Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Kutyák Ligete - interjú Csonka Bertával

Sétálni, játszani, szabadon szaladgálni – a kutyák és gazdáik egyaránt jól érezhetik magukat a megújuló Ligetben. 2018-ban élményparkokat és külön játszóteret is kapnak az ebek, ráadásul csak a „kutyás projekt” részeként félezer négyzetméterrel nő a zöldterület. Ezekről kérdeztük az EB OVO Egyesület elnökét, Csonka Bertát, aki a Városliget Zrt. megbízásából egy közvélemény‐kutatáson alapuló tanulmányt készített, amelyben a Ligetet rendszeresen használó kutyatartók jelenlegi helyzete, parkhasználati szokásai, illetve jövőbeni igényei mutatkoztak meg.

A tervezés során érvényesülnek a kutyatartókat képviselő szervezetek javaslatai. Az élményparkok természetes zajvédelmet és zsilipes belépőkaput kapnak, a játszóhely pedig nagyon változatos, a dombokba rejtett alagutaktól az enyhe rámpákon, ugratókon át a homokos és vizes részig. Ide itatót és csutakolót is kértek a kutyatartók, a régi aszfaltozott út helyett pedig vízáteresztő burkolat lesz, míg a futtatóban jó minőségű, taposást tűrő felület.

Ötvennél is több civil szervezet vesz részt javaslataival a Liget megújításának finomhangolásában. De kevesen olyan alaposan, mint az „EB-OVO Közhasznú Egyesület”, a budapesti kutyásokat képviselő közösség, mely a Liget Budapest Projekt megbízásából közvélemény-kutatással és hatástanulmánnyal is alátámasztotta javaslatait, melyek döntően a szabad kutyázás megőrzését szorgalmazzák. Csonka Berta, az Egyesület elnöke vallja, bármi történjen is a Ligettel, a kutyás funkció megőrzése alapvető a megújuló Városligetben.

Ilyen tanulmány készült-e valaha is?

Magyarországon ez az első közparkról készített tanulmány, amely a kutyatartásból adódó közösségi szempontok alapján vizsgálja a parkhasználatot. A több mint százoldalas kutatás objektív szempontokkal támasztja alá, hogy a Városliget a felelős budapesti kutyatartók egyik meghatározó helyszíne a Margitsziget, a Hajógyári-sziget és a Népliget mellett. Ezek alkalmasak ugyanis a szabad sétáltatásra, itt éli meg kutya és gazdája a korlátlan szabadságot, a póráz nélküli sétát, a természet élvezetét.

Csonka Berta, az EB OVO Egyesület elnöke

Mi lett a kutatásuk eredménye, s azt mennyire vették figyelembe a tervezők?

Csaknem ötezren töltötték ki a kérdőívünket, majdnem a fele nem kutyás parkhasználó. Ezt a nagyságrendet a városi kutyázás szabályozásánál már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Alapvető kívánalom volt a szabad kutyázás lehetőségének megtartása, a kutyafürdető és a családi kutyás park is, illetve megfogalmazódott az integrált időtöltés fontos igénye is.

Segítsen, ez kutyus ügyben mit jelent?

Olyan közös időtöltést, amikor gyerekek, kutyák, kutyások és nem kutyások találkozhatnak. Kiderült, hogy a nem kutyások zömének semmi kifogása a „szabad kutyázás” ellen a Városligetben, ők is szívesen találkoznak kutyákkal. Ez a kutyások részéről felelős kutyatartást követel meg, de ezt mi vállaljuk is, számunkra is fontos a kulturált parkhasználat alapvető normáinak betartása: ne legyen utánunk piszok, a kutyusok ne zavarjanak, hanem segítsék a kommunikációt egymással, lehessenek örömforrások a ligetlátogatók közösségében. Az integrált családi játszótér is teljesen jogos kívánalom volt, ahol gyerek, kutya, szülő együtt töltheti a szabadidejét. Fontos volt, hogy az új kutyás helyeken a gazdákra is gondoljanak. A rövidesen elkészülő Hermina úti kutya élménypark berendezését a kutatásunk javaslatainak a figyelembevételével alakítják ki.

Ha jól tudom, végül a Ligetben pórázzal mindenhová mehetnek majd a kutyusok. Ezt is Önök szorgalmazták?

Igen, a kutatásból kitetszik, hogy a Liget közössége sok szempontból egyetért a ligethasználatról. Azt például egyöntetűen mindenki ellenezné, ha a Ligetből egy steril díszparkot akarnának kialakítani.

Hogy látja, minden megvalósul, amit szerettek volna?
Vannak kompromisszumok, ilyen például a kutya élménypark helye a Hermina útnál, de az egyeztetéseket a jövőben is folytatjuk. A kutyások közössége szívesen részt venne megfelelő támogatással a Liget üzemeltetésében a mi sajátos szempontjaink alapján. Nemcsak javaslatokat tennénk, hanem felelősséget is vállalnánk a napi működésben. Részt szeretnénk venni a kutyásokat érintő Liget házirend kialakításában, vannak javaslataink a kutyabarát érkezés biztosítására: hol legyenek a buszmegállók, kutyabarátok legyenek a parkolók, ahol a legbiztonságosabban lehet ki- és beszállni a kutyákkal. És nem utolsósorban jó lenne, ha a Liget intézményei, beleértve a múzeumokat is, kutyabarátok lennének, mint oly sok helyen a világon. Folytatjuk a párbeszédet. Hisszük, hogy kellően alapos érvekkel továbbra is megtaláljuk a megfelelő megoldásokat. A lényeg, hogy a Liget alkalmas legyen arra, amire most is: egy nyitott találkozási pont, ahol mindenki szabadon és jól érezheti magát.

 

Back to top ▲