Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Bokréta ünnep a Szabolcs utcában

Még ebben az évben elkészül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épülete a Szabolcs utcai egykori kórház területén, a Liget Budapest Projektnek köszönhetően. Az összesen csaknem 37.000 négyzetméteres, világszínvonalú épületegyüttesben a raktárak, restaurátor-műhelyek, kutatószobák, irodák mellett a tervek szerint helyet kap majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és egy látogatóközpont is. Az egyedülálló szakmai központ köré egy 13.000 négyzetméteres parkot is kialakítanak, melyet a nyitvatartási időben bárki használhat.

Nemrég érték el az épülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületének legmagasabb pontját, az építés a tervek szerint halad. Az egyedülálló barnamezős beruházásban összesen csaknem 30.000 négyzetméteren világszínvonalú műtárgy-raktárak és restaurátor-műhelyek jönnek létre. A tervezett központ a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázötvenezer műtárgya megőrzésének és tudományos feldolgozásának biztosít kiemelkedő minőségű infrastruktúrát. A 20 milliárd forintos beruházás ezen nemzeti közgyűjtemények sok évtizedes gyűjteményi és raktározási problémáira jelent megoldást.

Az épületegyüttesről

A Narmer Építészeti Stúdió tervei alapján készülő fejlesztés a régi és új épületek összhangjára törekszik. A telek két értékes, régi épületét az örökségvédelmi szempontok figyelembe vételével újítják fel. Az új épület tagoltságával és anyaghasználatával illeszkedik a 19. századi, kisebb volumenű kórházi pavilon-épületekhez.

A földmunkák során 108 ezer köbméternyi talajt mozgatnak meg, 4800 tonna betonacélt és mintegy 500 kilométernyi kábelt használnak fel. 160 talajszondás és egy levegős hőszivattyú segítségével az épületek teljes hűtési és fűtési energiáját biztosíthatják, a tetőkön elhelyezett napelemek pedig a villamos energia felhasználás egy jelentős részét is fedezik.

Az intézményekről

Az öt épületből álló komplexum legnagyobb létesítménye a raktáraknak és restaurátor-műhelyeknek otthont adó épület lesz, mely a térszínt alatt négy, a felett pedig három szinten biztosít teret a magas színvonalú műhelyek, irodák, műtermek és laborok számára. Az egykori izraelita kórház újjászülető felvételi épületében kap helyet egy több mint ezer négyzetméteres látogatóközpont, ahol többek közt konferenciatermet, kiállítótermet és éttermet alakítanak ki.

Az épületegyüttesben több mint 3000 négyzetméteren lel otthonra a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) is, ahol komoly könyv- és iratarchívum is segíti majd a kutatók munkáját. A KEMKI alapját a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint egy évszázad alatt szisztematikusan gyűjtött archív dokumentációs anyaga szolgáltatja. Ez az anyag kiegészült az Artpool és az egykori Képző- és Iparművészeti Lektorátus anyagával, így mintegy másfélmillió dokumentum lesz elérhető a kutatók számára.

 

Back to top ▲