Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Új fázisba lépett az előkészítés: a fák gyökereit is kezelik

Az elmúlt hét óta végzik az átültetendő fák beöntözését a kertészeti szakemberek a leendő Néprajzi Múzeumnál, s ma újabb, a gyökérzetre irányuló előkészületi munkák is megkezdődtek a területen. Az új intézmény az 56-osok terének leburkolt, parkoló autókkal megszállt területére kerül ugyan, de indokolt a közvetlenül ott található néhány fa átültetése. A mostani munkálatokat is az átültetést végző Opitz GmbH és magyar partnere, a Galapagos Zoo Service Kft. folytatja le.

Az átültetésben érintett, az Ötvenhatos emlékmű bal oldalán található kocsányos tölgy (törzsátmérő: 60 cm) és közönséges platán (törzsátmérő: 76 cm), illetve az emlékmű jobb oldalán található hegyi juhar (törzsátmérő: 44 cm) és nyugati ostorfa (törzsátmérő: 90 cm) a szakvélemények szerint közepes egészségi állapotban van. A Városliget Zrt. azonban mindent megtesz azért, hogy valamennyi egészséges fát megtartson, a betegeket kezelje és a Liget Budapest Projekt végrehajtásával teljesen újjászülessen a park növény- és állatvilága.

Mielőtt az említett a fák új otthonra találnak a Ligeten belül, egy fél évig tartó megerősítő kezelésben részesülnek, amely a sikeres átültetés feltétele, és amelynek első lépéseként a múlt héten megkezdték beöntözésüket a szakemberek. Most ahhoz a fázishoz érkeztünk, amikor is kisebb árkokat ásnak a fák köré a szakemberek és egy elválasztó réteget készítenek a fa gyökere és a meglévő talajréteg közé. A kutatóárkon keresztül hozzáférnek a gyökérzethez, megmetszik azt, s egy speciális gombával kezelik, mely a gyökeresedést segíti elő. Ez után hosszú hónapokig helyükön hagyják a fákat, hogy a gyökérzetük az említett zónában megújuljon, sűrűsödjön a hajszálgyökerek hálózata, így teljes egészében felfrissülnek, megerősödnek a fák az átültetés előtt.

A kertészeti beavatkozás ideje alatt az Ötvenhatos emlékmű bal és jobb oldalára eső, egy-egy kisebb parkrészt elzárjuk ugyan a parkhasználók elől, de mindez az ittlévő fák érdekében történik. A munkálatok miatt türelmüket és megértésüket kérjük!

Az Opitz Gmbh vezetője az elmúlt évben végzett hasonló munkálatok idején nyilatkozott a technológiáról:

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=BN7IlEausGY

A fák gondos felkészítésének lépéseiről itt is olvashat:

http://ligetbudapest.hu/kozerdeku/hogyan-marad-eletben-az-atultetett-nagyfa-1

A korábbi, sikeres faátültetésekről pedig itt tájékozódhat:

http://ligetbudapest.hu/kozerdeku/remekul-vannak-az-atultetett-fak-a-liget-koezepen-1

A Városliget tájépítészeti megújításáról bővebb információt, a www.ligetbudapest.hu weboldalon vagy a www.varosligetpark.hu oldalon talál.

Back to top ▲