Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Beteg és balesetveszélyes fákat távolítanak el a Városligetben

Alapos előkészítő munka és kiterjedt társadalmi egyeztetést követően októberben megkezdődött a Városliget 100 hektáros parkját érintő kert- és tájépítészeti megújítás első üteme. Ennek keretében elindult a Vakok kertje, az új sportpályák és a kutya élménypark teljes növény- és faállományának megújítása is, amelynek első lépéseként összesen 17 új, egészséges és ligethonos faegyedet ültettek el az elmúlt héten, melyet további 50 követ majd jövő márciusig. Ezzel párhuzamosan pedig eltávolítnak 38 menthetetlenül beteg, balesetveszélyes, vagy a ligetbe nem való, invazív fajtájú faegyedet.

A park élővilágának teljes rehabilitációja magába foglalja a visszafordíthatatlanul beteg, balesetveszélyes, vagy a ligetbe nem való, invazív fajtájú faegyedek eltávolítását. Ez elválaszthatatlan részét képezi a parkfenntartásnak. Fontos megjegyezni, hogy minden egyes az első ütem által érintett fát részletesen, minden kertészeti szempontra kiterjedő vizsgálatok alá vetettek, amely alapján nagy biztonsággal megállapították a szükséges beavatkozásokat. Ezt a folyamatot a vonatkozó jogszabályoknál is szigorúbb előírásokat tartalmazó Városligeti Faápolási Protokoll szabályozza, mely elérhető a Liget Budapest honlapján. 

Szloszjár György, a Liget Budapest parkrehabilitációjának tervezpályázatán nyertes Garten Stúdió vezető tervezője a 2017. szeptember 27-i Liget Park Fórumon részletes tájékoztatást adott a park felújítás első üteméről, ennek keretében a fák szükséges cseréjéről, a kivágandó, átültetendő, illetve újonnan telepítésre kerülő fák számáról. Az előadás a következő linken tekinthető meg: 

http://www.varosligetpark.hu/?page_id=58 

A most eltávolítandó 38 fára vonatkozó, a Városligeti Faápolási Protokoll alapján elkészített vizsgálatok egyesével megtekinthetőek a Liget Budapest Projekt honlapján mindhárom érintett területre lebontva, amelyekből részletesen és több szakember egybehangzó véleménye alapján kiderül, hogy miért van szükség ezen egyedek eltávolítására. 

http://ligetbudapest.hu/megujulo-park/elso-utem-kuloenleges-jatszoterrel-bovul-a-megujulo-vakok-kertje 

http://ligetbudapest.hu/megujulo-park/elso-utem-a-kutyak-nem-csak-szabadon-szaladgalhatnak-de-jatszoteret-is-kapnak 

http://ligetbudapest.hu/megujulo-park/elso-utem-uj-sportpalyak-letesulnek-a-koernyek-iskolasainak 

A hivatkozott fák eltávolítására a benyújtott, részletes vizsgálati dokumentumok alapján Budapest Főváros Kormányhivatalának V. Kerületi Hivatala adta ki az engedélyeket

Az első ütem teljes vonatkozásában 19 fát ültetnek át, 38-et távolítanak el a fent részletezett okokra visszavezethetően, illetve 67 új példányt ültetnek el. Az előbbi mérlegből is jól kiolvasható, hogy az első ütem végrehajtásával összességében jóval több fa lesz az érintett területeken a korábbi állapotokhoz képest, melyek mind egészséges, Ligethonos és várostűrő fajtájúak lesznek. 

A Liget Budapest Projekt megvalósítását koordináló Városliget Zrt. a Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős, így különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására. Két évvel ezelőtt idősfa ápolási programot indított, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakatasztert készített, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. Továbbá létrehozta a Városligeti Faápolási Protokollt, mely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelése során. A park megújítása során a faprotokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a Városliget valamennyi fáját, és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat. 

Mint az ismeretes, a Liget Budapest Projekt során Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtják végre. A kormány mintegy 15 milliárd forintot szán a Városliget parkjának rehabilitációjára, ekkora forrást még nem fordítottak hazánkban kertépítési feladatokra. 

A park rehabilitáció első ütemére vonatkozó információk az alább linkeken érhetők el:

http://ligetbudapest.hu/megujulo-park

 

Back to top ▲