Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Az idén befejeződik a komáromi Csillag erőd felújítása

Bokrétaünnepet tartottak a komáromi Csillag erődben, melynek átfogó rekonstrukciója és bővítése még ebben az évben befejeződik a Liget Budapest Projektnek köszönhetően. A hatmilliárd forintos beruházással a tervek szerint egy új, összesen több mint 7000 négyzetméteres kulturális központ jön létre, ahol a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszgyűjteményének jeles darabjai találnak majd otthonra. Az új létesítmény a tervek szerint oktatási, ismeretterjesztési feladatokat lát majd el korszerű, interaktív múzeumi körülmények között, így igazi családbarát kulturális intézményként várja majd a látogatókat 2019 nyarától.

A beruházás szerdán mérföldkőhöz érkezett, hiszen az épületegyüttes bővítése elérte a legmagasabb pontját. E jeles alkalomból ünnepséget rendeztek, melyen Krucsainé Herter Anikó, az EMMI kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, Czunyiné Bertalan Judit országgyűlési képviselő, Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa és Molnár Attila, Komárom polgármestere és Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója helyezte el szimbolikusan az épület legmagasabb pontján az ilyenkor szokásos bokrétát.

A komáromi erődrendszer megépítésekor Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt. Ennek egyik fontos eleme, a Csillag erőd 1850 és 1871 között épült, a két világháború között a Magyar Királyi Honvédség használta, a második világháborút követően szükséglakásokat alakítottak ki benne, később a helyi ÁFÉSZ tulajdonába került és a cég zöldségraktárként hasznosította az erőd helyiségeit. A rendkívül leromlott állapotú épületegyüttes a Liget Budapest Projekt köszönhetően újul meg és kap kulturális funkciót.

A Szépművészeti Múzeum híres műalkotásokról készült, egyedülálló gipszmásolat gyűjteménye költözik ide és válik elérhetővé a látogatók számára. A tervezett tárlat lehetőség nyújt többek közt a Laokoón szoborcsoport és Michelangelo szobrainak tanulmányozására.  Az eredetileg sokszor sötét terekben vagy nagy magasságban beépített műalkotások után készült gipszmásolatokat itt közelről, akár körüljárhatóan és szemmagasságból lehet majd megtekinteni.

A megújult és egy összesen csaknem 3000 négyzetméteres kiállítócsarnokkal kiegészült Csillag erőd az egész országból várja majd az iskolai csoportok és a családok látogatását, akik számára gazdag és izgalmas, interaktív programokat kínál majd az új intézmény.

A Liget Budapest Projekt részeként a Csillag erőd felújítása és bővítése 2018 második felére készül el, s a gipszgyűjtemény jeles darabjait bemutató állandó kiállítással 2019-ben nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt.

Az építkezést bemutató látványos video az alábbi linken tekinthető meg:

Tervező: Mányi Építész Studió

Back to top ▲