Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Közlekedés a Városligetben a FINA idején

Július 14-én kezdetét veszi Budapesten a FINA vizes világbajnokság, melynek egyik helyszíne a Városligetben lesz. A világbajnokság 17 napja alatt több mint 15.000 sportoló és 350.000 látogató biztonságos közlekedéséről kell gondoskodni - a megváltozó közlekedésről az elmúlt héten sajtótájékoztatón számoltak be a FINA szervezői. De hogyan is érinti a parkhasználókat, a Városligetbe látogatókat a világverseny a közlekedés szempontjából? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat!

A sporteseményre érkezők közlekedését egyebek mellett 140 autóbusszal, két szárnyas- valamint 13 hagyományos hajóval, 12 db kikötővel, P+R parkollókkal és hatalmas biciklitárolókkal segíti Budapest – közölte múlt heti sajtótájékoztatóján a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nkft.  Annak érdekében, hogy a sportolók és látogatók által gerjesztett forgalom minél kevésbé zavarja a budapestieket, a cég együttműködik a Budapesti Közlekedési Központtal, a Fővárosi Mérnöki Tervező és Tanácsadó Zrt-vel, a MAHART Passnave-vel és a MÁV-Start Zrt-vel.

Az elmúlt hetekben a Városligetben is zajlottak a FINA előkészítésének munkálatai, itt – a Városligeti tóban - kapott helyet ugyanis a világverseny szinkronúszó helyszíne: http://www.fina-budapest2017.com/hu/helyszinek/varosligeti-to

Emiatt a tó déli oldalán, közvetlenül a tó mellett található Platán sétány nem járható, de a Washington sétányon továbbra is el tudunk sétálni a Washington szobor és a Nagyrét felé, az itt található parkrész nincs elzárva a látogatók elől. A versenyhez kapcsolódó felvonulási terület közvetlenül a műjégpálya mellett, jobb oldalon helyezkedik el, de az Olof Palme sétányig érő kisebb, lezárt területet szintén könnyedén meg lehet kerülni gyalogszerrel is. A parkolást nagyobb mértékben befolyásolja a verseny: a Felvonulási tér a Műcsarnok és az Ötvenhatos emlékmű közé eső részét elzárják az autósok elől, így ott nem lehet majd parkolni a sportesemény ideje alatt.

A helyszínek környezetében közlekedő járatait a versenyekhez igazodva sűrűbben indítja majd a BKK: így az M1-es metrót és a Dózsa György úton közlekedő autó- és trolibuszokat is. A megállókból egyébként 3-5 perc kényelmes sétával elérhetők lesznek a bejáratok. Egyes rendezvény helyszínek térségében útlezárások, korlátozások is várhatók, így változás lesz a Városliget térségében is: módosított útvonalon közlekednek a 75-ös és 79-es trolibuszok. Erről bővebb információkat a BKK vonatkozó oldalán találhatnak: http://bkk.hu/2017/07/surubb-kozossegi-kozlekedesi-jaratok-forgalmi-valtozasok-a-vizes-vilagbajnoksag-ideje-alatt/

 

Hogyan juthatunk el a versenyekre?

A FINA tájékoztatása szerint a MAHART Passnave-vel kötött együttműködés eredményeként a Duna, mint vízi út aktív részesévé válik a tervezett közlekedési rendszernek. Két szárnyas- és 13 hagyományos hajó 20 percenként induló körjárata, valamint 12 db kikötő együttesen enyhíti majd a világesemény alatti közúti közlekedés forgalmát, biztosítja a parkolók és a versenyhelyszínek közötti közlekedést, a helyszínek közötti átjárást. A MÁV-Start Zrt-vel kötött megállapodás nyomán a 17. FINA Világbajnokság versenyszámaira jegyet vásárló nézők vonattal fél áron utazhatnak a Budapestre és Balatonfüredre. A vasúttársaság továbbá segítséget nyújt az esemény megszervezéséhez nélkülözhetetlen 3500 önkéntes, és az augusztusban induló Masters VB-re akkreditáltak utaztatásában is. Az augusztus 7-20. között megrendezendő Masters Világbajnokságra jelentkezők részére pedig ingyenes különjáratokkal biztosítják a főváros és Balatonfüred közötti közlekedést. A Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nkft. hivatalos személyszállítója a Főtaxi Autóközlekedési és Szolgáltató Zrt., mely 1200 autójával járul hozzá az eseményre érkezők kiszolgálásához. A szervezőknek kiemelten fontos, hogy támogassák a vébére érkező közönség közlekedését, ezért mindenkinek javasolják, hogy amennyiben tehetik, válasszák a tömegközlekedési eszközöket. Az utazás megkönnyítése érdekében a BKK munkatársaival együtt mind az esemény előtt, mind az alatt folyamatos tájékoztatást nyújtanak a közlekedési rend változásairól. A vizes-vb helyszínei közelében telepített 11 új gyűjtőállomással és 200 kerékpárral tovább nőtt a MOL Bubi szolgáltatási területe is, így a legzöldebb közösségi közlekedési eszközzel is kilátogathatnak a szurkolók a versenyekre. A vizes világbajnokság alatt érvényes közlekedési rendről, illetve változásokról a BKK internetes oldalán is részletes tájékoztatást nyújt majd.

Back to top ▲