Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Komoly érdeklődés övezte a Magyar Zene Házát a nemzetközi Hay Fesztiválon

A spanyolországi Segoviában XII. alkalommal megrendezett Hay Fesztiválon óriási érdeklődés kísérte a Magyar Zene Háza bemutatkozó előadását, ahol nagy sikert aratott a különleges múzeum-koncepció és épülete. A nemzetközi kulturális élet szereplői számára kiemelt jelentőségű fesztiválon írók, zenészek, történészek, politikusok, tudósok és kortárs gondolkodók adnak találkozót egymásnak.

A spanyol fesztivál az idei programsorozat részeként a „Képzeld el a világot” mottót követve a modern városok és napjaink globális kihívásaira kereste a választ. Az esemény alapmotívumában ugyanakkor a fenntarthatóság és a jövő generációinak edukálása is fontos szerepet kapott. AMagyar Zene Háza koncepciója különösen jól illeszkedik ehhez a gondolatvilághoz, így megálmodói méltán kaptak meghívást a rangos eseményre.

A kultúra találkozása a természettel című kerekasztal beszélgetésen Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszter biztosa, valamint Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza ikonikus épületének megalkotója a Magyar Zene Háza bemutatása mellett a változó igényekről beszélgettek Martha Thorne, a Pritzker Építészeti Díj ügyvezető igazgatójával.

A Városliget, Európa első közparkja a régi értékeket megőrizve a város lakóinak jelen és jövőbeli igényeit kiszolgálva újul meg. „A Magyar Zene Háza egy újfajta, Magyarországon hiánypótló zenei központként, koncertekkel, interaktív kiállításokkal és zenepedagógiai foglalkozásokkal várja majd a látogatókat.” – magyarázta Baán László.

Az új zenei intézményben fontos szerepet kap egy átfogó zenetörténeti állandó kiállítás. „Milyen kihívásokkal néz szembe a jövő múzeuma, hogyan képzelhetjük el a kiállításokat a jövőben?” – tette fel a kérdést a beszélgetés moderátora, Martha Thorne. Baán László válaszában a látogatók változó elvárására hívta fel a figyelmet: „A tendencia azt mutatja, hogy a látogatók egyre jobban igénylik, hogy a múzeumban, a kiállítás aktív részesei legyenek. Az interaktivitás mellett azonban komoly kihívást jelentenek a különböző látogatói csoportok. A Magyar Zene Háza kiállítás tervezői azon dolgoznak, hogy egy olyan programot hozzanak létre, amely az egész család számára élvezetes, újat ad nem csak a gyerekeknek, hanem a kísérőiknek is.”

Sou Fujimoto sztárépítész tervei alapján épülhet meg a Magyar Zene Háza épülete. A tervezés során Fujimoto az intézmény hármas funkcióját (kiállító-, előadó művészeti- és oktatási tér), illetve lokációját is szem előtt tartva álmodta meg a házat. „Tervezőként mindig az érdekel, hogyan kapcsolhatjuk össze a természetet és az épített környezetet. Nagyon élveztem a Magyar Zene Háza tervezését, az épület elhelyezkedése izgalmas kihívás volt számomra, egy igazán érdekes találkozása a természetes és a mesterséges tereknek, míg az épület felépítése tökéletes összhangba került az intézmény funkciójával.”- hangsúlyozta a japán tervező.

A teltházas előadáson spanyol építészhallgatók is részt vettek, akik lelkesen jegyzetelték a sztártervező gondolatait a Magyar Zene Háza koncepciójáról, mely lenyűgözte a fesztivál közönségét is. A projekt számára különös megtiszteltetés volt Győri Enikő madridi magyar nagykövet részvétele az eseményen.

 

Back to top ▲