Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Letették a felújítás alatt álló komáromi Csillagerőd alapkövét

A Liget Budapest Projekt részeként - a tervek szerint 2019-re - készül el a komáromi Csillagerőd rekonstrukciója, ahol a Szépművészeti Múzeum hányatott sorsú gipszmásolat gyűjteményének jeles darabjai találnak otthonra, egy családbarát, kulturális központot hozva létre. A 6 milliárd forintból épülő létesítmény a tervek szerint oktatási, ismeretterjesztési feladatokat lát majd el.

Az eddigiekben a Szépművészeti Múzeumban raktározott gipsz gyűjteményről kevesen tudják, milyen fontos szerepe volt ezeknek a műtárgyaknak a múlt században. A híres és fontos eredetikről készült reprodukciók fontos oktatási, ismeretterjesztési szerepet láttak és látnak el, de segíthetnek egy-egy eredeti műtárgy restaurálásában is. A komáromi Csillagerődbe kerülő, 350 darabból álló tárlat lehetővé teszi majd a szobrászat történetének áttekintését, stílusok keletkezésének és egymásutániságának bemutatását. Emellett a középkori és reneszánsz emlékek antik kapcsolataira is érthető, interaktív módszerekkel vezeti majd rá a látogatót a különleges kiállítás. A megújult erőd az egész országból várja majd iskolás csoportok, családok látogatását, akik számára gazdag és izgalmas programokat kínál majd az új intézmény.

A fejlesztés alapkövét Czunyiné Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője, Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa és Molnár Attila, Komárom polgármestere helyezte el, a projektet lebonyolító Városliget Zrt. és az erőd építését kivitelező cégek: az Épkar Zrt., a FÉSZ Zrt. és a WHB Kft. munkatársaival együtt,  2017. június 22-én.

Czunyiné Bertalan Judit képviselő elmondta, az új komplexum nemcsak a tervezett oktatási feladatokat látja majd el, hanem turisztikai attrakció is lesz, amely ténylegesen javára tud válni a térségben felnövő nemzedékeknek. Molnár Attila polgármester örömét fejezte ki a fejlesztéssel kapcsolatban, hiszen - mint mondta – a Csillagerőd felújítása bele illik az elmúlt évek tendenciáiba: óriási fejlődésen megy keresztül a város és környéke, hamarosan egy új Duna híd alapjait is lerakják itt. Baán László, miniszteri biztos a rekonstrukcióról szólva elmondta, a műemléki részletek iránti legnagyobb figyelemmel, de a mai kor igényeinek megfelelően tervezték meg az épületet. Mányi István, vezető tervező a funkcióval kapcsolatban kifejtette, hogy az erőd különösen alkalmas a gipszmásolatokból álló tárlat létrehozására, a monumentális méretű alkotásoknak pedig a belső udvarban emelnek egy új csarnokot.

Az erőd felújítása 2018 második felére készül el, az állandó kiállítás 2019-ben nyitja meg kapuit. A kibővített komplexumban a XXI. századi igényeknek megfelelően nem csak műtárgyak, hanem vetítő- és előadóterem, múzeumpedagógiai foglalkoztató, múzeumshop és kávézó is helyet kap.

Történeti áttekintés

A komáromi erődrendszer megépítésekor Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt. Ennek egyik fontos eleme, a Csillaerőd 1850 és 1871 között épült, a két világháború között a Magyar Királyi Honvédség használta, a második világháborút követően szükséglakásokat alakítottak ki benne, később a helyi ÁFÉSZ tulajdonába került és a cég zöldségraktárként hasznosította helyiségeit. Az erőd jelenleg üres és súlyosan leromlott állapotú, de a teljes felújítást és bővítést követően kiváló otthona lesz az egész Magyarországon egyedülálló gyűjteményi anyagot bemutató új kulturális intézménynek.

Back to top ▲