Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Fák előkészítése a Városligetben

A Városliget Zrt. - ahogy azt a faátültetések helyszínén kihelyezett molinókon, valamint a honlapján korábban többször is közzétette, és ezt a sajtónak is megküldte - megkezdte a leendő Néprajzi Múzeum területe mellett élő néhány fa fél évig tartó felkészítését és megerősítését az elkövetkezendő átültetésekhez. (Kapcsolódó cikkünk: http://ligetbudapest.hu/kozerdeku/uj-fazisba-lepett-az-elokeszites-a-fak-gyoekereit-is-kezelik). Az új intézmény az 56-osok terének leburkolt, parkoló autókkal megszállt területére kerül ugyan, de elővigyázatosságból indokolt a közvetlenül ott található néhány egyed Városligeten belüli átköltöztetése.

A mozgatásokban érintett fák a következőek: az Ötvenhatos emlékmű bal oldalán található kocsányos tölgy (törzsátmérő: 60 cm) és közönséges platán (törzsátmérő: 76 cm), illetve az emlékmű jobb oldalán található hegyi juhar (törzsátmérő: 44 cm) és nyugati ostorfa (törzsátmérő: 90 cm). (A faelőkészítés során alkalmazott technológiáról itt olvashat: http://ligetbudapest.hu/kozerdeku/hogyan-marad-eletben-az-atultetett-nagyfa

A felkészítés jegyében az elmúlt hét óta végzik a fák beöntözését a kertészeti szakemberek, (A fák előkészítésével kapcsolatos cikkünket itt olvashatja: http://ligetbudapest.hu/kozerdeku/locsoljak-a-fakat-a-leendo-neprajzi-muzeumnal) és ma újabb, a gyökérzetre irányuló előkészületi munkák is megkezdődtek a területen. Ezt próbálta megakadályozni a mintegy kéttucat tüntető. 

Mindezek kapcsán a Városliget Zrt. továbbra is nyomatékosan hangsúlyozza: mindent megtesz azért, hogy valamennyi egészséges fát megtartson, a betegeket kezelje és a Liget Budapest Projekt végrehajtásával teljesen újjászülessen a park növény- és állatvilága. (A korábbi, Városligeten belüli sikeres faátültetésekről itt tájékozódhat: http://ligetbudapest.hu/kozerdeku/remekul-vannak-az-atultetett-fak-a-liget-koezepen-1

A fák előkészítésével, és átültetésével kapcsolatos feladatokat a közel 50 éves tapasztalattal és 1 millió sikeres átültetéssel a háta mögött álló német Opitz GmbH-ra és magyar partnerére, a Galapagos Zoo Service Kft.-re bízta. A német cég által kifejlesztett technológia Európában a legkorszerűbb, alkalmazásával 95 százalékos biztonsággal megmaradnak az átköltöztetett fák. (A cég által alkalmazott technológiáról az Opitz Gmbh vezetőjének nyilatkozatát itt tekinthetik meg:

 

 

 

 

 

 

Back to top ▲