Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Vadonatúj sportpályákat kapnak a Ligetbe járó iskolások

Hamarosan négy helyszínen kezdik meg a park rehabilitációs munkálatokat a Városligetben: a park átfogó megújításának első ütemeként új sportpályák létesülnek, megújul a Vakok kertje, a Szépművészeti Múzeum környéke, és egy új kutyás élménypark is megvalósul. A tervezők célkitűzése a zöldfelület fejlesztés, a sport, a játék és a rekreációs funkció erősítése mellett az volt, hogy a környező iskolák igényeinek megfelelő, a gyerekek által testnevelés órán használható sportpályák is az első ütemben valósuljanak meg.

A hetedik Liget Park Fórumon a - Városliget Zrt. által a liget tájépítészeti megújításával megbízott - Garten Studio vezetője, Szloszjár György beszélt az első parkfejlesztési projektek műszaki tartalmáról. Az egyik ilyen fejlesztés, a Vakok kertje mellett kialakítandó sportterület, elsősorban a környékbeli iskolák érdekeit szolgálja majd, akikkel számos egyeztetést folytattak a parktervező mérnökök, mind a tervezést megelőző fórumokon, mind a tervezési folyamat során. Kiderült, hogy ugyan több intézménynek van saját sportpályája, udvara, de ott bajosan tudják például a gyerekek teljesítményét lemérni. Az is világossá vált a konzultációk során, hogy régebben ugyan előszeretettel használták a ligetben meglévő sportpályákat és futókört, az utóbbi években már nem szívesen hozták ide a gyerekeket, hiszen igencsak megromlott a pályák minősége, elhasználódtak.

Szloszjár György, a Garten Stúdió vezető tervezője elmondta, a bevont iskolák szakemberei kérték, hogy olyan futókör létesüljön, ahol végig - a teljes kör alatt - rálátnak a gyerekekre, valamint szükségük van többcélú labdajáték-pályákra is. Ezért aztán a tervekben egy 200 m-es futókör szerepel – két 60 méteres sprint résszel -, két, úgynevezett kombi pálya is létesül majd, ezeket egészíti ki egy távolugró pálya, illetve kültéri fitnesz eszközök. Ezen felül megújulnak a sétányok, padok és a közvilágítás is, valamint csatlakozik mindehhez egy új illemhely, melyhez a KRESZ Park és a hozzá fejlesztendő közlekedési játszótér is közel esik majd.

A 200 méteres futókör közepén található sport terület kidolgozásába egy sport-technológust is bevontak a tájépítész mérnökök. A tervezés során törekedtek arra, hogy az iskolák számára könnyen megközelíthető helyszínen úgy hozzák létre a sportpályákat, hogy a környezethez, a fákhoz a legkisebb mértékben kelljen hozzányúlni, és csak fiatalabb fákat kelljen arrébb mozdítani, átültetni.  A pályákon kispályás focihoz, kosárlabdához és kézilabdához is találhatnak majd felfestést a sportolni vágyók, és zárható rekeszekkel ellátott utcabútorok is lesznek majd a terepen, hogy értéktárgyaikat is biztonságos helyen tudhassák játék közben.

A sport területet nem csak és kizárólag az iskolások használhatják – bár egyszerre több osztálynak tartható meg itt zavartalanul a testnevelésóra -, hanem hozzáférhetőek lesznek mindenki számára. Mindössze azt a feltételt támasztja majd a park házirendje, hogy az iskolás csoportok elsőbbséget élveznek.  A park megújításának első ütemében egyébként megkezdődik a közműhálózat és a közvilágítás rendszerének megújítása, az akadálymentesítés, a hulladékkezelés reformja, illemhelyek és kerékpártárolók létesítése valamint a zöldfelület rehabilitációja is.

Szloszjár György vezető tervező előadását a parkfejlesztés első üteméről a következő linkeken lehet megtekinteni:

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=xpwpOuoenQc

http://www.varosligetpark.hu/wp-content/uploads/2016/10/Garten_przentacio.pdf

Back to top ▲