Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Új játszóterek, gasztro- és illemhelyek, kulturált körülmények a ligetben

A Városligetben ma is találhatók játszóterek, játékasztalok, egyéb, szórakozáshoz használható eszközök, területek, ám jelentős részük komoly ráncfelvarrásra szorul. Nincs ez másként a kapcsolódó infrastruktúrával sem, gondoljunk csak a nyilvános illemhelyekre, öltözőkre. A Városliget átfogó megújításával ezen a területen is nagyságrendekkel jobb lesz a helyzet, hiszen új játszóterekkel bővül a park, ezek közelében mindig találunk majd gasztro- és illemhelyeket is. Az így létrejövő kis egységek minden tekintetben megfelelnek majd az ide látogató családok, szórakozni vágyók elvárásainak.

A Városliget Zrt. kérései, illetve a lakossági egyeztetéseken, és a Liget Park Fórumon megfogalmazott javaslatok mentén alakították ki a Városliget parkjának rekonstrukciós terveit a Garten Studio munkatársai. (A tájépítészeti vázlattervet a legutóbbi fórumon be is mutatta a közönségnek Szloszjár György vezető tervező, az előadás megtekinthető itt: http://www.varosligetpark.hu/?page_id=58 )

A legfontosabb szempont az volt, hogy család- és gyermekbarát, akadálymentesen megközelíthető, okos megoldásokban bővelkedő, biztonságos parki környezetet teremtsenek az idelátogatóknak. A Liget Budapest Projekt családok számára épülő kulturális fejlesztésként azt tűzte ki célul, hogy a parkot használó minden korosztály megtalálja itt a számára megfelelő kikapcsolódási formát, és a készülő park majd a XXI. századi infrastrukturális elvárásoknak is eleget tesz.

Fontos alapvetés a szabadidős-, illetve játszóterek megléte. A jelenlegi játszóhelyek megújulnak: a Dózsa György úthoz közeli nagy játszótér, a Vakok kertje, a Kresz park, a különböző csapatsport pályák és a ping-pong asztalok. A visszaállítandó Páva-szigeten kifejezetten a játéké lesz a főszerep, új, korosztályos játszótérrel, különböző játékterekkel várják majd a családokat, de vizes élményteret alakítanak ki a Széchenyi fürdő és a Forrás ház tőszomszédságába, illetve tematikus játszóterek is helyet kapnak a Ligetben, például a Közlekedési Múzeumnál és a Zene Házánál. Lehetőség lesz arra is hogy integrált játszóelemek segítségével fogyatékos és egészséges gyermekek együtt játszhassanak.

Egy családi parklátogatásnál, főleg ha kis gyermekekkel érkezünk, fontos a nyilvános illemhelyek kérdése: az új ligetben bárhova is megyünk, 300 méteres körzetben biztosan találunk majd egy mosdót. A meglévőkön túl 7 új illemhellyel bővül a liget, a Műcsarnok melletti mosdót bővítik, illetve a liget déli csücskében lévő sportpályákhoz kapcsolódó mosdókat és öltözőket is bővítik, felújítják. A játszóterekhez kapcsolódó illemhelyek mellett a másik legfontosabb funkció, amit elhelyeztek az építészek, a vendéglátás. Új kávézókkal, cukrászdákkal, „gasztro terekkel” is bővül a liget: lesz többek közt Sörpavilon, Egészségkert és Piknikkert is.

Mindezek mellett természetesen korszerűsítik a közvilágítást, az ivó kutakat és az utcabútorokat is, amelyek között sok „okospad” is lesz. A parkfejlesztésről bővebb információkat ezen a linken találhatnak: http://ligetbudapest.hu/megujulo-park

Back to top ▲