meg a Városliget egyik legszebb épülete az egykori Olof Palme Ház, amelynek átfogó műemléki rekonstrukciója tavaly kezdődött el, és jó ütemben halad előre. A Városliget egyik legrégebbi és legszebb építményét, az egykor a millenniumi kiállításnak is otthont adó épületet a Liget Budapest Projektnek köszönhetően felújítva veheti birtokba a közönség 2019-ben. Az épület a hagyományokra fókuszálva, de XXI. századi színvonalon újul meg: Millennium Háza néven várja majd a látogatókat. Hazánk és Budapest történetének legvirágzóbb, legsikeresebb időszakát, a századfordulós aranykort eleveníti majd meg az az interaktív, állandó kiállítás, amely helyet kap benne, és egy kulturális rendezvényeknek otthont adó kávéházat is létesítenek itt.

A Pfaff Ferenc által tervezett épület az 1885-ös Országos Általános Kiállításra épült Műcsarnoknak és a korabeli kritikák szerint - egyedülálló Zsolnay díszítésének köszönhetően - a kiállítás egyik legszebb eleme volt. A kiállítási funkciókhoz azonban a ház szinte azonnal szűkösnek bizonyult, ezért néhány évvel később megépült a Ligetben a Műcsarnok jóval nagyobb, mai épülete. A ház a későbbiekben Fővárosi Múzeumként működött, majd a második világháború alatt megsérült, az eredeti beltéri díszítések is megsemmisültek. Az ötvenes években a Művészeti Alap megalakulásával az épület a szobrászművészek egyik műhelye lett, később pedig a Képzőművészeti Kivitelező Vállalat székhelye költözött ide. Ekkor kapta belső kialakítása a ma is meglévő ipari, irodai jellegét. 1994-ben a Művészeti Alap jogutódjaként létrejött Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány tulajdonába került az épület, de nem sikerült művészeti-kulturális funkciót találni neki.

A csaknem 3 milliárd forintos, 2017 decemberében kezdődő helyreállítás az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg, visszaállítva az eredeti impozáns tereket. Az épület főbejárata visszakerül az eredeti, Hermina út felőli oldalra, mely elé a park tájépítészeti megújításának részeként egy új rózsakertet is kialakítanak. Az Olof Palme Ház elöregedett ékességeit, a különleges Zsolnay-kerámiákat is restaurálják majd. Az 1250 négyzetméter alapterületű épület kulturális közösségi térként újul meg: interaktív kiállítótérrel, egy pódiumszínpaddal is rendelkező kávéházzal, mélyföldszintjén pedig egy kisebb előadó- és konferenciateremmel.

A tervek szerint a Millennium Házában több száz négyzetméteren várja majd a látogatókat a főváros aranykorát bemutató állandó kiállítás, amely egy több tucatnyi házat ábrázoló városmakett és az ahhoz kapcsolódó vetített képek segítségével idézi meg a századfordulós Budapestet. A tárlaton a látogatók szeme előtt elevenedik meg a 120 évvel ezelőtti Budapest: házaival, templomaival és hídjaival, az utcán sétáló emberekkel, a Dunán úszó hajókkal – valóságos, háromdimenziós makettként, kiterjesztett valóság (Augmented Reality - AR) technológiák segítségével.

A Millennium Háza az átfogó park rehabilitációt és a ligeti intézményhálózat megújítását követően az új Városliget egyik ékköve lesz. A ház egyben jelképe a Liget Budapest célkitűzéseinek: a tradíciót óvó, a park és a művészetek kapcsolatát erősítő koncepció mentén igazi közösségi térré, élményközponttá válik majd a liget egyik legrégebbi épülete.

Az Olof Palme Ház történetéről a www.ligetbudapest.reblog.hu oldalon olvashat.

Back to top ▲