Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Megvannak a tervek, így fog újjászületni a liget!

Elkészültek a főváros legkedveltebb közparkjának átfogó felújításáról szóló vázlattervek, melyeket a Garten Studio – a Városliget teljes rehabilitációjával megbízott tájépítész iroda – tegnap mutatott be a nagyközönségnek a Persányi Miklós miniszteri biztos által életre hívott Liget Park Fórumon. Még több zöld, család- és gyermekbarát fejlesztések, illetve praktikus, modern eszközök kapnak helyet a ligetben, a kivitelezés 2018 tavaszán indulhat.

Az eseményt megnyitó beszédében a park rehabilitációjáért felelős miniszteri biztos a zöldfelületek védelméről és bővítéséről, a park tehermentesítésének fontosságáról, az átmenő forgalom megszűntetéséről, a Kós Károly sétány lezárásáról illetve új, ligeten kívüli P+R parkolók szükségességéről beszélt. - A cél kezdettől fogva az, hogy a Városliget parkját sokféle célra használó sokféle ember közül lehetőleg mindenkinek többet, jobbat lehessen adni, egy minél több embernek minél jobban tetsző fejlesztés valósuljon meg – mondta Persányi Miklós, aki hozzátette, az elmúlt hónapokban lefolytatott társadalmi egyeztetés során 118 szervezet és intézmény összesen 558 észrevételt fogalmazott meg a parkfejlesztéssel kapcsolatban, ezeknek mintegy 90 %-a be is lett építve a most bemutatott vázlattervbe.

Ezt követően Rostás Zoltán, a Városliget Zrt. stratégiai igazgatója számolt be arról a koncepcióról, melynek alapján a Városliget átfogó megújítására kiírt pályázaton nyertes Garten Studio megtervezi s lebonyolítja majd a fejlesztést. Rostás a családbarát szemléletet, az akadálymentesítés, a biztonság és a könnyű információszerzés fontosságát hangsúlyozta. Elmondta, hogy a számos megújuló játszótér és gyermekbarát hely mellett, a fogyatékkal élők is könnyen közlekedhetnek, eligazodhatnak majd a parkban, ebben akadálymentes utak, és hagyományos, illetve „smart” irányítórendszerek segítik majd őket. Biztosított lesz a kutyázás lehetősége – akár családdal, gyerekkel együtt is egy integrált területen -, valamint a megfizethető, de minőségi gasztronómiára is nagy hangsúlyt fektetnek majd.

A június 9-i fórumon természetesen a Városliget újjászületésének vázlattervére voltak a legtöbben kíváncsiak, melyet Szloszjár György, a Garten Studio vezetője ismertetett az érdeklődőkkel. Eszerint sor kerül a Városliget faállományának jelentős frissítésére, fakivágások csak a szükséges, legkisebb mértékben lesznek. Kipótolják a hiányos fasorokat, és különböző jellegű zöldfelületeket alakítanak ki. Nagy hangsúlyt fektetnek a vízre: sor kerül a Városligeti tó rendbetételére, melyet egész évben használhatunk majd csónakázásra, illetve egy új vizes élményteret is létesítenek majd a Széchenyi Fürdő közelében. Ezen felül is bővül a szabadidős funkció a ligetben: egy 2 km-es futókört, teljesen új sportpályákat - kicsiknek és nagyoknak -, 4 új vendéglátó egységet és 9 nyilvános illemhelyet is kialakítanak, illetve felújítják a Vakok Kertjét, a Kresz Parkot és a Nagy játszóteret – mely kiegészül egy a kisebb korosztály számára megálmodott játszótérrel is. Az Olof Palme Ház közelében egy rózsa kert is helyet kap, illetve jelentős zöldítést visznek majd végbe az Ötvenhatosok terén: ahol ma parkoló van, ott – a leendő Néprajzi Múzeum mellett - egy promenád fogadja majd a látogatókat. Szloszjár György szót ejtett még a közvilágítás felújításáról, arról, hogy a liget burkolt felületeit mindenhol használhatják majd a kerékpárral, görkorcsolyával közlekedők, illetve arról is, hogy a felújítási munkálatokat ütemezetten hajtják majd végre. A fejlesztés kivitelezésének első üteme 2018 áprilisában kezdődhet, de nem lesz olyan időpillanat, amikor az egész liget le lesz zárva, így a park bizonyos részeit a projekt kivitelezése alatt is használhatják az idelátogatók.

További információkat és a fórumon elhangzott előadások anyagát megtalálja a www.varosligetpark.hu oldalon.

Back to top ▲