Hu | En | icon-facebook icon-youtube Instagram

Véget ért a FINA, októberre végeznek a terület helyreállításával is

Múlt vasárnap este ünnepélyesen is lezárult a 17. FINA Masters Világbajnokság. A vizes sportesemény városligeti helyszínén elkezdődött a felépítmények bontása, a terület teljes rehabilitációját októberre végzi el a Főkert Zrt. a szervezők megbízásából.

A Masters versenyek befejeződtek, nemrégiben megtartották a 17. FINA Világbajnokság záró ceremóniáját is, a városligeti helyszín visszabontása, helyreállító munkálatai is megkezdődtek, hogy a vizes sporteseményre foglalt területet hamarosan visszaadhassák a parkhasználóknak. A Liget Budapest Projekt tájépítészeti megújulásáért felelős tervező csapat, a Garten Studio - az esetleges károkozás elkerülése érdekében – még az eseményt megelőzően ökológiai kockázatelemzést készített, a megnövekedett terhelés parkra gyakorolt hatásáról, ez alapján védelmi intézkedéseket dolgoztak ki, amelyeket az építés, illetve a verseny ideje alatt az esemény szervezője végre is hajtott.

A Városliget Zrt. és a FINA úszó világbajnokság szervezői között folyamatos volt az egyeztetés, hogy a sporteseményt megszervezése miatt a park érintett területei ne sérüljenek, valamint a látogatók zavartalanul tudják használni a park többi területét. Ezeken az egyeztetéseken nemcsak a Városliget Zrt. és a Garten Studio szakemberei, illetve a FINA képviselői vettek részt, hanem a Főkert Zrt. is bekapcsolódott a munkába. A szakemberek rendszeres helyszíni szemlékkel is ellenőrizték a növényzet állapotát, munkatársaink gyakran látogattak ki a verseny helyszínére, hogy biztosítsák többek közt a hatalmas platánok, és a növényzet többi fontos elemének védelmét is. Lakossági panasz nem érkezett a fenntartóhoz a rendezvény kapcsán.

Most, a versenyt követően, elkészült  a tájépítészek által kidolgozott  részletes rehabilitációs terv is, ami többek között előírásokat tartalmaz a bontási munkák kapcsán a fák védelméről, a talajvédelmi munkákról, és a terület rehabilitációs előkészítő munkáiról. Ezt egészíti ki a Főkert Zrt. az eredeti állapot visszaállítását célzó munkálatokkal, melyek többek között: faápolási munkák, cserjeszint pótlása, gyepszint rehabilitációja, gyalogos útrendszer karbantartása. A parkterület teljes rehabilitációja októberre készül el, melyet szintén a Főkert Zrt. végez a szervezők megbízásából.

Back to top ▲