Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Hidrogeológiai modell készült a Városligetre

A Liget Budapest Projekthez kapcsolódó energetikai és hidrogeológiai kérdéseket járták körül a legutóbbi Liget Park Fórumon, amelyen ismét szép számmal vettek részt a Városliget fejlesztése iránt érdeklődő, vagy abban érintett civil szervezetek képviselői. Az elhangzott szakmai előadásokból megtudhattuk, hogy komoly felmérések készültek a közpark alatti talajvíz áramlásokkal, földrétegekkel és a terület általános geológiai adottságaival kapcsolatban.

A szakmai konzultáció fontos előadása volt a Hasle Kft. képviselőjének előadása, aki a Városliget és környékén végzett hidrogeológiai vizsgálatok kapcsán számolt be az érdeklődőknek, annak módszertanát és eredményeit mutatva be előadásában, különös tekintettel a tervezett mélygarázsokra.

A felmérés jóvoltából ma már átfogó képet tudnak felvázolni a szakemberek a liget talaj- és talajvíz viszonyairól: frissítették a sok-sok régről maradt, igen elavult adatot, talajmechanikai vizsgálatokat, próbafúrásokat végeztek, próba kutakat fúrtak, létrehozva ezzel egy teljes ligetre kiterjedő hidrogeológiai modellt. Az alapadatok ismeretében és az elvégzett adatgyűjtést követően kezdték meg ennek a modellnek a felépítését, amely most már a teljes Városliget hidrogeológiájára vonatkozó adatokat tartalmazza. A szakemberek így pontosan látják, hogy milyen mennyiségű víz, milyen irányban áramlik a mélyben - jellemzően az Ajtósi Dürer sor felől az Állatkert irányába mozog a talajvíz -, illetve a területet egykor átszelő patak nyomait is megtalálták.

A földbe süllyesztett, tervezett mélygarázsokkal kapcsolatosan elmondták, hogy körülöttük a vízszint változásának mértéke maximum másfél méterre tehető, amely az építménytől 25 méterre eltávolodva már nem érzékelhető, tehát nem okoz különösebb fennakadást a terület talajvíz áramlásában. Összehasonlításul hozzátették, hogy alapesetben a Duna vízszintváltozásait lekövetve is szokott körülbelül 1 métert változni a víz szintje, tehát talajvíz tekintetében nem várható a parkot, vagy az akörüli lakóövezetet érintő drasztikus változás.

Rendelkezésre állnak a tervezett épületekhez kapcsolódó geofizikai adatok is, illetve kiépítettek egy monitoring rendszert is a szakemberek, melynek segítségével a jövőben is folyamatosan nyomon követik majd a talajvízszint változásait és jelentéseikkel a továbbiakban is segítik a Liget Budapest Projekt munkáját.

Az elhangzott előadást és bővebb információkat az alábbi linkre kattintva talál:

http://www.varosligetpark.hu/?page_id=345

Back to top ▲