Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Május harmadik hetében nyit Budapest legkomplexebb kutyaparkja

A városligeti kutyavilágnak soha nem volt még jobb dolga, mint most, hiszen rövid időn belül megnyílik Budapest egyik legnagyobb kutyajátszótere a Hermina út és a Városligeti körút határán. Egy nagy zöld oázis, ami kiváló színteréül szolgál a nagy futkározásoknak és a játéknak.

            A társasházakban élő gazdák és négylábú társaik általában nagy bajban vannak a betonrengetegben, ha játékra adnák a fejüket. Budapest ugyan bővelkedik kutyafuttatókban, mégis nagy részük nincs karbantartva, vagy nincs kellőképpen felszerelve. A Ligetben piknikező családok pedig nem lelkendeznek azért, ha ebek halásszák el az ebédre szánt elemózsiát a kockás pokrócról. Éppen ezért, a Városliget felújításának első etapjában kialakításra került egy kutyajátszótér, ami 1,2 m magas, cserjékkel övezett kerítéssel van leválasztva a park többi részétől, így már semmi sem akadályozhatja meg az önfeledt játékot.

 

Civil egyeztetés

 

A park fejlesztésével kapcsolatban társadalmi egyeztetéseket folytattunk, amiben több, mint ötven kutyás civil szervezet vett részt. Erre a célra szervezetük meg a Liget Park Fórumokat, ahol többek közt részt vett az EB-OVO Egyesület, a ZöldEb Egyesület és az Országos Állatvédőrség Alapítvány is.

 

 

Az első közparkról készített tanulmány

 

Az EB OVO Közhasznú Egyesület a Városliget átalakítása kapcsán egy közvélemény‐kutatáson alapuló tanulmányt is készített, amelyben a Városligetet rendszeresen használó kutyatartók jelenlegi helyzete, parkhasználati szokásai, illetve jövőbeni igényei mutatkoztak meg. Ez a tanulmány a kutyapark tervezési folyamatának egyik fontos „tanácsadója” volt, így a kutyák vidámparkja objektív adatok és szakmai rálátás alapján tudott elkészülni.

 

A tanulmány alapján, a Budapesten élők 25 százaléka kutyatartó, így minden negyedik fővárosi lakóra jut egy kutya. Ezeknek a négylábúaknak a lemozgatására, a jogszabályokat alapul véve, nagyrészt a kutyafuttatók állnak rendelkezésükre, ami jól mutatja ezeknek a telítettségét, illetve szükségességét. A javaslatok maximális figyelembevételével a következő kialakítás született:

 

Ügyességi pálya

 

Az 5280 m2 alapterületű, négy kapuval is ellátott kutyapark a funkciójához mérten három területből áll össze. Az első rész a Pántlika étteremnél található. Egy dombos terepplasztikákkal megformált felszínű ügyességi pálya, ahol ugratók, hidak és rejtett alagutak várják a négylábúakat, de szlalom elemekkel és ugratópályákkal is tesztelhetik rátermettségüket. Az ügyességi pálya központi részén egy 60m2-es homokos felület is épült, ahol az ásás örömeinek hódolhatnak a házi kedvencek.

 

Kutyapancsoló

 

Az ásás végén, a nyugati oldalon egy 70 m2 területű kutyapancsolóban tudnak hűsölni, vagy pihenni az ebek, ami főleg a forró nyári napokon mutatja majd meg praktikus mivoltát. Ez a kifejezetten négylábúak számára létrehozott vizes élménytér 10 cm és 20 cm mélységű medencékből áll össze, aminek az alján egy-egy leürítő van beépítve, ahol a víz elfolyik, majd távozik a csatornába. A medencék bazalt beton burkolattal készülnek, ami geotextillel van elválasztva a termőtalajtól.

 

Labdázó, futtató

 

A Hermina úthoz közelebbi részen egy hatalmas füves területet alakítottunk ki a rehabilitáció során a nagy mozgásigényű kutyáknak, akiket a Városligeti körút felőli kijáratnál egy kerti csapnak köszönhetően akár ott helyben le is csutakolhatja a tulajdonosuk. A tervezett közvilágításnak köszönhetően a terület éjszaka és télen is alkalmas lesz a kései, póráz nélküli sétákra.

 

A kompromisszumok és egyeztetések mellett, a beruházás során természetesen a gazdik kényelmére is gondoltunk, akik támlás padokon pihenhetnek, míg kedvenceik az új pajtásaikkal rohangálnak. A részletekre is ügyeltünk és megfelelő sűrűségben helyeztünk el kutyaürülék gyűjtőket és ivókutakat, amiknek a hiánya eddig a legtöbb gondot okozta a kutyatulajdonosoknak.

 

            A kutyás élménypark műszaki átadása-átvétele már régebben megkezdődött, és a próbaüzem után, május harmadik hétvégéjén végre megnyit. Úgy hisszük, hogy ezekkel a gondosan kidolgozott részletekkel és a professzionális agility eszközökkel felszerelt városligeti kutyapark izgalmas és kényelmes terepet nyújt az ebeknek és gazdáiknak is.

 

Back to top ▲