Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Nincs egészségre veszélyes azbeszt a Petőfi Csarnok bontási területén

A Városligetben a Petőfi Csarnok bontási területén talált kötött formájú azbesztcement közvetlenül nem jelent veszélyt az egészségre. Ezt a tényt ugyanaz az akkreditált laboratórium erősítette meg, amely a médiában hivatkozott bevizsgálást is elvégezte.

A Petőfi Csarnok bontási területén talált azbesztcement azonos azzal, amely Budapest vízvezetékhálózatának mintegy 40 százalékban is megtalálható. Az azbesztet - kiváló tűzvédelmi és hőszigetelő tulajdonsága, viszonylag könnyű feldolgozhatósága miatt - széles körben alkalmazták különösen a múlt század harmadától a nyolcvanas évek végéig. A mai napig számos ekkor épült közintézményben és lakóingatlanban megtalálható.

A Városliget Zrt. hangsúlyozza, hogy a Petőfi Csarnok felépítményének bontási munkálatai során feltárt, azbeszt tartalmú építőanyagokat 2017. év elején szakszerűen, biztonságosan, a jogszabályoknak megfelelően szállították el hivatásos azbesztmentesítők.

Kiemelten fontos megjegyezni, hogy a Petőfi Csarnok területen még nem fejeződtek be a bontási munkálatok. Az a tény, hogy az épület egykor látható része eltűnt, nem jelenti a bontási folyamat végét, hiszen számos feladatot kell ezt követően még elvégezni – a közművek eltávolításától a talajrekultivációig -, hogy a bontást lezártnak lehessen nyilvánítani. Pontosan ezért van elkerítve jelenleg is a munkaterület, és a Városliget Zrt. álláspontja szerint ezért balesetveszélyes a helyszínen tartózkodni mindaddig, amíg valamennyi munkafolyamat le nem zárult. A tiltakozók - élve gyülekezési jogukkal - állandó jelleggel demonstrációt tartanak az elzárt bontási területen, ezzel akadályozva a munkálatok szakszerű befejezését. 

Az azbeszt vizsgálatát végző akkreditált labor vezetője Czap Zoltán, a Kör Ker Kft. ügyvezető igazgatója megerősítette: A Petőfi Csarnok bontási területén talált minta az azbesztnek nem a belélegezhető, közvetlenül élet- és balesetveszélyes válfaja, hanem a városban mindenütt előforduló, kötött változata.”

Sághi Attila a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató helyettese hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt megvalósításával valamennyi korábban használt elavult, vagy egészségre ártalmas technológia – így az azbeszt is - eltűnik a Városligetből. Célunk, hogy ezektől teljes mértékben megtisztítsuk és zöldfelületeiben bővítsük Európa egyik legelső közparkját.

A Városliget Zrt. megteszi a szükséges jogi lépéseket azon személyekkel szemben, akik a Városliget megújítása kapcsán - önös érdekből - félelemkeltésre alkalmas, valótlan információkat terjesztenek. 

Az azbesztről

Az azbesztnek kétféle válfaja van, az egyik az egészségre közvetlenül nem káros azbesztcement, amelynek az azbeszttartalma 10-15%. Jelenleg is nagy előfordulással megtalálható a víz- és szennyvízvezetékekben, tetőfedő palaként, illetve vakolatba keverve.

 Az azbeszt másik fajtáját szálas anyagként elsősorban szigeteléshez használták. Ezekből a szabadon hagyott szálakból könnyen leválnak olyan a levegőben lebegő finom szemcsék, amelyek tartósan belélegezve súlyos megbetegedést, azbesztiozist és tüdőrákot okoznak.

http://azbesztmentes.hu/azbeszt 

A Petőfi Csarnok bontásáról

A Petőfi Csarnok bontási munkálatait megelőzően 2017 első felében az épületben lévő azbeszt-tartalmú anyagokat a Drycon Hungary Kft. szakkivitelező felmérte, majd ezt követően a VS Construction Kft. a vonatkozó jogszabályi követelményeknek és a szigorú biztonsági előírásoknak megfelelően kibontotta, előkészítette a hulladék-lerakóhelyre történő elszállításra, ami később megtörtént. A folyamatot a kivitelezők teljes körűen dokumentálták.

Az azbesztmentesítési eljárásról

Ahhoz, hogy egy cég azbesztmentesítéssel foglalkozhasson, speciális felkészültségét külön okmányokkal, nemzetközileg elismert bizonyítványokkal kell igazolnia, e nélkül Magyaroroszágon ilyen tevékenységet nem lehet folytatni. A Petőfi Csarnok azbesztmentesítésében közreműködő szakértő több mint 200 eredményes nyugat-európai, valamint hazai azbesztmentesítési projektben vett részt és a legszigorúbb nyugat-európai előírásoknak is megfelelő gépekkel berendezésekkel, elszívókkal, zárt rendszerű porszívókkal rendelkezik.

 

Back to top ▲