Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

A Ligetben marad az időkapszula

A napokban elszállították a Városligetből azt a különleges harangot, melyet a Jeney Tibor - Oborzil Edit művészházaspár alkotott és adományozott a Petőfi Csarnoknak 1987-ben, az akkor elhelyezett időkapszula megjelölésének céljára. A harang – az utódok kérésére – Kincsesbányára kerül, ám az időkapszula marad, hiszen azt az akkori tinik az ötven évvel később élő tiniknek szánták.

A leromlott állapotú Petőfi Csarnok bontásával időszerűvé vált a mellette álló, elárvult, korhadt harangláb, a különleges harang, és a föld alatt található időkapszula sorsának rendezése is. (A harangról szóló cikkünket itt olvashatják: http://ligetbudapest.hu/kozerdeku/uj-otthonra-lel-az-egyedi-harang) A Városliget Zrt. és a harang alkotóinak utódai a Rockmúzeummal egyeztetve úgy döntöttek: eredeti helyén, a Városligetben őrzik meg a kultúrtörténeti, kortörténeti értéknek számító időkapszulát.

Forrás: Majkó Zsuzsanna - Ligetfalvi György tulajdona

1987. január 3-án, a Petőfi Csarnok mellett tették a földbe a két nagy műanyag hordót, amibe a jövőnek, az 50 évvel későbbi fiataloknak üzentek a jelenlévők: a Petőfi Csarnok baráti köre, fiatal zenészek és rajongók. Az időkapszula többek közt tartalmazza az Omega A Föld árnyékos oldalán című lemezét, melyet Benkő László helyezett el benne. A hordóba korabeli újságokat, tárgyakat is tettek, és úgy tudni, többek közt egy üveg pezsgőt és a PeCsa akkori dolgozóinak bérlistáját is megtalálja majd benne az utókor. A klub akkori vezetője Galambos Róbert volt, a média is beszámolt az eseményről.

Forrás: Majkó Zsuzsanna - Ligetfalvi György tulajdona

Az újabb hírekre azonban, úgy tűnik, még 20 évet kell várni, hiszen a kapszulát a „feladók” szándéka szerint csak a 2037-es évben nyithatják ki az utókor fiataljai. Akkor már nem egy koncerthelyszín, hanem egy fantasztikus múzeum, a PeCsa helyére épülő Új Nemzeti Galéria szomszédságában.

 

Back to top ▲