Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Fejlesztések a trolibusz hálózatban

A Liget Budapest Projekt keretében a Városligethez vezető tömegközlekedési vonalakat is fejlesztik, modernizálják. Mindezek célja, hogy könnyebb legyen a parkot megközelíteni, csökkenjenek a menetidők, de ugyanakkor kisebb gépjármű terhelés érje a Városliget belső részét.

A tervezett közlekedési fejlesztések kivitelezését már idén megkezdték a Dózsa György úton. Mai állapot szerint a 75,79-es trolibusz járatok a Jászai Mari tér és a Kárpát utca irányban a Hősök terét megkerülve, a parkon keresztül, míg a Keleti pályaudvar felé haladó trolibuszok a Hősök tere előtt, az Andrássy út torkolatában áthaladva közlekednek a Dózsa György út mentén. Emiatt az itt található épületek, irodaházak elérhetősége korlátozott a Stadionok metróállomás és Keleti pályaudvar irányából érkezőknek. Az átalakítások után a Jászai Mari tér, valamint a Kárpát utca irányba közlekedő trolibuszok nyomvonala az Olof Palme sétány, Hősök tere, Állatkerti körút, Gundel Károly útvonalról átkerül a Dózsa György út tengelyére, ahol végleges kialakításban önálló buszsávban haladhatnak majd a közösségi közlekedés járművei. Ezzel összhangban új trolibusz megálló kialakítását is tervezik a Dózsa György út Benczúr utca vonalában. A fejlesztés révén a járatok menetideje is csökken majd.

A Dózsa György útra kihelyezett új nyomvonalon közlekedő 75, 79-es trolibusz járatokhoz korhű, az Andrássy úti kandeláberekkel harmonizáló megjelenésű felsővezeték tartó oszlopokat telepítenek, amelyeken később a közvilágítás is helyet kap.  A kivitelezési munkák a Nemzeti Közlekedési Hatóság által kiadott építési engedély alapján történnek, az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal jóváhagyásával.

A mostani állapot:

 

A tervezett állapot:

Back to top ▲