Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Milyen állapotban vannak a budapesti, városligeti fák?

A tavaly ősszel, A Városliget zöldfelületének és vízfelületének átalakulása címmel tartott Liget Park Fórumon hangzott el az az érdekes előadás, melyben Lipcsei Szabolcs, a FŐKERT zöldfelület fenntartási igazgatója beszélt a fővárosi és a városligeti fákról.

A Városliget faállományának összehasonlítása más budapesti parkok faállományával című prezentációból megtudhattuk, hogy a főváros tüdejét azok a természet közeli területek, zárt erdőtársulások adják, amelyek a város szinte egész területén megtalálhatóak – de főleg a Budai-hegyekben -, és közel 6000 hektárt tesznek ki. A FŐKERT kezelésében, a fővárosi kiemelt területeken mintegy 65 600 parki fa és sorfa található, továbbá nagyjából 7100 egyed van a Városligetben. Ezen túlmenően a közlekedési területek, utak mellett is nagyon sok, közel 110 000 fa található. A területek vagy a kerületi önkormányzat vagy a főváros fenntartásában vannak, utóbbi esetben a FŐKERT gondoskodik róluk.

-Elhelyezkedésük szerint parki és fasori fákat különböztetünk meg, a fák egészségi állapotát leginkább ugyanis az befolyásolja, hogy pontosan hol élnek. Minél inkább kitett területen van egy-egy fa, annál több - főként emberi, mesterséges világunkból, vagy épített környezetünkből adódó - behatás éri, annál rosszabb állapotban van. A kertészeknek az a célkitűzése, hogy minél hosszabb ideig állományban tartsák a fákat, tehát a maximumot kell kihoznunk a városi fákat érő számos hatás ellenére is – mondja a szakember. Lipcsei Szabolcs hozzáteszi, a Városligeti fák egészségi állapota átlagban nem éri el a 3-mas osztályzatot, a város egészét tekintve picivel az átlag alatt vannak ezek az egyedek. Kifejti, a legfőbb feladatuk az, hogy a kertészeti faápolási munkák gyakoriságát megemeljék, a jelenlegi évi 1200 beavatkozást megduplázzák, így biztosítva azt, hogy a fák a lehető leghosszabb ideig éljenek a közterületeinken.

A Főkert zöldfelület fenntartási igazgatójának tavaly ősszel elhangzott előadását, további érdekes részletekkel megtekinthetik a következő linken:

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=b6FXEMhH7LY

 

 

Back to top ▲