Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

A Vakok Kertje is megújul idén

Hamarosan négy helyszínen kezdik meg a park rehabilitációs munkálatokat a Városligetben: a park átfogó megújításának első ütemeként új sportpályák létesülnek, megújul a Vakok kertje, a Szépművészeti Múzeum környéke, és új kutyás élménypark is megvalósul. A tervezők általános célkitűzése a zöldfelület fejlesztés, a sport, a játék és a rekreációs funkció erősítése mellett az volt, hogy egy teljesen akadálymentesen használható parkot tervezzenek, amelyben az elsők között újul meg a látássérültek frekventált helye, a Vakok Kertje is.

A hetedik Liget Park Fórumon a - Városliget Zrt. által a liget tájépítészeti megújításával megbízott - Garten Studio vezetője, Szloszjár György beszélt az első parkfejlesztési projektek műszaki tartalmáról. A szakember elmondta, a Vakok kertje esetében is számos egyeztetés előzte meg a tervek elkészítését, melyen több, a Városliget környékén található, látássérülteket tömörítő szervezet is részt vett. Az érintettek kéréseinek megfelelően a kert lekerítettsége megmarad, továbbra is elsősorban a vakok és látássérültek számára lesz korlátlanul hozzáférhető a terület. A beléptetés egyedi kártyás rendszerrel és kulccsal oldják majd meg. A kert alapstruktúrája is változatlan lesz: az orientációt elősegítendő megmaradnak a fő sugárutak, de más-más burkolattal látják el őket. Felújítják a támfalakat, a kerítést, a vízarchitektúrát és a növényzet is teljes mértékben megújul, illetve az elavult, rossz állapotban lévő jelenlegi faházat egy modern, akadálymentes, közösségi épületre cserélik.

-Játszó és sportterület is lesz a kertben, de megtartottuk a pergolát és az ülőbútorokat, a csobogó szintúgy újjászületik; a bejáratnál kerékpártároló és információs tábla is helyet kap – mondta Szloszjár György. A terező hozzátette, igyekeztek az eredeti és jól működő dolgokat, terepelemeket megtartani és újraértelmezni. A játszóterületen erős színekkel operáltak, de lesznek hangot adó játékok is a klasszikus játszótéri elemek mellett, illetve sportolni, ping-pongozni, lengő tekézni is lehet majd. Mindezt a használókkal, a civil konzultációkon résztvevő szervezetekkel egyeztetve tervezték be a szakemberek, akik annak a kérésnek is eleget tettek, hogy mozgássérült, akár halmozottan sérült gyerekek számára is használható eszközöket is beépítsenek a játszótérre. A növényzet is megújul a teljes területen, a tervezők többek közt megtartották az illatozó, színezetükkel és textúrájukkal is érdekes színfoltot alkotó magasított ágyásokat is, ahol szintén felfrissítik a növényzetet.

A park megújításának első ütemében egyébként megkezdődik a közműhálózat és a közvilágítás rendszerének megújítása, az akadálymentesítés, a hulladékkezelés reformja, illemhelyek és kerékpártárolók létesítése valamint a zöldfelület rehabilitációja is.

Szloszjár György vezető tervező előadását a parkfejlesztés első üteméről a következő linkeken lehet megtekinteni:

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=xpwpOuoenQc

http://www.varosligetpark.hu/wp-content/uploads/2016/10/Garten_przentacio.pdf

Back to top ▲