Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Kutyás élményparkjaival is úttörő lesz a Liget

Ahogy arról már előzőleg is hírt adtunk, a Liget Budapest Projekt, a Városliget fejlesztése az idejáró gazdiknak és kutyáiknak is számos újdonsággal fog szolgálni. A részletesebb, kapcsolódó információkat a legutóbbi Liget Park Fórumon hallhatta az érdeklődő közönség, ahol a városligeti park tájépítészeti megújítását tervező Garten Studio szakemberei beszéltek arról a négy kis fejlesztésről, melyeket elsőként – már őszi munkakezdéssel – valósítanak meg a parkban a Városliget Zrt. megbízásából. Ez egyik ilyen a Hermina úti kutyás élménypark.

Elöljáróban fontos tudni, hogy a Városliget Zrt. 2014 óta rendszeresen összehívta a Városligetet használó civil csoportok képviselőit, hogy kikérje véleményüket – többek közt a parktervezésről szóló pályázat elbírálásában -, illetve hogy a győztes tájépítész iroda kiválasztása után is legyenek a tervezők segítségére. A kutyások, akik igen magas intenzitással használják a parkot, a kezdetektől részt vettek az egyeztetéseken. Túlnyomórészt az Eb-ovo egyesület képviselte érdekeiket, akik egy tanulmánnyal is hozzájárultak a Liget Budapest Projekt sikeréhez, melyet a Városliget Zrt. megbízásából készítettek el a helyi, kutyás szokásokról.

A ligetbe tervezett két kutyás élménypark és egy nagyobb integrált terület kapcsán tehát sok-sok igényt és véleményt fogalmaztak meg a kutyatartók, a funkciókkal kapcsolatos tematikus egyeztetéseken is számos kívánságot tudtak tolmácsolni a tervezőknek. A tájépítészek dolga nem volt egyszerű, hiszen nemcsak a kutyások, a többi ligethasználó érdekeit is szem előtt kellett tartaniuk, de igyekeztek a lehető legtöbb kérést beépíteni a tervekbe.

Ezek eredményeképp jött létre annak a Hermina úti kutyaparknak a terve is, amelyet a legutóbbi fórumon mutatott be Szloszjár György, a Garten Studio vezető tervezője. Az út melletti, egykori állatorvosi rendelő helyén valósul meg az a kutyás élménypark, ahol az ebek és a gazdik is kényelmesen játszhatnak, pihenhetnek majd együtt. A kerítéssel ellátott területet egy 10 méter széles, magas cserjés, zöldfelületi sáv is elválasztja a Hermina úttól, így kevésbé zajos, és elég védett lesz. A kutyák számára játszófelületek, agility elemek kapnak itt helyet, a gazdákat padok, kényelmes utcabútorok várják a félhektáros területen. A cserjés, füves parkrészben terepalakulatok, ügyességi elemek várják a kutyákat, ivókút és - szintén a kutyások felvetésére - kutyamosó is lesz. A futtató-labdázó tér – alagút és szlalom is helyet kap benne - és a kerékpártároló mellett a legnagyobb újdonság a vizes élmény medence, mely kis- és nagyobb méretű kutyáknak is remek pancsoló helyként szolgál majd.

A Hermina úti kutyás élménypark csak az első lépés afelé, hogy a kutyák számára is barátságos és jól használható Városliget jöjjön létre, hiszen ezen felül a Liget projekt folyamán kialakítanak egy több mint egy hektáros integrált területet is, illetve egy másik kutyás élménypark is helyet kap az Ajtósi Dürer sor szomszédságában. A park tervezési folyamatának előrehaladtával ezekről is részletesen tájékoztatjuk a nagyközönséget.

Az első kutyás fejlesztésről további érdekes részleteket és látványterveket Szloszjár György itt és itt: http://www.varosligetpark.hu/wp-content/uploads/2016/10/Garten_przentacio.pdf található előadásában láthatnak!

Back to top ▲