Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Hogyan marad életben az átültetett nagyfa?

A napokban számoltunk be róla, hogy milyen jól érzik magukat a Városligetben az egykori Hungexpo irodák területén átültetett fák. Sokakat érdekel, milyen munkafolyamatok állnak a háttérben, hogyan végzik a fák átültetését, miként készítik elő és gondozzák a jól megtermett fás szárú növényeket, amelynek az eredménye, hogy – szó szerint – gyökeret eresztenek új helyükön. Ennek jártunk utána a városligeti faátültetéseket is irányító Tom Braam, a területen világelső Opitz Gmbh vezetőjének beszámolója alapján.

- Mindenek előtt azt kell megvizsgálni, hogy az adott fa egyáltalán alkalmas-e arra, hogy arrébb vigyük. Mekkora, egészséges-e, elég erős-e, van-e elég gyökere, stb. Mindig végzünk feltárásokat, amikor kutatóárkokat ásunk a fák körül azért, hogy megnézzük, merre futnak például a különböző vezetékek. Aztán persze azt is megvizsgáljuk, hogy milyen a gyökér szerkezete és elhelyezkedése. Ha mindent rendben találunk, van elég gyökér is, akkor mehet az átültetés – mondta el Tom Braam, a városligeti faátültetéseket végző, német Opitz Gmbh vezetője.

Az előkészítés során a fa gyökereinek egy részét elvágják, így az addigi környezetétől teljesen elkülönülő gyökérlabda alakul ki, amelyek sok-sok, apró gyökérből áll. Braam szerint ezek a finom hajszálgyökerek a fa növekedésének garanciái. - A fának a túléléséhez nem az óriási gyökereire van szüksége, hanem ezekre a kisebbekre. Ezeken keresztül szívja fel ugyanis a vizet és a tápanyagokat. A nagyobbak alapvetően a megtámasztást szolgálják – mondja a szakember. 

Ezek után egy körásó gép segítségével ásnak egy akkora méretű gödröt, amelybe a fát a gyökere körül lévő földlabdával – benne sok újonnan növesztet hajszál-gyökérrel - együtt átemelik. Ezt követően fontos a fa kitámasztása, rögzítése, nehogy egy erős szél megbillentse, vagy kidöntse. A körülötte lévő talajt is kezelni kell: például beoltani speciális gombákkal, fellazítani, hogy a fa gyökerei új erőre kaphassanak és visszanőjenek. - Ha mindezt jól csináljuk, rendszeres, legalább 3-5 éven keresztül tartó locsolás mellett, akkor 95 százalék az esélye, hogy a fa megmarad az átültetést követően – teszi hozzá a cégvezető, aki az eddig a Városligetben lezajlott faátültetéseket is sikerrel levezényelte.

Az Opitz Gmbh vezetőjével, Tom Braammal készült interjút teljes terjedelmében a Liget Budapest Projekt blogján, a következő linken olvashatják:

http://ligetbudapest.reblog.hu/varosliget-faatultetes

Itt pedig egy videó arról, hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban:

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=v_9aqj0OJFo

Történeti áttekintés

Faátültetésekkel egyébként már az XVII. században is sokan próbálkoztak – kisebb-nagyobb sikerrel -, ekkoriban nem voltak ugyan tudományosan teljesen megalapozott módszerek, de a földesurak, kastélytulajdonosok nem akartak túl sokat várni arra, hogy birtokukon termetes fák nőjenek. Az átültetéseket a gőzgépek megjelenése forradalmasította, hiszen így már könnyebb volt mozgatni a fákat. Az igazi nagy áttörést azonban az 1970-es évek jelentették a szakmában, amikor a német Dieter Opitz elkészítette az első mobil faátültető gépet: ez valójában egy teherautóra szerkesztett, hidraulikus vágó élekkel ellátott berendezés, amely a kiválasztott fát több köbméteres földlabdával együtt képes magára emelni, és több kilométerre is elszállítani. A cég azóta is folyamatosan fejleszti a technológiát, és Európa csaknem minden országában végeztek már átültetési munkálatokat. A német cég világelső a szakmában, számtalan technológiai újítás fűződik a nevükhöz; a mostani cégvezető Braam, az alapító Opitz veje.

 

Back to top ▲