Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Új otthonra lel az egyedi harang

Sokan talán nem is sejtik, hogy a Városligetben, az egykori Petőfi Csarnok területe mellett áll egy harangláb, ami egy magyar világszabadalmat rejt. A benne függő harang a Jeney Tibor - Oborzil Edit művészházaspár alkotása, amelyet most – elkorhadt tartószerkezetének lebontásával egyidejűleg – elszállítanak, és az alkotók utódainak kérésére, restaurálás után, Kincsesbányára kerül.

A különleges harangot 1987-ben, egy időkapszula elhelyezésének alkalmából ajánlotta fel a PeCsának az alkotó házaspár. A 80-as években szabadalmaztatott találmány lényege, hogy a drága bronz, réz és ón helyett speciális alumínium-ón ötvözetből, réseléses technikával állítottak elő harangot. A harangöntéshez nem használtak öntőformákat, hanem minden egyes harangot egyedileg, művészien, aprólékos gonddal kifaragtak hungarocellből, amit homokba ágyaztak, és a homokba öntött folyékony, forró alumínium a kifaragott modellek helyére ömlött, azok gázzá váltak, és létrejöttek helyettük az alumíniumharangok. Így lett minden egyes harang egyedi és megismételhetetlen. Szabadalmukat, a réselt alumínium harangot, 1988-ban a brisbane-i világkiállításon is bemutatták. Ilyen technikával készült harangokon játszott harangjátékot Mandel Róbert 1987. január 3-án, az említett időkapszula elhelyezésekor, amelyről itt olvashat: http://ligetbudapest.hu/kozerdeku/a-ligetben-marad-az-idokapszula

Az ezzel a technikával elkészített harangokat csak adományként adták az alkotók, így kapott alumíniumharangot Nagoya, Székesfehérvár, Landau, Nemesmedves városa, valamint George H.W. Bush elnök is. A pápának elkészített tiarát, II. János Pál pápa levélben köszönte meg az alkotónak. További műveket őriz az alkotó párostól - többek között - az Öntödei Múzeum Budapesten és a Harangház Hajdúszoboszlón.

Jeney Tibor és Oborzil Edit már nem élnek, a harangláb is igen elhagyatott, leromlott állapotba került, és időközben a romos Petőfi Csarnokot is elbontották. Az utódok szándéka azonban találkozott a Városliget Zrt. szándékaival: a harang megmentése mindenkinek fontos volt, új helyet találtak számára. A kincsesbányaiak szívéhez közel áll az alumíniumtárgy, hiszen a településen egykor bauxit bánya működött, így ez a hely lesz a városligeti harang új otthona. A felújított műtárgy avatásának tervezett időpontja 2017. szeptember 2., amikor is Bányásznapot tartanak a településen.

http://www.kincsesbanya.hu/kincsesbanya

Back to top ▲