Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

A kutyásoknak is számos újítással szolgál majd a Liget

A Városliget átfogó megújításának részeként a Liget Budapest Projekt szeretné megnyugtatóan rendezni a kutyatulajdonosok, kutyával a parkba látogatók helyzetét is, hiszen nemcsak a környező kerületekből, hanem Budapest távolabbi pontjairól is sokan látogatnak el a Városligetbe, hogy együtt mozogjanak, fussanak, játszanak kedvenceikkel. Az ő szempontjaikat azonban össze kellett hangolni azokkal, akik a kutyákkal való játékra még felkészületlen kisgyerekekkel jönnek a parkba, vagy bicikliznének, esetleg együtt játszanának, sportolnának - kutyák nélkül. A Garten Stúdió által nemrégiben bemutatott tájépítészeti vázlattervek, melyek a park teljes megújításának alapjai, természetesen ezekkel a kérdésekkel, illetve általában a kutyásokkal és a számukra kialakított helyekkel is foglalkoznak.

A fejlesztés előkészítési fázisában, a tájépítészeti pályázaton győztes Garten Stúdió által kezdeményezett egyeztetéseken és a Persányi Miklós miniszteri biztos által összehívott Liget Park Fórumokon is számos kutyásoktól származó véleményt kapott a Városliget Zrt., illetve több civil szervezet is kifejthette álláspontját a témával kapcsolatban. Ezek közül kiemelkedő az EB-ovo, akik a Városliget Zrt. megbízásából egy kutatást is végeztek a városligeti kutyázással kapcsolatban, hogy segítsék a tervezők munkáját. A Garten Stúdió mindezeket az információkat a lehető leghatékonyabban igyekezett beépíteni a park tájépítészeti terveibe, összehangolva a sok-sok – esetenként a kutyásokéval ellentétes - igénnyel, és más civil csoportoktól érkező kéréssel, hogy mindenkinek – a nem kutyásoknak is - egyformán élmény legyen az új Ligetbe ellátogatni. Teljesen megújul a Városliget, és ez a kutya tulajdonosoktól is fokozottabb figyelmet kíván, hogy az ebek ne ássák ki a virágokat és a fiatal fákat, ne tegyenek kárt a mindannyiunk örömére létesülő új parkban.

A tájépítészeti tervek bemutatásakor elhangzott, hogy két zárt és egy nyílt kutyafuttató kap helyet a ligetben. A két zárt futtató közül az egyik a Hermina út mellett, közel 5000 négyzetméteren, a másik az Ajtósi Dürer sor mellett közel 3000 négyzetméteren terül el. A tervezők fontosnak tartották, hogy bár a liget peremén vannak ezek a futtatók, legyen egy dús növényzetű puffer zóna a kerítésen túl, mely a szomszédos utak forgalmának hatását csillapítja. Ezek a futtatók nemcsak pőre, lekerített területek lesznek, hanem minden olyan eszközzel felszerelik őket, melyek a kutyák kényelmét és szórakozását szolgálják: többek közt itatóval, játékokkal, pancsolóval, illetve a gazdákra is gondolván parkberendezési elemekkel is.

A nyitott vagy integrált kutyás rész – ahol szintén póráz nélkül lehetnek a kutyusok - a Városligeti körút mellett, a Napozórét felett fog elhelyezkedni egy több mint egy hektáros területen. Szloszjár György vezető tervező elmondása szerint a kutyásokkal lefolytatott beszélgetésekben minden apró részletbe belementek, még abba is, hogy milyen távolságból lehet a legtöbb kutyát visszahívni – így a nyitott kutyafuttató helyét úgy választották ki, hogy annak jól látható, „természetes” határai legyenek, mert ezt a részt nem fogja lehatárolni kerítés. A területen belül olyan egyedileg tervezett játszóeszköz csoportokat telepítenek majd, melyeket családok, gyerekek és kedvenceik együtt, közös játékra használhatnak majd.

A fejlesztés kutyások számára érdekes részleteiről Szloszjár György a lenti linken található előadásban beszél 43:20-tól:

https://www.youtube-nocookie.com/watch?time_continue=2598&v=_Rkx5NBuoVE

Az előadás pdf formátumban is megtekinthető:

http://www.varosligetpark.hu/wp-content/uploads/2016/10/liget_170608_LPF-prezentacio_vegleges.pdf

Back to top ▲