Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Folytatódik az iskolai sportpályák kialakítása a Városligetben

A Városliget parkjának megújítása keretében a környékbeli iskolákkal folytatott társadalmi egyeztetések alapján létrejön egy könnyen és az iskolai testnevelés órák időkeretén belül megközelíthető sportpark, ezen belül egy 200 méteres futókör távolugró gödörrel és 2 multifunkciós pályával.

A Vakok kertje mellett elsősorban a közeli oktatási intézmények igényeinek kiszolgálására alakítanak ki egy kisebb sportegységet, amely amellett, hogy alkalmas a testnevelési órák megtartására, iskola időn kívül a liget más látogatói által is használható. A tervezett sportterületen az alábbi sportfunkciókat fogják kialakítani:

  • 200 méteres 4 sávos atlétikai futópálya rugalmas felülettel, amelyen a gyerekek két körrel futhatják le a 400 métert szintfelméréskor
  • távolugró homokgödör
  • a futókörpálya által határolt területen belül 2 többfunkciós labdapálya
  • kültéri fitnesz eszközök, pihenőhelyek

Ezen kívül olyan szabadabb területet is kialakítanak, ahol a parkba érkező iskolások gyülekezni tudnak, szükség esetén néhány padra az árnyékosabb részeken, ahová letehetik a holmijukat. Emellett ivókutat és kültéri fitnesz eszközöket is elhelyeznek a sportrészen a tervezett nagy futókör közelében.

A sportpályák a liget belső úthálózatáról jelzett elágazási pontok mentén látássérültek számára is megközelíthetőek lesznek taktilis jelek használatával. Kiszolgáló létesítményként egy illemhely is kialakításra kerül, ezen belül 0-24 akadálymentes mosdó, valamint a női és a férfi részlegben is gyermek wc és kézmosó.

A park megújítása során kiemelt cél, hogy valamennyi egészséges fát meg lehessen tartani, a betegeket kezelni. A Liget Budapest Projekt eredményeként újjá fog születni a park elhanyagolt növényvilága. A sportpályák területén összesen 10 db fa átültetésére kerül sor : 3 db korai juhar, 2 db nyugati ostorfa, 2 db ezüst hárs, 1 db fekete fenyő, 1 db csörgőfa, 1 db fraxinus pennsylvanica.

Az átültetést megelőzően a szakemberek valamennyi előkészítő munkálatot elvégeztek, amelyek a sikeres és biztonságos átültetés előfeltételei. 

A Városliget Zrt. a fák előkészítésével, és átültetésével kapcsolatos feladatokat a közel 50 éves tapasztalattal és 1 millió sikeres átültetéssel a háta mögött álló német Opitz GmbH-ra és magyar partnerére, a Galapagos Zoo Service Kft.-re bízta. A német cég által kifejlesztett technológia Európában a legkorszerűbb, alkalmazásával 95 százalékos biztonsággal megerednek, és tovább élnek az átköltöztetett fák.

A Liget Budapest Projekt megvalósítását koordináló Városliget Zrt. a Liget teljes zöldfelületének fenntartásáért felelős, így különös gondot fordít a mintegy 7000 egyedet számláló faállomány kezelésére, gondozására. Két évvel ezelőtt idősfa ápolási programot indított, melynek köszönhetően több tucat történeti értékű, koros faegyed állapotán sikerült jelentősen javítani, illetve a Liget teljes területére vonatkozó, részletes adatokkal rendelkező fakatasztert készített, mely a park több mint 200 éves fennállása óta hiányzott. Továbbá létrehozta a Városligeti Faápolási Protokollt, mely a jogszabályoknál is szigorúbb és alaposabb vizsgálatrendszert ír elő a ligeti fák kezelése során. A park megújítása során a faprotokoll előírásai szerint fokozatosan megvizsgálják a Városliget valamennyi fáját, és végrehajtják a szakértők által előírt kezelési javaslatokat.

Mint az ismeretes, a Liget Budapest Projekt során Magyarország történetének legnagyobb szabású kert- és tájépítészeti programját hajtják végre, melynek köszönhetően a park teljes növényállomány megújul. A kormány mintegy 15 milliárd forintot szán a Városliget parkjának rehabilitációjára, ekkora forrást még nem fordítottak hazánkban kertépítési feladatokra. 

A fák gondos felkészítésének lépéseiről ezen a linken olvashat részletesen, míg a korábbi, sikeres faátültetésekről itt tájékozódhat.

A Városliget tájépítészeti megújításáról bővebb információt, a www.ligetbudapest.hu weboldalon.

 

Back to top ▲