Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Családi nap a Városligetben

Csaknem 5 ezer gyerek részvételével zajlott le az Art Park, a Liget Budapest Projekt által a Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum együttműködésével létrehozott művészeti- családi rendezvényt.

A Liget Budapest Projekt célja az volt, hogy bemutassa: a Városliget, mint park és a benne található, illetve ide költöző kulturális intézmények együttesen képesek olyan élményt létrehozni a gyerekek, családok részére, ami tartalmas időtöltést, felejthetetlen emléket jelent. A rendezvény teljes mértékben akadálymentesített volt, és közvetlenül meghívást kaptak rá a Városligetet körül ölelő kerületek iskolái, óvodái, gyerekekkel foglalkozó, speciális intézményei is. Az Art Parkban a zöldben eltöltött időt kultúrával ötvöztük: szabad téren számos, kiállítótermekből ismert műalkotással, festményekkel, népművészeti tárgyakkal, motívummal találkozhattak a kicsik és nagyok.

Az Art Park kabala állata a galamb volt, amely a város és a természet kapcsolatát szimbolizálja. Nem mellesleg irodalmi-képzőművészeti művekben is gyakran előforduló alak: a béke, a Szentlélek és a szerelem szimbóluma. Színes galambok „őrizték” a rendezvény nyolc foglalkoztató állomását is. A csaknem 4000 résztvevő gyerek és hozzátartozóik olyan kreatív elfoglaltságok közül választhattak, amelyek a művészetet tapintható közelségbe hozták hozzájuk: voltak népi játékok, homokvárépítés, székelyföldi mesék és bábjáték, fűszernövény ültetés, használt molinókból pedig trendi telefontokot lehetett varázsolni.

A szülőktől és gyerekektől kapott visszajelzések szerint a résztvevők nagyon jól érezték magukat a tartalmas elfoglaltságot jelentő Liget Budapest Art Parkban, ahol a gyerekek és szüleik, nagyszüleik együtt merültek el a múzeupedagógusok segítségével a kultúra és a hagyomány csodáiban, és éltek a park már megújított részei által kínált pihenési lehetőségekkel. A résztvevők kifejezték, hogy szívesen részt vennének a jövőben is hasonló eseményeken, és többen javasolták, hogy a park fenntartója ebből a jövőben rendezvény sorozatot szervezzen.

A Liget Budapest Art Parkon tapasztaltak egyértelműen bizonyítják: sokan kíváncsiak a kultúra és a városi zöldfelületek összekapcsolása által létrehozott rendezvényekre. A Liget Budapest projekt célja, hogy a gyerekek és a szüleik, meg persze az ide látogató valamennyi család nagyszerűen érezze magát a megújuló Városligetben, és gyakori látogatókká váljanak. Biztonságos és tiszta környezetet teremtünk a Ligetben, ahol a gyermekek úgy tudnak játszani, vagy művészeti, tudományos és természeti felfedező utakat bejárni, hogy nem kell aggódnunk testi épségükért. A megújuló Városliget játszóterei integráltak lesznek, ahol a sérült gyermekek is felszabadultan játszhatnak a többiekkel együtt. A Liget Budapest Projekt olyan gyermekbarát teret hoz létre, ahol minden gyermek megtalálhatja a számára legérdekesebb elfoglaltságot úgy, hogy közben sikerélményekkel is gazdagodik.

Back to top ▲