Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Street Art-Street Food Fesztivál

Szeptember 2-án a gépjármű-forgalom alól felszabadított Kós Károly sétányt átveszik az utcai művészek – a street art -, és az utcai ételek – a street food.

A nap folyamán többször is lesz utcai tánc vagy street dance, ami azoknak a táncoknak a gyűjtő fogalma, amelyek különböző népi kultúrák részeként jöttek létre és nem a tánctermek szabályrendszeréhez alkalmazkodtak, hanem szabadon fejlődtek. Általában az utcákon, partykban, parkokban táncolták az emberek és mozgásanyaga is saját ízlésüknek, illetve az aktuálisan népszerű zenéknek megfelelően alakult ki. Látványos előadással készül a Tűzfészek Társulat, amely kortárs zsonglőrködést mutat be 10 féle különböző klasszikus és modern eszközzel. A nézők látni fognak labdákat, karikákat, buzogányokat, ördögbotokat, diabolókat és még sok minden mást. A csapat nem hagyományos artistákból áll, technikai tudásukat az utcán, többnyire egymástól szerezik. A Street Art fesztivál nem lehet teljes zene nélkül. A nap egyik fellépő művésze Weszely Ernő, aki gyerekként került a budapesti Vakok Állami Intézetébe, ahol zenei tanulmányait is kezdte. Tizenkét évig tanult zongorázni és kilenc évig harmonikázni. Tizenegy éves korára teljesen megvakult, de ez nem gátolta abban, hogy zenei pályára lépjen, és szakmai, valamint közönségsikereket érjen el.

A nap művészeti programja:

10.00-17.00 Utcai festőművész, Egervári György

10.00-17.00 Digital sketching, Zsoldos Péter

10.00-17.00 Karikatúrista, Fejérvári Zsolt

10.00-17.00 Pantomim, Geltz Péter, Pélyi Bettina

11.00-17.00 Harmonika, Weszely Ernő

11.00-11.15 Zsonglőr, Tűzfészek Társulat

12.45-13.00 Street dance, Street Boy Dance Group

13.00-17.00 Stahl Barbara és Havai Gábor duó

14.45-15.00 Zsonglőr, Tűzfészek Társulat

16.15-16.30 Street dance, Street Boy Dance Group

A nap kulináris programja:

Csöppentő, az igazi magyar street food. A Csöppentő lényege: jó minőségű alapanyagok, többféle kolbász, szalonna, sonka (akácfüsttel készülő igazi házi áru) zöldségek, kovásszal készülő, téglakemencében sült, lökösházi kenyér mindenkinek kedve szerinti összeállításban, mindez egy nagy, forró vasprésben (a csöppentővasban) összepréselt alkotóelemek szaftjával gazdagon meglocsolva. Nehéz leírni, elhinni kell: az eredmény nagyon finom. A Gnocchi Furgon az első olyan food truck az országban, amely úgy ad olasz kaját, hogy nincs közte tészta, pizza, semmi más: csak gnocchi. A receptet maguk fejlesztették, úgy, hogy ne kelljen vásárolni. Kiderült, hogy nem igényelt peciális tudást, a lényeg a friss alapanyagokban, friss fűszerekben van. Pont az egyszerűség az, ami kiemeli az olasz konyhát.

Back to top ▲