Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

A FINA ideje alatt is jó kezekben a Városliget

Hamarosan kezdetét veszi a FINA vizes világbajnokság, melynek szinkronúszási helyszíne a Városligetben, a tó egyik részén kapott helyet. A Városliget Zrt.-nek, mint a terület fenntartójának kiemelten fontos, hogy park a VB ideje alatt is magas szintű látogatói környezetet biztosítson, a zöldterület maradandó károsodása nélkül.

A Városligeti tó körül található növényzet, koros platánfák, a flóra és fauna egyéb védendő értékei miatt is számos kikötés található a Városliget Zrt és a FINA által kötött közterület használati szerződésben. A vonatkozó fővárosi rendeletnek megfelelő közterület használati szabályzatunkban többek közt az is szerepel, hogy a használó köteles a terület eredeti állapotát helyreállítani az adott esemény lezárulta után, beleértve a felépítmények elbontását, a szemétszedést, a takarítást és a zöldterület helyreállítását is.

A Városliget Zrt. rendezvények esetében óvadék befizetésére kötelezi a használókat, amely a rendezvény ideje alatt esetlegesen keletkező károk helyrehozatalának fedezetét jelenti. A FINA esetében azonban a hosszú időtartam és a nagy terület miatt óvadék bekérése helyett felkértük a szervezőket, hogy kössenek külön szerződést a Főkert Zrt.-vel, akik elvégzik majd az utólagos rehabilitációt, amelynek költsége a területet használó céget terheli majd.

A Liget Budapest Projekt egyik legfőbb eleme az átfogó park rehabilitáció, ezért a nagyobb volumenű rendezvényekre vonatkozó területfoglalási kérelmeket már a később végrehajtandó parkfejlesztések tükrében gondoljuk végig. A Garten Studio - a Városliget megújítását tervező tájépítész iroda – ezért nemrégiben a vizes világbajnoksághoz kapcsolódó feladatok ellátására is megbízást kapott.

A tervező az esetleges károkozás elkerülése érdekében ökológiai kockázatelemzést készített, a megnövekedett terhelés parkra gyakorolt hatásáról, ez alapján védelmi intézkedéseket dolgoztak ki, amelyeket az építés, illetve a verseny ideje alatt az esemény szervezője fog végrehajtani. A versenyt követően - az alapállapottal történő összevetés alapján - elkészítik a terület részletes rehabilitációs terveit is, ami többek között kiterjed: talaj rekultiváció, faápolási munkák, cserjeszint pótlása, gyepszint rehabilitációja, újra gyepesítés, gyalogos útrendszer karbantartása, provizóriumok bontása.

A Városliget Zrt. és a FINA úszó világbajnokság szervezői között régóta folyamatos az egyeztetés, hogy a sporteseményt megszervezése miatt a park érintett területei ne sérüljenek, valamint a látogatók zavartalanul tudják használni a park többi területét. Ezeken az egyeztetéseken nemcsak a Városliget Zrt. és a Garten Studio szakemberei, illetve a FINA képviselői vesznek részt, hanem a – a fent említettek miatt - a Főkert Zrt. is bekapcsolódott a munkába. A szakemberek rendszeres helyszíni szemlékkel is ellenőrzik a növényzet állapotát, munkatársaink gyakran látogatnak ki az építkezés helyszínére, hogy biztosítsák többek közt a hatalmas platánok, és a növényzet többi fontos elemének védelmét is.

 

Back to top ▲