Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

A Szépművészeti Múzeum zöld környezetét is felújítják

Hamarosan négy helyszínen kezdik meg a park rehabilitációs munkálatokat a Városligetben: a park átfogó megújításának első ütemeként új sportpályák létesülnek, megújul a Vakok kertje, a Szépművészeti Múzeum környéke, és új kutyás élménypark is megvalósul. A tervezők célkitűzése a zöldfelület fejlesztés, a sport, a játék és a rekreációs funkció erősítése mellett az volt, hogy a Szépművészeti Múzeum Román csarnokának megújításával párhuzamosan az intézményt körülvevő zöldterületet is rehabilitálják.

A hetedik Liget Park Fórumon a - Városliget Zrt. által a liget tájépítészeti megújításával megbízott - Garten Studio vezetője, Szloszjár György beszélt az első parkfejlesztési projektek műszaki tartalmáról. A szakember elmondta, a rossz állapotú, kiszáradt, több helyen kitaposott gyepfelület, az örökzöldek cseréje és a faállomány megújítása az elsődleges cél a múzeum környéki zöldfelület megújításánál. Természetesen új növényeket is kiültetnek – egynyáriakat és lombos fákat egyaránt -, illetve szimmetrikussá alakítják az előkertet. Az áttaposásokat is meg kell szüntetni a területen, a gyalogos forgalom megfelelő irányba terelését nyírt sövénnyel és láncos pollerek elhelyezésével kívánják elérni, hogy a ma meglévő „ösvény” ne csúfítsa tovább a múzeum előtti zöldfelületet. Automata öntözőrendszert is telepítenek a területre, hogy a főváros egyik legnépszerűbb és leglátogatottabb múzeumi intézménye körül mindig kifogástalan legyen a növényzet állapota.

A park megújításának első ütemében egyébként megkezdődik a közműhálózat és a közvilágítás rendszerének megújítása, az akadálymentesítés, a hulladékkezelés reformja, illemhelyek és kerékpártárolók létesítése valamint a zöldfelület rehabilitációja is a Városligetben.

Szloszjár György vezető tervező előadását a parkfejlesztés első üteméről a következő linkeken lehet megtekinteni:

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=xpwpOuoenQc

http://www.varosligetpark.hu/wp-content/uploads/2016/10/Garten_przentacio.pdf

 

 

Back to top ▲