Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Nincs egészségre veszélyes azbeszt a Városligetben

A Petőfi Csarnok bontási területén lévő kötött formájú azbesztcement közvetlenül nem jelent egészségügyi kockázatot. Ezt a tényt a Városliget Zrt. által megbízott akkreditált labor által közölt jelentés tartalmazza, amely teljes terjedelmében megtalálható a http://api.ligetbudapest.hu/files/document/document/285/varosliget_aa_szakvelemeny_teljes.pdf linken. Azt, hogy a Városliget biztonságos, több, a levegő tisztaságára vonatkozó mérés is megerősíti.

A Városliget Zrt. már korábban többször is nyomatékosan kijelentette, hogy az egészségre közvetlenül veszélyes, kötetlen állapotú, porlódó azbesztet a vonatkozó szigorú jogszabályi követelményeknek megfelelően, azbesztmentesítésre szakosodott, tapasztalt szakcég közreműködésével eltávolították a Petőfi Csarnok bontási területéről. 

Mindezek hivatalos alátámasztása és a lakosság hiteles tájékoztatása érdekében a Városliget Zrt. azbesztfeltáró szakvizsgálatot rendelt el az erre akkreditált KÖR-KER Kft.-től az egykori Petőfi Csarnok bontási területére vonatkozóan. Ennek főbb megállapításai a következőek:

  • Az azbesztfelmérés vizsgálati eredményei alapján kijelenthető, hogy a talajfelszínen a legjelentősebb egészségügyi kockázatot okozó, magas azbeszttartalmú porlódó anyag nem található a területen.
  • Az azbesztfelmérés vizsgálati eredményei alapján kijelenthető, hogy a teljes területen elszórtan, a talajfelszínen lévő építési-bontási hulladékok között maximum 1 m3 mennyiségben azbesztcement bontási törmelék darabok fellelhetőek. Vélhetően az azbesztcement bontási törmelékek a tereprendezési munkálatok során a talajfelszín közelében lévő azbesztcement csatornavezetékek (szennyvíz- és ivóvíz-csővezetékek) megbontása során kerültek a talajfelszínre. Az azbesztcement tartalmú csöveket az egész világon széles körben alkalmazták ívó- és szennyvízhálózatok létesítésére. A volt Petőfi Csarnok ivóvízellátását és szennyvízelvezetését is azbesztcement csövekkel oldották meg.
  • A volt Petőfi csarnok bontási területén fellelt azbesztcement tartalmú anyagok nem változtatják meg a levegő szervetlen szállórost (azbesztrost) koncentrációját olyan mértékben, hogy az egészségügyi kockázatot jelentsen a Városligetben és volt Petőfi csarnok bontási területén kívül tartózkodóknak. Ezen megállapítást levegőtisztasági mérések is visszaigazolták.

Az azbesztre vonatkozó vizsgálatot a Városliget Zrt. ugyanazzal az akkreditált laboratóriummal végeztette el, amelynek egy korábbi jelentésére hivatkozva az a valótlan tény terjedt el a médiában, hogy a Ligetben egészségre közvetlenül ártalmas azbeszt lenne található.

A Városliget Zrt. érzékelte, hogy a különböző azbeszt típusokról és azok eltérő veszélyességi fokozatairól a közvélemény nincsen megfelelően informálva, ezért a lakosság nagyon könnyen félretájékoztatható valótlan, életveszéllyel fenyegető álhírekkel.

Éppen ezért - dacára annak, hogy az egészségre közvetlenül veszélyes azbeszt nem található a bontási területen - a maximális biztonság és a kérdés megnyugtató rendezése érdekében a Városliget Zrt. megrendeli a helyszínen található azbesztcement tartalmú bontási törmeléknek is a szakcég általi elszállítását, és a további építési munkálatok megkezdéséig a terület inert anyaggal történő ideiglenes letakarásáról is gondoskodik, 5-10 cm-es vastagságban.

A Liget Budapest Projekt megvalósításával valamennyi korábban használt elavult, vagy egészségre ártalmas technológia – így az azbeszt is - eltűnik a Városligetből. A Városliget Zrt. határozott célja, hogy ezektől teljes mértékben megtisztítsa és zöldfelületeiben bővítse Európa egyik legelső közparkját.

Back to top ▲