Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Fákat ültetnek át a Városligetben

A Városliget Zrt. a park megújítása során mindent megtesz azért, hogy valamennyi egészséges fát megtartson, a betegeket kezelje és a Liget Budapest Projekt végrehajtásával újjászülessen a park teljes növény- és állatvilága. A Néprajzi Múzeum az 56-osok terének leburkolt, korábban parkolónak használt területére épül, de a terület mellett élő néhány fa gyökérzete átnyúlik a munkavégzés helyszínére, így elővigyázatosságból indokolt azok átültetése. A négy faegyed - hegyi juhar, nyugati ostorfa, közönséges platán és kocsányos tölgy - a lehatárolt munkaterületen belül lel új otthonra.

Az átültetést megelőzően – a fák méretének és egészségi állapotának megfelelő - fél évig tartó megerősítő kezelést kaptak, illetve a szakemberek valamennyi előkészítő munkálatot elvégeztek, amelyek a sikeres és biztonságos átültetés előfeltételei. 

A fák előkészítésével, és átültetésével kapcsolatos feladatokat a közel 50 éves tapasztalattal és 1 millió sikeres átültetéssel a háta mögött álló német Opitz GmbH-ra és magyar partnerére, a Galapagos Zoo Service Kft.-re bízta. A német cég által kifejlesztett technológia Európában a legkorszerűbb, alkalmazásával 95 százalékos biztonsággal megmaradnak az átköltöztetett fák.

A Liget Budapest Projekt megvalósítását koordináló Városliget Zrt. a Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős, így különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására. Két évvel ezelőtt idősfa ápolási programot indított, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakatasztert készített, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. Továbbá létrehozta a Városligeti Faápolási Protokollt, mely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelése során. A park megújítása során a faprotokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a Városliget valamennyi fáját, és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat.

Mint az ismeretes, a Liget Budapest Projekt során Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtják végre, melynek köszönhetően a park teljes növényállomány megújul. A kormány mintegy 15 milliárd forintot szán a Városliget parkjának rehabilitációjára, ekkora forrást még nem fordítottak hazánkban kertépítési feladatokra. 

A fák gondos felkészítésének lépéseiről ezen a linken olvashat részletesen, míg a korábbi, sikeres faátültetésekről itt tájékozódhat.

A Városliget tájépítészeti megújításáról bővebb információt, a www.ligetbudapest.hu weboldalon.

Back to top ▲